Fra Bornholm til Jotunheimen

Stikkordene Claus Meyer og Danmark er til å få vann i munnen av. Nå har den danske superkokken overført sin TV-serie til boka Smaken av Danmark.

Meyer har lenge underholdt oss med programmet "Mat i Norden". I en smule heseblesende stil strør han om seg med godsaker, der enkel tilberedning, få (og kortreiste) råvarer er ting som går igjen. Meyer brenner for de kvalitetene han mener kjennetegner de nordiske råvarene.
Her er han på tur og besøker fiskere, bønder og andre som produserer matvarer. Han besøker selvsagt en hver avkrok i Danmark, men er også innom Grønland og Norge.

Per A. Borglund Foto: Morten Bibow

Her hos oss er det Jotunheimen som lokker. Meyer har blant annet besøkt Arne Brimis spisested, og "mistet munn og mæle" over det som møtte ham der. Dansken rapporterer entusiastisk om tømmerbygninger, stekte ryper og reinsdyr på spidd, varm rypebuljong med rypehjerte på spyd og kreklingkompott tilberedt over åpen ild akkompagnert av Lom-kokkens røverhistorier.

Gode naboer
Vår danske venn er raus nok til å skryte av den norske akevitten, og gir oss honnør for å opprettholde tradisjonen med å sende Linie-akevitten jorda rundt med båt for å få til den runde smaken. Meyer sier at han synes akevitt smaker godt til all slags mat, men kanskje særlig fet fisk, kraftige oster, pølser, brød og smaksrike kjøttretter.

Beina på jorda
Claus Meyer driver blant annet restaurant Noma i København, et sted med to stjerner i Michelin-guiden. Gastronomi på et slikt nivå har ikke fått ham til å miste bakkekontakten. En gjennomgående tråd i oppskriftene i Smaken av Danmark er hvor enkel maten er tilberedt. Sild med dill, nypoteter og grovt rugbrød blir til et festmåltid. Han lager potetmos med kjøtt fra kokte krabbeklør, og anbefaler den som hovedrett eller tilbehør til f.eks. kveite. Hans oppskrift på poteter som er stekt i andefett med rosmarin og hvitløk er virkelig strålende.

Liten svakhet
Smaken av Danmark er mer enn en vanlig kokebok. Den er full av historier, og du finner hauger og lass av bilder som beskriver hvordan bønder og fiskere i Danmark har det der de dyrker og fanger råvarene. For de av oss som elsker Danmark er den med andre ord også en slags håndbok. Det understrekes av flere sider bakerst med gode adresser. Her finner du den beste røkte fisken, produsenter av melk og ost det er verdt å besøke osv. Morten Schakendas bakeri i Lom er blant de stedene i Norge Meyer anbefaler at man stikker innom.

Bøker som lages som en spin-off fra TV-produksjoner har ofte den svakhet at bildene ikke er helt tipp-topp. Teamet som er på tur lager TV det gnistrer av, men behersker ikke alltid teknikken bak stillestående bilder. Det verste her er en rødspette på side 74 som ville blitt refusert i et hvilket som helst familiealbum. Med en litt bedre teknikk ville nok flere av matrettene også sett lekrere ut. Men at de smaker godt, er det aldri noe tvil om.

270 sider
450 kroner
Pantagruel Forlag
 
Antall stjerner:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen