En større trussel enn vinlusen

En større trussel enn vinlusen

Vinprodusenter står overfor en fare som kan gjøre større skade enn vinlusa phylloxera, ifølge australsk forsker.

Den australske forskeren og vinkonsulenten Richard Smart advarer mot skadevirkningene av Esca, en soppsykdom som angriper vinstokkens stamme og får den til å råtne og dø. I sykdomsperioden vil vinprodusenten over tid få stadig mindre avling av stokken.

Jobber langsiktig

Sykdommen har eksistert siden ”tidenes morgen”, men er ifølge Smart nå mer utbredt enn vinlusa var da den nær utryddet europeiske vinmarker på 1860-tallet, skriver vinavisen.dk.

Les mer om vinlusa

Selv om Esca er en meget alvorlig sykdom, har den ikke skapt den samme panikken som vinlusen. Årsaken er at den bryter ned vinstokker over et mye lengre tidsrom.

Trives i kaldklima

Smart tar likevel til orde for å ta sykdommen svært alvorlig. Under på 1800-tallet var løsningen å pode vinstokker på resistente amerikanske røtter. Den løsningen er ikke tilgjengelig i dag, og Esca kan heller ikke bekjempes med sprøytemidler, sier han.

Esca trives best der det er kjølig og fuktig, altså i områder hvor mange vinprodusenter i dag kjøper opp land for å kunne framstille ”kaldklimaviner”.

Les mer om kaldt klima

Ifølge Louis-Fabrice Latour i vinmeglerhuset Maison Louis Latour i Burgund, har utbredelsen av Esca en del av skylden for de siste års dårlige avlinger i region.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen