Englevin fra paradis

Det har overhodet ikke noe med en viss prinsesse å gjøre, men disse gode hvitvinskjøpene kommer faktisk fra Paradis-dalen.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Den for de aller fleste ukjente Paradis-dalen ligger i det sørfranske vinområdet Corbières og kjennetegnes av et jordsmonn som er ypperlig for hvitvin. Nemlig skifer og kalkstein. Det sikrer både god modning og syrebalanse i druene, samt ikke minst en flott mineralkarakter. Avstanden til Middelhavet er bare 20 kilometer, og høyden over havet ligger på 110 m og oppover, men det kuperte landskapet og nærheten til prepyrénéene sørger for god ventilasjon, og stor forskjell mellom dag- og nattemperatur. Ideelt for hvitvinsdruer.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Lagringspotensial
Det er ikke mange viner i dette prissjiktet som bør luftes, for å vise frem mer av sine iboende kvaliteter. Men det bør i hvert fall Cascastel 2008 (80273) som er en veldig konsentrert hvitvin med påtakelig mineralpreg. Etter to døgn i åpen flaske er den enda bedre, hvilket vitner om en virkelig god vin. Den er noe fastere i fisken enn forrige årgang og med større potensial for lagring. Selv har jeg ingen erfaring med å legge hvitviner herfra i kjelleren, til det er de for sjeldsynte i Norge.

Eksportsuksess
Men selv "lillebror" Terre des Anges 2009 (80274) , den er "bare" en Vin de Pays, har mye karakter, om enn i en noe fruktigere og mer tilgjengelig stil. Druemiksen er også forskjellig. Mens den AOC-vinen er en blanding av macabeu og grenache blanc, har "englevinen" sistnevnte som hoveddrue med tillegg av grenache gris.

Bak vinene står et kooperativ med det selvsikre navnet Les Maîtres Vignerons de Cascastel. Selvsikkerheten har sin bakgrunn i en satsing på kvalitet som har gitt resultater. Derfor kalles kooperativsledelsen for "amerikanerne" på folkemunne. Cascastel er en bitteliten landsby. Av de 200 innbyggerne er de fleste involvert i vin, og en tredel av kommunens areal er dekket av vinmarker. I det hele tatt en veldig typisk representant for det moderne Languedocs innland hvor smaken på suksess på eksportmarkedene har ført mye godt med seg - og uten at det har gitt seg utslag i økte priser.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Cascastel 2008

Produsent:
Les Maîtres Vignerons de Cascastel
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Corbières
Pris:
119,90 kr
Varenummer:
8027301
86 Poeng
Les smaksnotatene »

Terre des Anges 2009

Produsent:
Les Maîtres Vignerons de Cascastel
Utvalg:
Basisutvalg, kategori 6
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Corbières
Pris:
114,50 kr
Varenummer:
8027401
84 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen