Dagens rett

Kålsuppe med tyttebær og timian

Kålsuppe er sterkt undervurdert - men det er med slike retter at man skjønner hvorvidt en stjernekokk er involvert eller ei
Foto: (Sune Eriksen)

Kålsuppe er sterkt undervurdert - men det er med slike retter at man skjønner hvorvidt en stjernekokk er involvert eller ei

Og i dette tilfellet er det Björn Svensson fra Michelin-restauranten Galt som har fått med seg gode venner til å lage sin første kokebok noensinne. Det kvalifiserte for finalistplass i Beste norske kokebok 2019.
Aase E. Jacobsen
20 November 2019 - 02:00

Retten vi har plukket ut fra denne kokeboka er beskrivende for Björn Svensson - råvarene er nordsvenske som han selv, og navnet forteller ikke alle dens kvaliteter, det er først når den åpenbarer seg på tallerkenen at hemmeligheten røpes. 

Men den til vanlig litt sky stjernekokken er ikke alene om kokebokstuntet. Det måtte nok sterke overtalelser fra komikeren som har ført den i pennen for å få ham med på prosjektet. Det hjalp sikkert også at bakeren av Norges beste brød også takket ja.  

Se alle finalistene i Beste norske kokebok 2019

Derfor mener juryen at denne kokeboka er en av årets beste norske:

 

Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker

Anne Kat Hærland, Björn Svensson og Martin Fjeld, Cappelen Damm 

Joda, «dette er kokeboken som gjør deg sulten.» Men den får deg også til å humre og le høyt! Møtet mellom en skrivefør komiker, en Michelin-kokk og en høyt respektert baker genererer ikke bare mat av høy klasse, men også verdifulle tips. Som at du i et knipetak kan bruke en uthulet paprika som kaffekopp. Fint illustrert av Sune Eriksen.

Om den blir årets aller beste, avsløres den 28. november kl. 17 under prisutdelingen i Norli Bokhandel, Universitetsgata 22 i Oslo. Sett av datoen for det blir gode muligheter til å møte årets kokebokforfattere og teste ut smaksprøver. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Bestill dagens rett som e-post

Kålsuppe med tyttebær og timian

Kålsuppe med tyttebær og timian

Fremgangsmåte

Kjør timian og 2 dl nøytral olje glatt i en blender, eller bruk en stavmikser. Sil oljen i et klede eller i et kaffefilter. Sett til side. 

Vask kålen og skjær hver kål i 4 båter. Finhakk sjalottløk. Stek kålen til den nesten er brent i en kjele med olje og smør. 

Ta to av kålbåtene ut av kjelen, og spar dem til senere.  

Tilsett finhakket sjalottløk i kjelen sammen med de gjenværende kålbåtene. Hell på hvitvin og la det koke til halvparten av væsken har fordampet. 

Tilsett 5 dl vann og to laurbærblader. La dette koke på lav temperatur i 45 minutter. 

Fjern laurbærbladene og kjør suppen glatt i en blender. Sil suppen over i en ny kjele. Bland inn 50 g smør i terninger. Smak til med salt og pepper.  

Topping:
Lag rug-crumble ved å smuldre opp rugbrødet og steke det i smør og olje. Avkjøles på tørkepapir, og hakkes fint med kniv. 

Finhakk ferske eller tørkede einerbær. Rør sammen sukker og tyttebær.  

Skjær bort roten på de to kålskivene du har spart på, og spre kålen på en stekeplate med bakepapir. Stekes i ovnen på 150 grader, i ca. 5 minutter.

Smak til med salt og pepper.  

Servering:
Anrett suppen i skåler. Fordel stekte kålskiver, tyttebær, rug-crumble og einebær i skålene.

Drypp timian-olje over. 

Tips: Det er knotete å lage mindre mengder timian-olje enn mengden vi har oppgitt her. Det blir derfor en del timian-olje til overs. Den kan du bruke i dressinger, eller bare til å dyppe nybakt brød i.

9 lettlagete supper å ta med på tur

Her finner du mange flere deilige supper

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Björn Svensson, fra kokeboken Kokken, bakeren, hun komikeren og mat de elsker , finalist i Beste Norske Kokebok 2019

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Feir den norske epledagen med legendarisk dessertvin
+
Klubb
Ukens kombo - mat- og vinkombinasjoner

Feir den norske epledagen med legendarisk dessertvin

På øya Pantelleria mellom Sicilia og Afrika lager de komplekse dessertviner som passer perfekt til søte desserter med norske epler.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik blir indrefileten både intens og fruktig
Dagens rett
Kirsebærgrillet indrefilet

Slik blir indrefileten både intens og fruktig

Mørere kjøtt enn indrefilet finnes selvsagt ikke. Men selv dette tandre kjøttet trenger litt drahjelp. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er den aller mest spennende nyheten blant 60 brennevin i september
+
Tester
60 nyheter brennevin i basis og BU september 2022

Dette er den aller mest spennende nyheten blant 60 brennevin i september

En rom som har modnet på 60 meters havdyp og som har med seg skjellveksten topper de sterkeste nyhetene i september.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Feir den norske epledagen med legendarisk dessertvin
+
Klubb
Ukens kombo - mat- og vinkombinasjoner

Feir den norske epledagen med legendarisk dessertvin

På øya Pantelleria mellom Sicilia og Afrika lager de komplekse dessertviner som passer perfekt til søte desserter med norske epler.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik bruker du opp maten og sparer penger i samme slengen

Gjør lommeboken og verden en tjeneste ved å endre rutiner og bruke alt du har i kjøleskapet. Her finner du mange gode tips.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum
Klubb

Nytt eksklusivt tilbud til våre abonnenter med Piemonte i sentrum

Som abonnent på Apéritifs Mat & Vinklubb får du nå rabatter på italienske delikatesser, alt du trenger av utstyr til vinhobbyen din, og vinreiser til Piemonte.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Verdens enkleste middag kan også bli den aller best
Dagens rett
Pølser stekt i panne med løk og potet

Verdens enkleste middag kan også bli den aller best

Dette er en enkel rett som du kan lage titt og ofte, enten du har dårlig tid, eller bare har lyst på noe raskt og godt. Og ikke minst om du har kokte poteter til overs.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Mat & Vinklubb gir deg rabatt på vinutstyr og italiensk mat
+
Klubb

Apéritifs Mat & Vinklubb gir deg rabatt på vinutstyr og italiensk mat

Apéritif har inngått samarbeid med Vino Club og Vino Deli. De gir deg 10 prosent rabatt på vinutstyr og 20 prosent rabatt på alt i sin delikatessebutikk med godbiter fra Nord-Italia.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik blir indrefileten både intens og fruktig
Dagens rett
Kirsebærgrillet indrefilet

Slik blir indrefileten både intens og fruktig

Mørere kjøtt enn indrefilet finnes selvsagt ikke. Men selv dette tandre kjøttet trenger litt drahjelp. Bare prøv denne oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her