Du kan faktisk grille uten marinade og grillsaus

Du kan faktisk grille uten marinade og grillsaus

Dropp alt som heter marinader og grillsauser og invester i ekstra god entrecôte til kveldens eller morgendagens grilling. Det enkleste er faktisk det beste.

Den virkelig store grillmatopplevelsen får du bare med skikkelig godt kjøtt. Selv om marinader og barbeque-sauser kan "sminke" et hvert ordinært smakende kjøttstykke, blir smaken aldri sublim. Dessuten er alle ferdigmarinadene, enten de kommer fra flaske eller fra kjøttdisken, med på å ensrette smaken slik at alt smaker tilnærmet likt.

Nå er folk flest stort sett fornøyd med at tallerkenen ikke bringer de helt store overraskelsene, bare tenk på alle Grandiosa-måltidene de samme legger bak seg hvert år. Men det er mulig å overtale selv den som knapt kan tenke seg et måltid uten et godt dryss av grillkrydder, til å prøve et usminket måltid. Det sier en som snakker av erfaring, med barn (og voksne) som må ha ketchup på alt.

Hel eller i skiver

Kjøttstykket som aller best kan serveres naturell er entrecôte. En saftig entrecôte har nemlig alt. Det er naturlig mørt og det har god fettmarmorering. Noe som er nødvendig når det skal nytes uten noen form for saus, samtidig som egenskapen sikrer god smak. Det er (dessverre) i fettet smaken sitter. Entrecôte er dessuten den perfekte grillmat siden den både kan grilles i porsjonsbiter og hel. Det siste er en fordel når det er mange til bords, og grillkapasiteten er liten. Eller om du ikke har noe annet enn steikeovn for hånden. Er ikke kapasiteten noe problem, får du mest grillsmak ved å grille kjøttet i skiver.

Kjøttfe gir mer fylde

Kvaliteten på kjølediskens vakuumpakkete entrecôte er ok. Den stammer fra Norsk Rødt Fe (NRF) som er dominerende i norske fjøs. Det har vært stilt spørsmål ved denne storferasens egnethet som kjøttleverandør. Derfor forskes det kontinuerlig for å finne ut hvilke arvelige egenskaper hos NRF-rasen som sikrer så vel mørt som smaksrikt kjøtt. Inntil den endelige løsningen er funnet, må vi leve med varierende skår på mørhetsskalaen. Med mindre du finner kjøtt fra spesielle kjøttferaser som eksempelvis Limousin eller Charolais. Som så å si alltid er bedre.

Årsaken er både at kjøttfe har gener som sikrer større kjøttfylde og at dyrene stort sett lever et bedre liv. De står mindre på bås og får dermed mer utegang. Det er derfor mindre sykdom blant kjøttfe, noe som også kan skyldes at det ikke drives stordrift. Foreløpig er det hovedsakelig bønder med en god porsjon idealisme som satser på kjøttfe.

Enklest er best

Et godt kjøttstykke trenger ingen hjelpere i form av marinade eller saus. Kun salt og pepper og en klunk ekstra god olivenolje før servering. Tilbehøret behøver ikke være annet enn grønn salat, søte tomater og bakte poteter (gjerne fra grillens bunn) servert med smørklatt.

Alternativt kan du gjøre slik som toscanerne. Skjær opp entrecôten etter at den er stekt i strimler à 2 cm og anrett dem på en seng av ruccula. Pisk sammen god olivenolje og god balsamico og hell over. Ikke noe tilbehør (annet enn brød). Det er fristende å låne slagordet til en butikkjede; det enkleste er det beste.

Ærlige viner

Det gjelder også drikken som skal nytes sammen med maten. Men ikke enkel i vanlig forstand. Men heller i betydningen ren og ærlig. Hvilket betyr at vekststedet reflekteres i vinen og ikke kamufleres av fat eller "moderne" teknikker som svært modne druer og ekstra kraftig uttrekk av farge, aroma og tanniner. En entrecôte trenger imidlertid litt kraft i vinen, så de enkleste/letteste vinene må vi hoppe bukk over. Men når du har investert litt ekstra i maten, må du følge opp også på vinsiden.

Italienske Montesecondo Rosso Toscana 2013 (49755) er laget etter biodynamiske prinsipper og tilfredsstiller derfoir kravet om renhet og ærlighet. Biodynamisk jordbruk gjør at den endelige vinen i større grad enn ved konvensjonelt jordbruk, reflekterer vekststedet, eller terroir'et som det heter på fransk. Denne vinen har alt som trengs for å møte så vel entrecôten i ribbet versjon som den med en smak av balsamico (og en hver annet type grillet rødt kjøtt).

Sørafrikanske Sequillo 2009 (56229) er også en flott representant for denne type vin. Selv om den nye verden blir beskyldt for å lage kommersielle viner uten særpreg, er denne definitivt et unntak.  En nydelig som gir assosiasjoner til Rhône. Dessuten et veldig godt følge til entrecôten med balsamico og ruccula.

Argentina + Italia

Den får imidlertid og ikke uventet konkurranse av en argentiner: Masi Passo Doble 2012 (41823) har en ekstra dose sødme som den har fått ved hjelp av en veletablert italiensk metode. Den søte mosten av tørkede corvinadruer tilsettes  malbecvin etter dens første gjæring. Dermed får den også stor bærfylde, fin syrlighet og bløte men tilstedeværende tanniner. Heller ikke dette en kommersiell ny verden-vin. Møtet mellom italiensk og argentinsk tradisjon skaper underverker overfor entrecôten uansett hvordan du velger å servere den.

Bestill drikkeforslagene med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Entrecôte på grillen

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

stk
olivenolje, extra virgin
Toscansk vri:
1 pose(r)
Dressing av
1 ss
balsamico
Helgrilling av entrecôte:

Fremgangsmåte

Grill eller stek entrecôten på hver side i tre-fire minutter. Dryss godt salt og nykvernet pepper samt en god klunk ekstra virgin olivenolje før servering. Tilbehøret behøver ikke være annet enn grønn salat, søte tomater og bakte poteter (gjerne fra grillens bunn) servert med smørklatt. Eventuelt pommes frites.

Toscansk vri:
Grill eller stek entrecôten(e) på hver side i tre-fire minutter. Den bør helst være blodigere enn såkalt medium stekt. Dryss over Maldon-salt samt noen dreininger med pepperkverna. La hvile i 6-7 minutter. Skyll og tørk ruccula og legg utover tallerkenen(e). Skjær opp entrecôten etter at den er stekt i strimler à 2 cm og anrett dem oppå rucculaen. Pisk sammen god olivenolje og god balsamico og hell over. Ikke noe tilbehør (annet enn brød).

Helgrilling av entrecôte:
Først gnir du kjøttstykket inn med salt og pepper. Grill det på begge sider, eventuelt alle fire hvis stykket er tykt, i ca 5 minutter. Sett i et steiketermometer og flytt kjøttet til en mindre varm del av grillen til det har oppnådd en kjernetemperatur på 60-65 grader. I mellomtiden kan du tilberede bakepotetene og eventuelt annet tilbehør. La kjøttet hvile minst 10 minutter før du skjærer det i tykke skiver. Eventuelle rester er deilig dagen etter med en god dressing, enten olje-, majones- eller rømmebasert.
 

Sendt inn av

Foto: Opplysningskontoret for kjøtt

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen