UKENS VIN: Et av polhyllas aller beste kjøp
Ukens vin

Et av polhyllas aller beste kjøp

Denne Rioja-vinen holder koken i årgang etter årgang, og prisen er fortsatt «innafor».

Izadi Reserva er nå å få i den gode 2011-årgangen.
Izadi Reserva er nå å få i den gode 2011-årgangen.

Izadi Reserva 2011 er kjøttfull og god vin med masse frisk bærfrukt, tydelig fatpreg, men så langt unna den litt slitne og søtladne kommersielle riojastilen som fortsatt er populær på andre siden av kjølen (og sikkert blant mange nordmenn på «harrytur»).

Mye eik, men likevel innafor

Den har et veldig godt lagringspotensial, både takket være at produsenten åpenbart har investert i godt druemateriale og omsorgsfull vinmaking. Noen vil kanskje synes den har for uttalt eikepreg, jeg tilhører selv fatskeptikerne.

Les om hva fatlagringen gjør for vinen

Men så lenge det er et rent og godt fatpreg, som harmonerer med vinens øvrige kvaliteter, som her gir seg uttrykk i form av veldig god frukt, er det med på å skille den ut. Ikke bare fra andre riojaviner, men også i et marked hvor stadig flere produsenter vegrer seg for å gi vinen eikepreg.

150 kroner er ellers en veldig god pris for denne rødvinen som har vært å finne i polets spanske basishylle i mange år. Det betyr at den både har mange lojale «følgere» og kanskje heller ikke så mange kvalitetsmessig like sterke konkurrenter i samme prissjikt.

Vinnere og tapere

Vinmonopolets kriterier for at en vin skal beholde hylleplassen har nemlig bare med hvor mye den selger i sitt respektive prissegment, ikke øvrige forhold som bredden i tilbudet fra samme område. Rioja er dessuten på litt vikende front med en nedgang i salget fra 2013 til 2014 på de siste 12 måneder på 4,7 prosent (som riktignok er bedre enn for Spania sett under ett).  

Det er særlig de «store» merkene som får svi. Noen har halvert salget siden 2010. Izadi er en av vinnerne og ligger nå på en sjuendeplass blant de meste solgte riojavinene.

Izadi Reserva 2016

Produsent:
Bodegas Izadi
Utvalg:
Basisutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Spania
Område:
Rioja
Pris:
189,90 kr
Varenummer:
4599501
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen