Edens hage i nord

Vinene fra Tabali i Limari Valley gir en fornyet smak på Chile. Og er dermed beviset på at breddegrad ikke alltid er avgjørende for kvaliteten. Sammenhengen er nemlig langt mer sammensatt.
Aase E. Jacobsen
02 Juni 2008 - 16:46

Limari Valley i Chiles nordligste vinregion, Coquimbo, er liten etter chilenske forhold. Men på de 1569 hektarene er det stor aktivitet. For dette er et av områdene som skal skape ny interesse for chilensk vin i fremtiden. Allerede i kolonitiden var regionen viktig for vindruer, men etter hvert overtok dyrking av høykvalitets tropisk frukt og spisedruer samt druer beregnet til destillasjon av pisco.

San Pedro, en av landets største aktører innen vin, er den som har kommet lengst i å demonstrere potensialet gjennom eierskapet i Tabali. De første vinene ble lansert i 2003, men ryddingen av vinmarkene startet allerede i 1991. I dag utgjør de 150 hektar fordelt på en rekke druesorter, både røde og hvite.

God syre og bløte tanniner
Selv om Limari ligger der Atacama-ørkenen begynner, er de klimatiske forholdene svært gunstige for druedyrking. I Chile betyr nemlig breddegrad mindre enn ellers på den sørlige halvkule. Aller viktigst er avstanden til havet og Andes-fjellene. Samt høyden på fjellrekken, Coastal Range, som skiller dalen fra havet. Limari ligger bare 22 km fra Atlanteren samtidig som Coastal Range er på sitt laveste, kun et par-tre hundre m.o.h.

Dermed nyter Limari godt av den kjølige morgenluften som kommer med Humboldtstrømmen, og ikke minst påvirkningen fra Andesfjellene i øst. Variasjonen mellom dag- og nattemperaturene er stor - fra maks. 28 grader om dagen til 12 om natten. Vekstsesongen er dessuten mye lenger enn i Central Valley, 500 km lenger sør. Blomstringen skjer én måned tidligere her, i august, på grunn av mer soleksponering. Og innhøstningen som gjøres for hånd, pågår fra slutten av februar (for sauvignon blanc) til mai (shiraz).

Jo lenger nord i Chile du kommer, jo mindre nedbør, og i Limari er den på maks. 110 mm, som alle kommer i løpet av to måneder. Derfor er dalens vin- og fruktbønder helt avhengige av å tilføre vinstokkene vann. Enorme vannreservoarer er løsningen. En annen viktig forskjell til de mer kjente vinregionene i Chile er at jordsmonnet i nord har lavere pH. Resultatet for de ferdige vinene er gode syrer og bløte tanniner.

Rødt er viktigst
Det er forklaringen på at Tabali kan presentere hvitviner med en annen fruktfriskhet enn hva vi vanligvis får fra Chile. Av sauvignon blanc oppnås en vin med god friskhet uten det forventete tropiske preget men mer i europeisk retning for denne druen. Det betyr stikkelsbær, gule frukter, sitrus, grønne epler og urter. En frisk og tiltalende hvitvin som er en god konkurrent til så vel rimelig hvit bordeaux som til new zealandske utgaver.

2005-utgaven var første vin til å entre Tabalis nye og velutstyrte kjeller som er bygd inn i en ravine. På den måten utnyttes tyngdekraften fullt ut når vinen skal flyttes gjennom de ulike stadiene av produksjonsprosessen.

Det er likevel de røde som har størst fokus hos Tabali, og særlig carmenère, merlot, shiraz og cabernet sauvignon. Når Limari-versjonene av disse druene sammenlignes med tilsvarende fra Central Valley, kommer det kjøligere klimaet klart til uttrykk og det på en fordelaktig måte.

Klar profil
Særlig er Reserva Especial 2003 troverdig med klar bordeauxprofil selv om det modne solbærpreget avslører ikke-europeisk opprinnelse. En elegant, myk og svært innsmigrende vin som er best innen to-tre år til.

Også shiraz i reservautgave (2003) gir europeiske assosiasjoner med bjørnebær og andre mørke bær som viktigste aromaer. Fatet er selvsagt tydelig etter 12 måneder i fransk og amerikansk eik, men vinen bærer det godt. Tanninene er bløte og avslutningen er god om enn litt varm. En vellykket vin som gir et nytt syn på Chile.

Lavere utbytte
Men så er da også shiraz en (relativt) nykomling i chilenske vinmarker. Med carmenère, Chiles flaggskip, er det mer å forsvare. I en horisontalsmaking av 2003 carmenère fra ulike klimasoner i Chile står Limari- og Curico-utgavene frem som mer elegante enn de øvrige. For Limari-carmenèrens del er frukten er renere, rikere og mer kjøttfull samtidig som ettersmaken er frisk. Druens tendens til å anta grønne toner er representert også her men bare i form av en touch av paprika.

En annen forklaring på harmonien som Tabali byr på er kontroll av utbyttet - et forhold det "syndes" mye mot i Chile. I Limari er vinmarkene tett beplantet, særlig de som er kommet til i de senere år. Utbyttet ligger i gjennomsnitt på fra 6 til 8,5 tonn pr hektar (avhengig av druesort). Det tilsvarer i overkant av en kilo pr plante og kan etter chilenske forhold kalles ekstremt lavt.

Leire dominerer
Og jordsmonnet har vært gjenstand for nøye inspeksjon. Det er fattig på organisk materie og rikt på mineraler. Leiren dominerer mer og mer på bekostning av kalkstein og sand jo lenger ned vi kommer og har derfor god evne til å holde på den sparsommelige nedbøren samt den nøye doserte vanningen.

Ansvarlig for vinene til Tabali er vinmaker Yanira Maldonado som rapporterer til en annen kvinne, nemlig San Pedros sjefsvinmaker Irene Paiva. Kvinners sans for raffinement jobber tydeligvis godt sammen med de naturgitte forutsetningene i Limari. Som enhver vinmaker med respekt for seg selv, lager også Maldonado en pinot noir som skal være av et annet kaliber enn det som er blitt chilensk standard, nemlig søt frukt og høy alkohol.

Foto: Tabali

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her