Slik smaker riesling med burgunderpreg

Slik smaker riesling med burgunderpreg

Dr. Wehrheim i Pzalf lager vidunderlig riesling som skiller seg fra mengden og som tåler et langt liv i kjelleren. Rimelig er den også.

Dr. Wehrheim Kastanienbusch Köppel Riesling trocken GG 2016 er lekker, elegant og kompleks med usedvanlig god frukt og dybde. Den smaker fantastisk allerede men de heftige syrene kan godt få lov å jobbe i mange år framover. Den kommer bare til å bli bedre og bedre. Etter å ha smakt meg gjennom det som er tysk vins toppnivå, drøyt 100 rieslinger i kategorien grosses gewächs fra 2016 og en god håndfull fra 2015, er jeg ikke i tvil om hvor jeg vil satse pengene mine. Siste årgang ut er imponerende hva frukt og stålsyre angår. Vinene har dermed det som trengs for å tåle et langt liv.

Og Dr. Wehrheim ligger ikke tilbake. Doktorens topputgave koster 379,50 kroner og det må sies å være en svært god pris for en vin på dette kvalitetsnivået. Du må i alle fall godt opp i pris for å få noe tilsvarende fra Burgund. Og ja, jeg vet at det ikke er samme drue og alt det der, men Dr. Wehrheim har noe klart burgundaktig over seg, mer Chablis enn Sentral-Burgund.

Så er da også Pfalz et område hvor også burgunddruene trives, både på grunn av klimaet men kanskje aller mest forbi jordsmonnet er kalkholdig.

Les mer om Pfalz her

Jeg smakte produsentens pinot blanc grosses gewächs 2016 fra Mandelberg som ikke ligger mye tilbake for sin rieslingsøster. Det rene kalkjordsmonnet, såkalt muschelkalk, i Mandelberg gir en stil som er nærmere Burgund enn det i Kastanienbusch. Denne vinmarken som er ekstra bratt, har innslag av rød sandstein og rødskifer i tillegg til kalkstein, noe som gir vinen en veldig parfymert karakter.

Dette er utvalget av Kastanienbusch-vin i Norge akkurat nå

Forskjellen til Burgund er imidlertid at begge vinene framstilles i ståltank, altså ingen eik, og ligger på bunnfallet et halvt år før tapping.

Kastanienbusch er den eneste grosses gewächs fra denne produsenten i Norge, men det finnes tre andre rieslinger i en rimeligere prisklasse som også byr på svært mye vin for pengene.

Se alle vinene fra Dr. Wehrheim

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev  

Dr. Wehrheim Kastanienbusch Köppel Riesling trocken GG 2019

Produsent:
Dr. Wehrheim
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Tyskland
Område:
Pfalz
Pris:
410,00 kr
Varenummer:
5849101
92 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen