Brennevin
Denne «hemmelige» baren ligger rett ved Strøget i København

Denne «hemmelige» baren ligger rett ved Strøget i København

I det skjulte er Ourselves Alone blitt en av Københavns hippeste barer. Søren Krogh Sørensen og hans kolleger byr på cocktails som er så nær opp til dem som ble skapt under den amerikanske gullalderen, som mulig. I god «speak easy»-tradisjon er det ingen
Aase E. Jacobsen
27 November 2014 - 16:00

Rent stilistisk er Ourselves Alone en amerikansk «turn of the century»-bar. Interiøret oppleves som veldig autentisk, men mesteparten er faktisk ervervet lokalt.
– Vi var heldig som fant det vi trengte ganske raskt, smiler Søren Krogh Sørensen, en av de tre rutinerte bartenderne bak Ourselves Alone. Her lages noen av Københavns beste drinker som serveres i lekkert «bestemorkrystall».

Han forteller at det tok lang tid før baren var slik de ønsket det. Alt måtte tilpasses den framtidige bruken, da de overtok lokalet var det helt ribbet og tomt. Men baren ser slett ikke ut som om den har hatt besøk av noen interiørdesignere. Her er det velsignet fritt for «tant og fjas», bare velbrukt vintage.

Sørens velsoignerte snurrebart og vintageinspirerte antrekk kan virke som om de er en del av konseptet, men stilen adopterte han før baren var en realitet.

Ringeklokke, ikke dørvakt

Ourselves Alone omtales fortsatt som en «nyhet», men åpnet i smug allerede høsten 2012.
– Vi ville gjerne bestemme hvem som skulle bli våre gjester. Vi ønsker ikke å være en bar for alle, sier Søren.

 

Det kan høres veldig arrogant ut, men beliggenheten et steinkast fra Strøget krever faktisk en klar strategi på det området. Ourselves Alone var derfor lenge en hemmelighet.
– Dette er imidlertid slett ingen speak-easy, men vi har ringeklokke i stedet for dørvakt. Det er mer i vår gate. Samtidig som vi kontrollerer hvem som slippes inn, oppleves en ringeklokke som mer diskret, påpeker Søren.

Ourselves Alone er imidlertid ikke helt lett å finne. Fasaden avslører ikke mye – baren ligger i underetasjen og har derfor ingen store vindusflater ut mot gaten. Nettsiden er fortsatt ikke operativ, men Søren og kollegaene bruker Facebook til å informere om aktiviteter.

Satser på rugwhiskey

Denne våren har de kjørt en serie med Manhattan Flights. Hver torsdag tilbys en flight med tre små Manhattans laget på basis av tre forskjellige rugwhiskeyer. Denne unike smaksopplevelsen koster 195 kroner. Unødvendig å si at dette har vært et populært tiltak.

Rugwhiskey er nemlig Ourselves Alones og Sørens hjertebarn. Siden utvalget av slik whiskey i utgangspunktet er like dårlig i Danmark som i Norge, må han bruke mye tid på å få tak i disse ingrediensene. De jobber mye med å introdusere «nye» rugwhiskeyer for forskjellige importører, men det hender selvsagt at en sjelden rugwhiskey havner i bagasjen når de er på reise.

Ourselves Alone har nå et trettitalls ulike rugwhiskeyer i hyllene som ikke uventet er landets beste utvalg.

– Vi elsker disse klassiske spritsortene siden vi er så glade i klassiske drinker. Vi lager derfor ingen egenkomponerte drinker lenger, rett og slett fordi det er så uendelig mye å ta av på den klassiske siden, så mange drinker som har gått i glemmeboken. Og ikke minst følger det alltid en god historie med en klassisk cocktail, sier Søren mens han shaker en Pan American Clipper.

Elsker Applejack

En drink som første gang stod på trykk i 1939, i The Gentleman’s Companion, signert globetrotteren Charles H. Baker Jr. Han skal ha fått oppskriften av en pilot, ikke umulig at han var en av de få utvalgte som fikk lov å fly Clipper for Pan American.

Clipper var en flybåt som ble produsert mellom 1938 og 1941 av Boeing, men som forsvant på grunn av verdenskrigen. Flytypen som ble brukt for datidens langdistanse, skal ha vært den mest luksuriøse måten å forflytte seg på gjennom tidene, også sammenlignet med dagens førsteklasse.

 

En Pan American Clipper lages vanligvis med calvados, men Søren foretrekker Applejack ved siden av absint, lime og grenadin.

Applejack er ellers en drikk Søren er ekstra glad i, og en drikk som er av historisk interesse. Før moderne destillasjonsmetoder ble utbredt utover 1800-tallet, var frysedestillering mye brukt. Særlig for eplesider som var en populær drikk i den amerikanske koloniperioden (før 1776). Ved å la sideren stå ute i frosten vinterstid ville vannet i sideren fryse. Lagene med frosset vann ble fjernet etter hvert som de dannet seg. Til slutt oppnådde man en konsentrert drikk med en alkoholinnhold på 30-40 prosent. I dag lages Applejack bare hos Laird & Company i New Jersey, for øvrig USAs første destilleri, etablert i 1780. Metoden som brukes er imidlertid en annen. Applejack lages nå ved å destillere eplesider.

Må ha karakter

Når det kommer til vermut, en selvfølgelig ingrediens i en cocktailbar av dette slaget, og ikke minst i en Manhattan, er Søren en stor fan av Vermouth del Professore. Denne vermuten ble laget som en hyllest til alle bartenderes far, Jerry Thomas, av vermutfantasten Federico Ricatto og destillatøren Carlos Quaglia for baren Jerry Thomas Speakeasy i Roma.

Høyt rangeres også gin og skotsk whisky, særlig fra Campbeltown. Ourselves Alone har dessuten en morsom tequilasamling hvorav de fleste finnes bare i denne baren. Søren unngår bevisst tequilas hvor «marketingavdelingen styrer smaken».
– Tequila skal ha karakter, slår han fast og legger til: -Men jeg må uansett like tequilaen eller hvilken spritsort det er snakk om, for å kunne bruke den i baren. Og spriten må bidra med karakter, ikke bare alkohol.

Derfor står det bare en enslig vodkaflaske i hyllene på Ourselves Alone. –Det er så mange andre som er dyktigere enn oss med vodkadrinker, er hans forklaring.

Gode cocktails krever god is, og på Ourselves Alone lager man den selv. Men ikke i baren. En stor isblokk tar 3-4 dager å fryse helt gjennom. Den langsomme innfrysingen er nødvendig for å oppnå perfekt is som er helt klar, uten luftbobler og «forurensning». Ifølge Søren er tiden viktigere enn vannkvaliteten.
– I Danmark har vi mye kalk i det vanlige springvannet og det egner seg godt til dette formålet, hevder han.

Må være økologisk

De store isblokkene er selvsagt uhåndterbare i en liten bar. De oppbevares derfor i en fryseboks på bakrommet, og den som kommer først på jobb får i oppgave å dele opp isen i mer håndterbare porsjonsbiter slik at det dekker en kvelds behov.

Ourselves Alone har ingen meny - her er det bartenderen som bestemmer – eller kommer med anbefalinger.

 

– En meny låser deg veldig. La oss si at mynten ikke er akkurat slik du ønsker den en dag, men siden du har drinker med mynte i menyen, må du likevel bruke den. Slik ønsker ikke vi å arbeide, understreker Søren.

Søren & co dyrker sine egne urter, og må de kjøpe, velger de alltid urter som er kortreist og dyrket økologisk. Sesong er også veldig viktig.
– I desember har vi ikke mynte, men da bruker vi en myntelikør, forklarer Søren.

Ourselves Alone

Badstuestræde 7, København
Åpen: 16.00 - 03.00
eller Facebook

– Vi foretrekker lokalproduserte ferske ingredienser, men når det kommer til sitron, lime og appelsin, må vi selvsagt bruke importert vare. Vi er imidlertid nøye med at de skal være økologisk dyrket. I dag er det heller ingen prisforskjell å snakke om mellom økologisk og konvensjonell sitrusfrukt, påpeker Søren Krogh Sørensen til slutt.

Foto: Ourselves Alone

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her