For enhver smak

Denne uken har vi to viner som fortjener oppmerksomhet. To viner som er i nær familie, men som fyller ulike behov og som begge byr på mye smak for beskjedne beløp. Begge er skapt for matbordet, men er også gode å nytes alene.

Da Ars Montepulciano d'Abruzzo Casal Thaulero ble testet i forbindelse med lanseringen sist høst, falt den ikke helt i smak. En ny årgang, 1999, er kommet til og den fremstår som langt mer harmonisk. Prisen er dessuten svært så gunstig, kroner 75,34 (KK166702) for denne vinen. Men det er fortsatt en enkel og rett frem vin med snev av stall og mørke bær, rund munnfølelse som friskner til mot slutten. Et godt følge til enkle kjøttretter, gjerne grillmat, eller pasta med litt kraftig kjøttsaus.
 
Men montepulcianodruen kan så mye mer. Legger du på et par tiere, får du en langt mer elegant vin i form av Orsetto Oro (som for øvrig betyr gullgjørnen). 1997-utgaven (KK518902, kr 90,70) er overraskende ungdommelig med mørke bær og krydder i så vel duft som smak. Den er saftig med gode syrer som vokser utover og føyer seg sammen med fine tanniner mot en harmonisk avslutning. En god vin til prisen, og en fleksibel matvin. Den passer til noe mer forseggjorte retter enn Ars. Gjerne vilt, enten med pels eller fjær, men også annet rødt kjøtt eller kalv, kokt eller stekt.
 
Ukens viner er begge laget av Aprutina som eier varemerket Casal Thaulero. Aprutina er et kooperativ som består av 109 vinbønder og 400 hektar vinmarker, primært montepulciano-druen som er den viktigste rødvinsdruen i Abruzzo. Området som dekkes av i alt 10.000 hektar vinmarker er kilde til en rekke gode vinkjøp siden dets status som leverandør av kvalitetsviner fortsatt er i støpeskjeen. Det er en håndfull hete om ikke veldig kjente navn her; men de fleste vinene lages av kooperativer hvor en ny ånd og kvalitetsorientert giv er i ferd med å få gjennomslag. I fremtiden vil vi garantert se flere interessante viner herfra.
 
Abruzzo ligger midt på leggen av den italienske støvelen med Adriaterhavet i øst. Her er klimaet selvsagt godt og varmt om sommeren men vinmarkenes beliggenhet på rundt 300 meter over havet kombinert med den avkjølende havbrisen gjør at druene ikke koker. Moderne fremstillingsmetoder med temperaturkontrollert gjæring i rustfrie ståltanker sikrer kvaliteten. Lavere avling og større grad av selektering av druene som tilfellet er for Orsetto Oro øker konsentrasjonen i vinen uten at den blir overekstrahert og plump. Syrene i montepulcianodruen er med hele veien og gjør vinen lettfordøyelig.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen