Europas drueavling kan bli doblet

Europas drueavling kan bli doblet

EU ønsker å øke produksjonen og konkurransen. En katastrofe, mener flere medlemsland.
02 Januar 2012 - 18:39

Noen år etter at EU ba en rekke medlemsland rive vinstokker opp med roten for å få bukt med den store europeiske vinsjøen, har pendelen svingt tilbake.

Som et ledd i en større landbruksreform, Common Agricultural Policy (CAP), foreslår EU-kommisjonen å oppheve alle restriksjoner på hvor store arealer som kan brukes til vinproduksjon. Fra 2019 kan alle medlemsland plante så mange vinstokker de ønsker, også land som i dag ikke produserer vin, melder Decanter.

Målet med forslaget er å øke konkurransen og kvaliteten på vin som produseres i Europa.

Druer fra nye arealer skal gå til vin med betegnelsene AOC, IGT og DOC samt til alminnelig bordvin.

Dersom forslaget vedtas, åpner det for en eksplosiv vekst i arealer som brukes til vinmarker. Bordeaux vil kunne utvide sitt dyrkingsareal fra 120.000 hektar til 220.000 hektar. Bourgogne kan utvide med 31.000 hektar til 59.000. I Spania kan vinprodusentene gå fra 59.212 til hele 350.000 hekar, og i Douro kan arealene økes fra 45.000 til 250.000 hektar.

Flere medlemsland kaller forslaget en katastrofe. Fallende priser vil bety kroken på døra for mange produsenter som allerede sliter på grunn av krisen i verdensøkonomien, heter det i den offisielle protesten fra tolv EU-land, blant dem Tyskland, Østerrike, Frankrike, Italia, Spania og Portugal.

Gruppen trenger ytterligere to land på sin side for å stoppe forslaget ved en avstemming.

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Server skreien med skikkelige påskearomaer
Dagens rett
Skrei med spinat og appelsinsaus

Server skreien med skikkelige påskearomaer

Det er appelsinsmaken som sørger for det, men denne vrien fungerer også når det ikke er påske.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi
+

Fra stygg andunge til hvit svane takket være ny filosofi

Druesorten trebbiano toscano opplever et skikkelig oppsving i Toscana. Fra å være basis for hverdagsviner eller blandes i enkle utgaver av chianti, til å få et eget og sterkere renomme.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Campanias hemmelige spekeskinke
+

Campanias hemmelige spekeskinke

I Pietraroja lages en spekeskinke etter samme oppskrift som for tre hundre år siden, og den er en kandidat til å representere Campania i den italienske gastronomiske eliten. Men enn så lenge er den en lokal hemmelighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker
Dagens rett

Lag en fiskemiddag som er proppfull av gode smaker

Det er utrolig hvor mye smak og dybde som skapes om du lar norsk sei bade i indiske ingredienser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Store flasker i basis til knallpris
+
Ukens vin

Store flasker i basis til knallpris

Disse vinene er som skapt for påskebagasjen – eller kjelleren.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også
Dagens rett

Ute hele dagen? Dette kommer til å gå ned på høykant - raskt å lage er det også

Reinskav er nær sagt alltid å finne i selv den minste butikkens frysedisk. Derfor er det en selvfølgelig ingrediens i påskemenyen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt
Dagens rett

Den ekstra "søndagen" krever noe lettlaget, men ikke mindre smaksrikt

Til denne retten kan du fint bruke rester av annen type kjøtt. For det er sausen som gjør susen.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her