Dagens rett

Pinnekjøtt szechuan med kokosris og Hellstrøms pinnekjøtt

Rester av pinnekjøtt fra førjulsfesten får nytt liv som søndagsmiddag, og wow for noen smaker
Foto: (Matprat/Sara Johannessen)

Rester av pinnekjøtt fra førjulsfesten får nytt liv som søndagsmiddag, og wow for noen smaker

Pinnekjøtt er stadig fleres favoritt på julaften, men enda flere starter pinnekjøttsesongen i godt tid før julaften. Er du blant dem og har planer om delikatessen i helga, følg med for det betyr rester av pinnekjøtt i kjøleskapet. Her får du oppskriften p
Aase E. Jacobsen
30 November 2019 - 02:05

Selv får jeg ikke nok pinnekjøtt, men klarer stort sett å holde meg til julaften. Og etter det er det fritt fram med pinnekjøtt i alle varianter - også av reinsdyr som bare må prøves. 

Når du først setter pinnekjøtt på menyen, sørg for at det blir rester, for disse restene kan bli til de herligste nye middager. Som dagens oppskrift er et godt bevis på. Og er du usikker på hvordan du skal tilberede pinnekjøttet til perfeksjon, så finner du også oppskriften på Hellstrøms pinnekjøtt nedenfor.

Se alle våre andre oppskrifter på og med pinnekjøtt

Etter dette kommer du også til å bli en ekte pinnekjøttelsker. 

Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Bestill dagens rett som e-post

Pinnekjøtt szechuan med kokosris

Pinnekjøtt szechuan med kokosris

Fremgangsmåte

  1. Plukk pinnekjøttet i mindre biter og legg dem til side.
  2. Skrell hvitløk og ingefær og hakk det fint. Fres det i en stekepanne med rapsolje.
  3. Tilsett brunt sukker, ketsjap manis, eddik, hel chili og szechuanpepper. Ha vann i pannen og kok til det begynner å tykne.
  4. Kok ris som angitt på pakken, men bytt ut halvparten av vannet med kokosmelk. Tilsett sukker og kok opp.
  5. Ha pinnekjøttet i sausen og kok til det blir enda tykkere.
  6. Ha i strimlet løk og vårløk helt på slutten og vend det inn. Dryss over sesamfrø rett før servering. 

Tips: Blir sausen for tykk kan du bare spe den ut med vann.

Røykt eller urøykt pinnekjøtt? 

Pinnekjøtt er enklere enn du tror 

Pinnekjøtt på julaften? 

Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv

Flere gode oppskrifter med pinnekjøtt

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Matprat.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hellstrøms pinnekjøtt

Hellstrøms pinnekjøtt

Fremgangsmåte

Pinnekjøttet må legges i vann og bløtes godt ut for å gjenskape kjøttets riktige
tekstur. Dette tar litt tid, men er det mest kritiske punktet på veien. Pinnekjøttet
krever altså oppmerksomhet i god tid før festen begynner. Vi beregner fra tolv
timer til ett døgn i vann før sausen gjenoppstår.

Selve kokeprosessen kan fort ta et par timer, noen ganger mer, avhengig av
kjøttets tilstand, tykkelsen på stykkene og hvorvidt vi koker i buljong eller
dampet på pinner i bunnen av kjelen. Som sagt: kanskje mer, kanskje mindre…

  1. Her må det smakes og kjennes på teksturen i kjøttet. Kokes det for lenge, blir det
    tørt og kjedelig.

    Skiver av pinnekjøtt (eller fåreribbe) koker vi direkte i en buljong laget med løk, gulrøtter, purreløk og andre vintergrønnsaker som selleri, persillerot, skorsonerot, jordskokk og kålrabi. Vi koker denne med aromater (timian, einebær, persille og
    fersk eller tørket løpestikke) i en drøy time.
  2. Deretter siler vi av, og så kommer selve sjakktrekket:
  3. Vi koker grønnsaker som skal serveres sammen med pinnekjøttet/fåreribben i denne buljongen, altså kålrot som er skrelt og skåret i skiver, sammen med kjøttet.
  4. Kålroten er ferdigkokt etter ca. 10 minutter. Da tar vi kåltrotskivene ut av fåreribbekjelen og har dem i en kjele med smør, hvit pepper og cajennepepper, moser det hele og presser stappen gjennom en sikt og holder den varm inntil kjøttet er ferdigkokt.

Server pinnekjøtt og kålrotstappe med en saus laget av kokekraften som er jevnet med litt maizenna samt kokte ringerikspoteter.

Her finner du over 30 oppskrifter laget av Eyvind Hellstrøm

Ekstra godt pinnekjøtt tilbereder du slik

Lag ditt eget pinnekjøtt og vossakorv 

Flere gode oppskrifter med pinnekjøtt

Og av restene kan du lage dette

Røkt eller urøkt pinnkjøtt kan du lese mer om her

Her finner du alt du trenger som skal til for lykkes med julematen

Kjøtt
Ribbe Pinnekjøtt Kalkun Smalahove 

Fisk
Lutefisk
 Torsk Kveite Sild Rakefisk Tilbehør 

Koldtbord, pålegg og småretter
Pålegg
 Småretter Tilbehør 

Julekaker og desserter
Julekaker  Juledesserter 

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat & vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Eyvind Hellstrøm

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her