Endelig er de kommet: de første korsikanske vinene på evigheter

Endelig er de kommet: de første korsikanske vinene på evigheter

Pollista har vært kjemisk fri for korsikansk vin i årevis, men nå er en av de mest interessante nyere produsentene på plass. Kjenn din besøkelsestid, for det er viner som lages i mikrovolum.

Hva er greia med Korsika, kan det være noe å mase om, vin fra en ferieøy, tenker du kanskje? Ja, det skal jeg si deg: Korsika er en vinmessig perle som i stor grad franske vinelskere har holdt for seg selv, kanskje fordi Korsika til tross for å være fransk territorium siden 1769 (samme år som korsikaneren Napoleon Bonaparte ble født), er det mest eksotiske franske du kan finne.

Det som gjør Korsika annerledes er dels vinstilen, først og fremst representert ved den røde druen niellucciu som er det samme som sangiovese, men også den hvite vermentinu som i Sør-Frankrika kalles rolle, og som Korsika har til felles med italienske Liguria (hvor den heter pigato) og Sardinia.

Niellucciu-druer med Korsikas dramatiske landskap i bakgrunnen.

Vekstforholdene er dessuten unike i fransk sammenheng med svært høyt antall soltimer og lite nedbør. Sist, men ikke minst består Korsika av en myriade ulike underområder som alle har sine særegenheter, hvilket gjør at det ikke finnes én, men flere korsikanske vinstiler.

Som i andre solrike områder utfordres Korsikas vinmarker av turismen. Mot 32.000 hektar i 1976 er det nå rundt 7.000 hektar dyrket med vindruer. Fordelen fra et kvalitetssynspunkt er at de som er erstattet av turismeutvikling, er de som var minst interessante og lå på den flatere og lettere utbyggbare østsiden. Selv om det finnes så mange som 40 ulike sorter selv om AOC-ene kun åpner opp for noen få. Innen Patrimonio AOC på nordspissen av Korsika, for øvrig Korsikas første AOC fra 1968, er det nielluciu og vermentinu (druenavn på korsikansk dialekt) som gjelder.

Nicolas Mariotto Bindi.

Her som mange andre steder består kremen av en håndfull sterkt kvalitetsorienterte produsenter, som ofte er annerledestenkende.

Nicolas Mariotti Bindi og hans Cantina di Torra er en slik. Den tidligere juristen valgte vin i stedet og kom til Patrimonio via Beaujolais.

Vinmarkene i Carcu.

Hans røde Cant. di Torra Hors-Série Rouge 2016 har da også flere likhetstrekk med beaujolais på cru-nivå enn med sangiovese som altså er druesorten som her dyrkes i kalkholdig leirjord. Den er mineralsk med mørkere syrlig frukt og deilig munnfølelse og god fasthet. En fortsatt ung vin som smaker fortreffelig til en sommerlig meny, men som også gjør seg med mer høstlige komposisjoner, og ikke minst har et bra lagringspotensial.

Prøv vinen til denne korsikanske asado-oppskriften 

Med navnet Hors-Serie – som betyr utenfor serien eller programmet – sikter han til at den er en blanding av druer fra ulike parseller de i alt 7,5 hektarene med både nielluccii og vermentinu som han fra 2016 forpakter for bruk til Cantina di Torra-vinene. De ligger i Carcu i Poggio d'Oletta som er en av sju kommuner i Patrimonio AOC.

Vermentinu-druer.

Han lager også en vermentinu med samme navn, men i dette tilfellet legger han en annen mening i begrepet.

Cant. di Torra Hors-Série Blanc 17/18 er nemlig en blanding av to veldig forskjellige årganger. Rikdommen fra druer høstet med full modning i 2017, og som har fått 12 måneder på bunnfallet i ståltanker som gir ytterligere fedme, balanseres av friskheten fra ikke like modne druer i kjøligere 2018. En vri han lykkes med, for vermentinu er en drue som kan bli svær på mange måter.

Denne utgaven er da også svært intens og kompleks med aromaer av røyk og blomster samt syrlig og moden frukt. Den har en tanninaktig struktur og solide 13.8 prosent alkohol, en alkoholprosent mer enn den røde. Så fungerer denne vinen til like rike retter som den røde, men med hovedvekt på havet, så vel med og uten skall eller skjell.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Cant. di Torra Hors-Série Rouge 2016

Produsent:
Nicolas Mariotti Bindi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Korsika
Pris:
334,00 kr
Varenummer:
11003501
91 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Cant. di Torra Hors-Série Blanc 17/18

Produsent:
Nicolas Mariotti Bindi
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Korsika
Pris:
334,00 kr
Varenummer:
11003301
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen