Det svinger utenfor allfarvei

The Lost Society i London er baren som vil være annerledes men samtidig være for alle. Her får du vite hvorfor den ble kåret til årets bar i fjor.
Redaksjonen
22 Februar 2008 - 15:40

I en gammel bygning fra 1500-tallet i Londons Clapham ligger The Lost Society, kåret til årets bar av Time Out i 2006.

Det er ikke enkelt å beskrive atmosfæren du møter når du kommer inn, men det er kort og godt en annerledes opplevelse. The Lost Society, som er både restaurant og bar, er inndelt i flere ulike rom som alle er innredet forskjellig.

- Alle rommene er forskjellige, det gjorde vi med hensikt, sier barmanager Murray Slater som kommer fra Cape Town i Sør-Afrika. Han har tidligere jobbet som bartender i Oxford, men har vært med siden oppstarten av Lost Society for rundt to år siden.

Interiøret er Art Deco-inpirert, fra "the swinging 1920s," som Slater selv sier. Han mener det ser fint ut uten å være pretensiøst, og poengterer at nettopp det kan være vanskelig å få til i London.

- Ideen var å gi folk andre muligheter. Vi ville gi dem et sted med fint utseende men som også hadde kvalitetsprodukter, sier Slater og fortsetter: - Et sted som gir folk stort utvalg, ser fint ut, har god service og som skiller seg ut.

Service
Han presiserer at god service er en forutsetning for å lykkes.

- Folk vil huske oss for tre ting: det estetiske, produktene og god service. Jeg tror hvis man klarer disse tre tingene, da har man en bra bar.

Mye av suksessen bak Lost Society skyldes medarbeiderne, mener han.

- Det er sjefens oppgave å ta seg av produktene og hvordan stedet ser ut. Men minst like viktig, antakelig viktigst, er god service. Det er viktig at de ansatte bryr seg om stedet, og det gjør de her, sier han.

75 cocktails
Lost Society fører 25 ølsorter fra hele verden og 75 cocktails til rundt £6.50 per stykk.

Mange av likørene og spriten finner du ikke andre steder.
- De baransatte reiser rundt i verden og samler inn alle mulige sorter sprit, forteller Slater og legger til:

- Når noen reiser utenlands på ferie forventes det at du kommer tilbake med noe. Jeg har nettopp vært i Kroatia, og tok med meg gin og vodka tilbake. Sjefen min kom nettopp tilbake fra Barbados og hadde med seg masse rom. Dette er saker vi ikke kunne ha skaffet gjennom leverandører og er med på å skape variasjon, sier han.

Lost Society bruker Pernod Ricard som leverandør etter å ha prøvd andre.
- Kvalitetene på produktene er veldig viktig for oss fordi det reflekterer stedet vårt, sier Slater.

Han mener Wyborowa vodka og Beefeater gin er eksempler på gode produkter. Han er også fornøyd med leverandøren.
- De har et godt utvalg av drikkevarer, og agenten deres viste personlig interesse for oss. Han tenkte på hvordan deres produkter kunne virke innenfor det vi prøvde å oppnå.

Litt bortgjemt
Lost Society ligger utenfor allfarvei og kan være vanskelig å finne med mindre du er lokalkjent.

"Word of mouth" og Time Out-prisen har hjulpet å trekke mennesker, mener Slater. Dessuten har Clapham en stor konsentrasjon av 25-35 åringer, unge mennesker som er villige til å bruke penger på å gå ut.

Lokalene har plass til 250 mennesker og det blir stappfullt i helgene.

I den sammenheng er det til tider vanskelig å finne balansegangen mellom bar og restaurant. Det er en utfordring, forteller Slater.

Han mener det en fordel at stedet har et separat område over baren hvor spisegjestene kan "beskyttes" for støyen fra baren i helgene.

Logistikk er også et problem i og med at huset ikke har en vinkjeller.

- Lagringsplassen er minimal, sier Slater. - Vi har mange små rom som vi stabler alt tett inn under.

Lost Society har tre barer, og i helgene er syv bartendere i sving sammen med fire kelnere og seks ansatte som samler inn glass. Og barsjefen selv, naturligvis: En av Slaters mange oppgaver er å ønske gjestene velkommen når de kommer inn.

Arbeidsmoral
Bare tre av de ansatte på Lost Society er engelske. Noen kommer fra Australia og Brasil og en fra Tsjekkia. Slater sier det er viktig at de ansatte har høy arbeidsmoral og at de tåler en støyt.

- Det blir skikkelig travelt her på fredager og lørdager. Det er viktig å jobbe hardt utover hele dagen selv når det ikke er gjester til stede. Men når kundene er der og man settes under press, er det viktig å ha et lunt temperament, sier han.

Selv om Lost Society satser på kvalitet og trivsel, kommer man ikke utenom at inntektene må være høyere enn utgiftene.

- Vi driver business, sier Slater og forteller at en tredel av inntektene kommer fra cocktails. Det er i det hele tatt relativt lettvint å tjene penger på alkohol når utsalgsprisen kan være opp mot 300 prosent høyere enn innkjøpsprisen, forteller han.

Slater er forsiktig med å gå ut med tall, men det koster å drive Lost Society, ikke minst fordi bygningen leies. Bare oppussingsarbeidet kostet £50.000, forteller han, men kan fortelle at stedet går med overskudd.

Any Port in a Storm

Any Port in a Storm

Fremgangsmåte

Rør sammen blandingen i et mikseglass i 25 sekunder. Sil og hell over store isbiter i et ølglass. Server resten av ølet i flasken ved siden av.

Tips:
Om du ikke får tak i mørk agavesirup, kan du bruke lys agavesirup eller vanlig mørk sirup.

Enn si solbær og blåbærsyltetøy? Du kan dessuten velge et annet øl av typen blonde. Siden resten av ølet skal serveres ved siden av, er det lurt å velge et øl du virkelig liker. 

Har du ikke portvin, finner du en her

Og her er cognacutvalget på polet

Se våre andre drinker med portvin

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

Sendt inn av Lost Society, London

Vurder oppskriften
Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret
Matkurs og vinkurs
Winemakers Dinner 20. februar i Oslo

6 superlekre viner fra Tyskland til nydelig 5-retters fra Klosteret

Den 20. februar er det klart for nok en uforglemmelig aften på Klosteret. Nyt en 5-retters meny med 6 viner fra to av Tysklands beste vinprodusenter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her