Drikke
En slik rødvin gjør vinteren levelig

En slik rødvin gjør vinteren levelig

Den er mørk og fyldig og med en smak av varmere breddegrader. Akkurat det som trengs nå i januar.
Aase E. Jacobsen
14 Januar 2015 - 07:00

Få Ukens vin som nyhetsbrev

Aase E. Jacobsen

Alliance Minervois Naturallis 2012 (18333)smaker veldig godt av mørke søte og friske bær, er varm og god med fint tanninbitt. Den er topp følge til gode retter med storfe, and eller lam. Og fungerer dessuten til ovnsstekte retter.

Prøv denne smaksbomben av en rett til

Den er sågar å finne i absolutte alle polutsalg - så nært som to.

Kraftig kvalitetsheving

Vi snakker ellers om et godt stykke håndverk samt en vin med god karakter og ikke minst avtrykk fra vokststedet.

Produsenten er en gruppe kooperativer med 600 medlemmer og 3000 hektar, som slo seg sammen for i 2008 for å stå sterkere i et stadig tøffere vinmarked. Den sørfranske vinregionen Languedoc-Roussillon har vært under stort press i lang tid og bare de dyktigste overlever.

Som kooperativfellesskapet Alliance Minervois i det indre av denne langstrakte regionen. Jeg var selv på et av mine aller første vinbesøk innom ett av dem i 1980. Det var ikke kvaliteten på vinen som var attraksjonen den gang, heller den lave prisen på vinen. Såkalt «trestjerners» oppkalt etter de tre stjernene på flaskehalsen. Gunstig for studentøkønomien, men ikke for dagen derpå.

Perfekte forhold

Bruken av alskens kjemikalier i både vinmark og vinkjeller får (sammen med mengden vin) ta skylden for hangoveren.

Les mer om hvor ille det stod til i denne vinregionen

Avstanden til dagens vinkvalitet er formidabel. Ukens vin kommer nemlig fra Alliance Minervois’ økologiske avdeling med beliggenhet i underområdet (egentlig landsbyen) La Liviniere.

Det er Minervois’ grand cru – uten at det reflekteres i prisen. Fortsatt er Languedoc kilde til noen av Frankrikes beste kjøp.

Les mer om Minervois

Druene dyrkes under ideelle forhold. Jordsmonnet er som skapt for vinstokker, med sin miks av kalkstein, kalk- og leirjord samt skifer. Høyden over havet og den konstante brisen fra så vel havet som fra fjellene i nord sørger for god ventilasjon i et ellers solrikt klima.

 

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Hvis du vil bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som nyhetsbrev:
Hver tirsdag, altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på nyhetsbrevet det rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis.

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico
Ukens kake

Det er lett å forstå hvorfor denne kremkaken er så populær i Mexico

Etter at den er stekt dynkes den med tre typer melk, kremfløte og to typer kondensert melk. Vi nøyer oss med en , den usøtede Viking-melka.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas
+

Kopperkjele må til for å lage ekte carnitas

Svinekjøtt stekt i smult i kopperkjele er utgangspunktet for en av Mexicos mest populære retter, carnitas, som også er kåret til verdens sjette beste gatemat. Det vanligste er å spise dem som tacos.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her