Her får du sildeoppskriftene du trenger

Herlige oppskrifter med sild

(Bilde: etitarenko)

Vi har helt klart noe å lære av våre naboer når det gjelder sild. Her hjemme er sild mer et sesongfenomen, mens det i Danmark i sær, serveres hele året.

Nå skal vi ikke ramse opp alle de gode egenskapene silden har for deg rent helsemessig, men det er sikkert og visst at det er godt å vite at mens du mesker deg med hjemmelaget sild, tar du vare på din egen helse samtidig.

Hjemmelaget er best

Ikke bare er det morsomt å lage sin egen sild, men resultatet blir ofte til stor beundring fra venner og kjente i det du serverer det på festbordet, eller kanskje gir bort noe i gave.

Les mer om sild her

Selv om mange sildetyper du kan kjøpe er gode, er det godt å kunne lage noe helt fra bunnen og vite nøyaktig hva sildeglasset inneholder.

Ikke er det vanskelig å lage heller, og du kan få ferdig utvannede saltsildfileter og kryddersild i de fleste velassorterte butikker. Carlo er et av merkene som føres mest rundt om i landet.

Ikke bare marinert

Selv om sild ofte forbindes med marinerte varianter som for eksempel sennepsild og sursild, finnes det en rekke gode oppskrifter som gjør seg godt som middagsretter eller på koldtbordet.

Hvem har vel ikke fått servert Janssons frestelse  i Sverige, eller Rollmops i England? 

På de neste sidene finner du et utvalg silderetter som er perfekte til så vel julebordet som til julens festmenyer

 

 
 

 

Se flere oppskrifter på marinert sild

Sursild

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

 
0.5 dl
1 dl
1 stk

Fremgangsmåte

Varm opp vannet og ha i sukkeret, rør godt til sukkeret er oppløst. Ta av platen og la avkjøle før du har i eddiken og hel pepper.

Skjær silden i biter på skrå og ha den over på steriliserte glass med løkringer mellom sildelagene. Hell over laken.

Bør trekke over natten eller noen timer før servering. Serveres med rugbrød og godt drikke.

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Mormors franske sennepssild

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

 
0.5 ts
stk

Fremgangsmåte

Rør sammen sennep, sukker, salt og pepper slik at alt er godt blandet. Ha i den hakkede dillen. Rør inn rømme slik at det blir en fin saus.

Skyll filetene og tørk dem, eller vann dem ut hvis de er for salte. Skjær filetene i passe stykker og ha dem i sennepssausen.

Ha sennepssilden på en sterilisert krukke eller glass som egner seg til å gi bort i gave. Ha gjerne litt ekstra dill på toppen av glasset.

Sennepssilden bør trekke i 24 timer før den serveres.

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: Aina C. Hole

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Sildeboller

Fremgangsmåte

Sildeboller:
Del silda i biter og ha den sammen med øvrige ingredienser bortsett fra potetmelet i en food prosessor. Kjør i 10 sekunder.
 
Juster konsistensen forsiktig med potetmel eller melk. Du skal ha en seig og passe fast masse som formes til små boller.
 
Hvis du frityrsteiker bollene, bør du rulle dem i strøkavring. Hvis du steiker i olje i panna, er det ikke nødvendig. Stek et minutt på hver side til gjennomstekt.
Paprikamajones:
Del paprikaen i fire deler og grill enten i ovn eller på grill til skinnet er svart. Legg paprikaene i en tykk plaspose til de er kalde nok til å kunne skrelles.
 
Skrell av skinnet og kjør i food processor med egg, tabasco, hvitløk og sitron.
 
Hell i oljen i en tynn stråle mens du kjører på saktere hastighet. Smak til salt og pepper og bland i urtene.
 

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Stekt sild med dijon-og tomatfyll

Fremgangsmåte

Legg halvparten av sildefiletene med skinnsiden ned. Smør sennep over filetene og dekk dem med soltørkede tomater, dill og salt og pepper.

Legg resten av filetene over. Pensle sildefiletene med olivenolje og stek på varm panne. Server med urtesmør og ristet brød eller kokte poteter.

Urtesmør:
Rør smøret mykt med sitronsaft. Tilsett smaksingredienser og smak til med salt og pepper.
 

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Tom Haga

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Janssons fristelse

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time og 20 minutter

Ingredienser

50 g

Fremgangsmåte

Forvarm stekeovnen til 180 grader.

Riv potetene. Skjær løk i 3 mm tykke skiver. Hakk ansjosfiletene.

Legg poteter, løk og ansjosfileter lagvis i smurt ildfast form med salt og pepper mellom lagene. Det øverste laget skal være poteter.

Hell på fløte, smør og griljermel.

Dekk fatet med aluminiumsfolie og stek retten i ca. 60 minutter.

Fjern folien de siste 15 minuttene.

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Blini med sild

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

40 minutter

Ingredienser

0.5 l
stk

Fremgangsmåte

Lag blinirøre ved å blande melsortene, røre ut gjær i lunken melk og røre ned i melet samt finkuttet løk. La heve en halvtime. Tilsett deretter lettpiskete eggeplommer, smeltet romtemperert smør og til slutt stivpiskede eggehviter.

Når røren er klar, stekes den i rektangulær form i panne med klaret smør. Når den er rå på toppen, legges noen biter med sild i terninger oppå, slik at de synker inn til midten, snues og stekes ferdig på andre siden.

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: dashtik

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Lises potetvafler med topping

Antall porsjoner

5

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Vafler:
300 g skrelte mandelpoteter

1 ss smør

1/2 beger rømme eller crème fraîche

2 egg

100 g mel

1 ts bakepulver

1-2 dl melk

salt og pepper
smør til pensling 

 

Røkelaks og avokadokrem:
røkelaks i skiver
1 avokado
1 ss rømme, crème fraîche eller kesam
1 ss limesaft
salt og kvernet sort pepper
basilikum

Rakfisk, eple og rødløk:
1 rakfiskfilet
2 norske syrlige epler
3 ss vann
1 ts ferskpresset sitronsaft
1 ss sukker
rømme
finhakket rødløk
hakket gressløk

Sylte, sennep, sviske og pepperrot:
sylte i tynne skiver, evt. ribbe- eller lammerull
4 ss rømme
1 ss sterk og god sennep
svisker skåret i tynne skiver eller små biter
revet fersk pepperrot
frisk timian eller karse

Fiken, chèvre og spekeskinke:
fersk fiken
chèvre, evt. snøfrisk eller kremost naturell
god spekeskinke i tynne skiver
grovhakkede valnøtter
flytende honning
tykk og søt balsamico, evt. balsamicosirup
friske urter som kjørvel og basilikum til pynt

Rogn, løk og rømme:
rogn, gjerne forskjellige typer
finhakket rødløk
hakket gressløk
rømme

 

Spekesild med rødbetsalat:

2 fileter spekesild, kryddersild eller matjessild
1 rødløk
1 hardkokt egg
1 dl syltede rødbeter i små terninger
2 ss finhakket sylteagurk
1 dl rømme, crème fraîche eller kesam
1 dl majones
salt og pepper
gressløk eller dill til pynt

Tyttebærkrem og revet brunost:
1 dl rørte tyttebær eller tyttebærsyltetøy
2 dl rømme, crème fraîche eller kesam
brunost  

Fremgangsmåte

Vafler:
Kok potetene møre i usaltet vann. Hell av vannet, damp potetene tørre og mos dem. Ha potetmosen over i en bolle. Rør inn smør, rømme, egg, mel og bakepulver. Spe røren med litt melk til du får en tykk «vaffelrøre». Smak røren til med salt og pepper, eventuelt også litt revet muskat. Stek tykke og gylne potetvafler i et godt smurt vaffeljern.

Røkelaks og avokadokrem:
Rens avokadoen og mos den fint sammen med rømme og limesaft. Smak avokadokremen til med salt og pepper. Topp vaffelhjertet med en skje avokadokrem og en skive røkelaks. Pynt med frisk basilikum og kvern over litt sort pepper.

Rakfisk, eple og rødløk:
Skyll eplene godt og skjær dem i små terninger. Ha de i en liten kasserolle og tilsett vann, sitronsaft og sukker. Kok på svak varme til eplebitene er helt møre og væsken har fordampet (rør jevnlig slik at det ikke svir seg i bunnen). Avkjøl kompotten og topp vaffelhjertene med en teskje eplekompott, rømme, litt finhakket rødløk, hakket gressløk og en pen skive rakfisk.

Sylte, sennep, sviske og pepperrot:

Pisk rømme til myk krem og bland inn sennepen. Legg en teskje sennepskrem på vaffelhjertet, topp med en tynn skive sylte og noen sviskebiter. Riv til slutt over litt pepperrot og pynt med timian eller karse.


Fiken, chèvre og spekeskinke:
Del fiken i pene båter. Skjær osten i tynne skiver eller små stykker. Legg en osteskive på vaffelhjertet. Topp med en fikenbåt og en skive spekeskinke. Dryss over litt valnøtter og drypp til slutt over litt honning og balsamico. Pynt med friske urter.

Rogn, løk og rømme:
Topp vaffelhjertet med en liten skje rømme, en liten skje rogn, finhakket løk og hakket gressløk.

Spekesild med rødbetsalat:
Vann ut silden til den er passe salt. La filetene renne godt av seg på kjøkkenpapir og skjær fisken i smale og jevne biter. Finhakk løken og hakk egget. Bland sammen rødbeter, sylteagurk, rømme, majones, halvparten av løken og halvparten av egget. Smak til med litt salt og pepper (husk at fisken er salt). Legg en skje rødbetsalat på vaffelhjertet. Topp rødbetsalaten med en sildebit, dryss over litt ekstra løk og egg og pynt med gressløk eller dill.

Tyttebærkrem og revet brunost:
Bland sammen tyttebær og rømme. Topp vaffelhjertet med en skje tyttebærkrem og riv over brunost.

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: Johannessen, Sara

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Rollmops

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

600 g
Lake
3 g
2 ss
2 ts

Fremgangsmåte

Kok vann, eddik, sukker, salt og krydder i 5-10 minutter. Rens, ben ut og skyll silda. Strø klippet dill på kjøttsiden. Rull sammen fisken og legg rullene tett med skjøten ned i et lavt, vidt kokekar. Hell den varme laken ved siden av fisken.

La fisken trekke under lokk på svak varme i 6-8 minutter. Avkjøl den i laken. Anrett eventuelt fisken på et fat og garner med dillkvister.

Serveres med kokte poteter og skarp saus, eller en rømmesaus.

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

Sendt inn av

Foto: netrun78

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Russisk sildesalat med lakserogn og dressing

Fremgangsmåte

Bland alle ingrediensene utenom lakserognen i en bolle. Smak til med salt og pepper og evt sitron eller eddik. Fordel blandingen i skåler eller trykk ned i ringer for bedre passform.

Pisk sammen dressingen og smak til.

Topp med lakserogn og dressing. 

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: ElenaSeychelles

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Russisk sildesalat

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Salatdressing
1 dl
rødbetelake

Fremgangsmåte

Klipp eller skjær sildefiletene i gaffelbiter.

Hakk rødbeter, agurk og egg og bland det med silden. Legg sildesalaten på en seng av salatblad.

Rør sammen lettrømme og kesam, smak til med rødbetelake og hell det over silden.

Server silden med et grovt mørkt brød, gjerne rugbrød.

Tips: Du kan finne ferdig utvannede og benfrie saltsild- og kryddersildfileter på glass eller boks, som gjør det superenkelt å lage sine egne sildedelikatesser.

Slik lager du den beste silden

Her er alle sildeoppskriftene du trenger

Se hvordan du lager kryddersilde her

Se hvordan du lager din egen tomatsild her

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Kim Holthe

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen