Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Oppskrifter med agurk

De norskproduserte salatingrediensene er på full fart inn i grønnsaksdiskene. Og agurken har en viktig plass. Selv om den inneholder hele 97 prosent vann, har den sin særegne smak som vi ikke kommer utenom i en rekke oppskrifter.

I grønttoppen

Slangeagurk, cucumis sativus, er en 3000 år gammel kulturplante med sine opprinnelige røtter i India. Den tilhører gresskarfamilien og vokser fortsatt vilt ved foten av Himalaya. Hit til Norge kom den allerede på 1600-tallet, og siden har denne velvillige grønnsaken vært en trofast del av norsk kosthold.

Ikke alle vet hvor agurken kommer fra. Her ser du hvordan den vokser på planten som egentlig er en krypende type som må bindes opp, akkurat som vinplanten. Foto: barmalini

Se alle oppskrifter med agurk

I dag spiser hver og en av oss 5,2 kg agurk i året, i følge frukt.no. Det er bare gulrot, tomat og løk som topper statistikken foran agurken i kostholdet.

Den perfekte agurk

Agurk skal være mørk grønn i fargen og fast i konsistensen. Skallet er lett knudret eller glatt. Agurk skal være velformet og ikke for sterkt bøyd. Den skal også være fri for prikker og bløte flekker. Agurk bør oppbevares rundt 12 °C. Den tar skade av så vel lavere som høyere temperaturer. Agurk pakket i plast beskytter mot uttørkning og etylenpåvirkning.

Agurk er med sine fattige 10 kcal pr 100 g vare, en populær ingrediens i lavkaloriretter. Men først og fremst er det friskheten i agurken som gjør den så attraktiv i matlaging. Den har også en veldig leskende evne takket være sitt høye vanninnhold. Derfor er noen skiver agurk i vannmugga en god måte å friske opp kjedelig kranvann.

Les mer om hvordan du smaker til vannet

Og ikke å forglemme i drinker, men det finner du mer av ved å ble deg videre. 

På de neste sidene finner du mange forskjellige oppskrifter med agurk

 

Pimm's No 1 Cup

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

4 cl
Pimm's No 1 Cup

Fremgangsmåte

Fyll et highballglass med is, ha i Pimm's og topp opp med sitronbrus.

Ha i godt med appelsinskiver, skivet agurk og mynteblader og rør rundt.

Denne drinken gjør seg også meget godt som en bowle eller velkomstdrink.

 
Råvare:

Pimm's No.1

Her kan du søke i Apéritifs drinkbase med over 2000 oppskrifter

Lag din egen personlige bartender enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få ukens drink som nyhetsbrev 

 

 

 

Sendt inn av

Foto: joegolby

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

 

 

Martell Summit

Antall porsjoner

1

Ingredienser

4 stk
cl
1 stk
lang strimmel agurkskall

Fremgangsmåte

Vask lime og agurk og skjær av skallet på limen og en lang strimmel av skallet på agurken.

Ha limeskallet og skivene med ingefær i et stort whiskyglass.

Hell i 2 cl cognac og støt forsiktig limeskallet og ingefæren to-tre ganger med en muddler eller barskje.

Fyll glasset halvfullt med is og rør godt rundt.

Tilsett resten av cognacen, limonaden og agurkskallet.

Flere drinker med cognac

Tips:

Tradisjonell fransk limonade er en syrlig limonade med kullsyre du kan få tak i i velassorterte dagligvarer.

Alternativt kan du blande ferskpresset sitronsaft med litt sukkerlake og ha i litt club soda.

Råvarer:

Foto: Sentralen as

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

 

 

Cucumber Martini

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

5 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Sendt inn av

Foto: Charles Wollertz

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

 

Agurk og melon smash

Fremgangsmåte

Ha likør, rom, limejuice og sukkerlake i en serveringsbolle. Tilsett isbiter, agurkskiver og mynteblader.
 
Rør godt og topp med mineralvann/soda. Server i lave glass med lime skåret i syltynne skiver.
 
Råvarer:
 

Sendt inn av

Foto: alpaksoy

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i mine drinker

Gå til mine drinker »

 

Hønsesuppe med poteter og agurk

Fremgangsmåte

Ta av 1 liter hønsekraft  etter at du har kokt høns. Kok opp kraften.

Del løk og poteter og kok dem møre i kraften. Ta dem opp av kraften og mos bitene i en matprosessor sammen med ¼ slangeagurk og persille.

Hell grønnsaksmosen over i den kokende kraften. Bland i finskåret hønsekjøtt.

Smak til suppen med kardemomme, soyasaus, salt og pepper.

Pynt suppen med resten av slangeagurken skåret i strimler eller litt persilleolje som på bildet.

Sendt inn av

Foto: Frukt.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Gazpacho

Fremgangsmåte

Del opp alle grønnsakene i biter og bland inn finhakket chili.

Fres hvitløken i olje, pass på at den ikke får farge.

Ha grønnsakene, tomatene og tomatpureen i pannen med hvitløken og stek til grønnsakene blir blanke.

Kjør grønnsakene med stavmikser eller i foodprocessor mens du tilsetter iskaldt vann.

Smak til med salt, pepper og eddik.

Server suppen kald i kalde skåler eller i glass. Topp med finhakket gul paprika, basilikum og litt olivenolje.

Server gjerne med ristet brød drysset med olivenolje og en god skive spekeskinke.

Gazpacho er en kald suppe og en spansk nasjonalrett med opphav i Andalucia. Den kan lages av ulike råvarer, men tomat er som regel en viktig del av suppen.

Her finner du flere tapasretter som du kan kombinere med

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kald tomatsuppe fra Madrid - gazpacho madrileno

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1.5 ss
Tilbehør
1 stk
1 stk

Fremgangsmåte

Del over pepperfrukten og fjern frøstokk og kjerner. Skold, flå og del tomatene, og skrell hvitløkfeddene. Ha alle disse ingrediensene samt sylteagurken og loffskiven i en hurtigmikser og finhakk dem. Sil blandingen og pisk den grundig sammen med eddik, olje og isvann.

Skjær loffskivene til tilbehøret i terninger. Gni stekepannen med en overskåret hvitløkfedd og stek loffterningene i litt smør. Grovhakk løken, skjær pepperfukten i småbiter, der frøstokk og kjerner er fjernet, og slangeagurken i terninger.

Server dette til suppen i små porsjonsboller.

Sendt inn av

Foto: Frukt.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Quinoasalat med agurk og rabarbra

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

1.5 dl
3 dl
0.5 stk
paprika, rød
1 pakke(r)
peppermakrell
Dressing
3 ss
kokevann fra rabarbraen
0.5 ts

Fremgangsmåte

Kok quinoa i vannet i ca. 15 minutter.

Rens rabarbraen, del den i ca. 3 cm lange stykker og kok dem 2-3 minutter i vann med litt sukker.

Skjær agurken i tynne skiver, rens og skjær paprika i terninger, rødløken i tynne båter. Strimle salaten og del peppermakrellen i små stykker.

Bland alle ingrediensene til salaten og anrett den på fat.

Mos osten og rør inn olje, sitronsaft og rabarbralake, og smak til med salt og kajennepepper. Hell dressingen over salaten eller server den ved siden av.

Tips: Quinoa er et næringsrikt frø som stammer fra Andesfjellene. Det finnes både røde, svarte og hvite frø. Det er proteinrikt, glutenfritt, rik på flerumettet fett og jern. Du få r bl.a. kjøpt Quinoa i helsekostbutikker eller innvandrerforretninger.

Her er alt du trenger å vite om rabarbra

Her finner du mange deilige salater

Og her finner du mange oppskrifter der rabarbra er med

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Matprat

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Frisk agurksalat med sting

Fremgangsmåte

Bland alt til dressingen godt sammen og la det avkjøle seg litt.

Ha agurk og vårløk i en bolle, vend inn dressingen og sett det i kjøleskapet. La salaten stå og trekke til seg smak i 20 minutter.

Perfekt tilbehør til thailandske fiskekaker, grillet mat eller på koldtbordet.

Tips: For en frisk smak kan du tilsette granateplekjerner slik som her.

Flere salater finner du her

Herlige internasjonale retter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Hot chokolate media

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat med stekt spekeskinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

1 stk
1 stk
Dressing
0.5 ts
0.5 ts

Fremgangsmåte

Legg bønnene i bløt dagen før og kok dem i nytt vann i ca. 45 minutter. Sil av og avkjøl til de skal blandes i salaten. Du kan også kjøpe ferdig kokte hermetiske bønner som du skyller i kaldt vann før bruk.

Legg spekeskinkeskivene på stekeplate med bakepapir og bak i ovnen ved 180 grader C i ca. 5 minutter. Ta skinken ut og avkjøl.

Skyll salaten, rist av vannet og riv i mindre biter.

Rør hvitløk, sennep, pepper, eddik og honning sammen og pisk inn olje,. Smak dressingen til.

Vend grønnsakene, salat, dressing og skinke sammen og smak til med salt og pepper. Server med godt brød til.

Knasende sprø oppskrifter med salat

Dress opp salaten med disse dressingene

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

 Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Asiatisk kyllingsalat med lime og koriander

Fremgangsmåte

Stek kyllingkjøttdeig i olje med hvitløk og finhakket chili. Smak til med salt og pepper. Kok nudlene etter anvisning på pakken.

Bland sammen ingrediensene til dressingen og bland inn finsnittet vårløk og stilkselleri.

Skrell og del agurken i to på langs og skrap ut den myke kjernen. Skjær agurken i tynne skiver.

Riv salaten og fordel den og agurk på fat eller tallerkener. Fordel nudlene over salaten.

Bland den stekte kyllingkjøttdeigen med dressingen og legg den på toppen av salaten.

Pynt med grovhakket koriander og server dressingen ved siden av.

Tips:
I denne oppskriften kan du fint bruke rester av fisk eller kjøtt eller erstatte det med kokte linser. Det er i dressingen smaken sitter. 

Her finner du 200 andre deilige salater

45 asiatiske retter venter på at du skal forsøke dem

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Matprat/Alf Børjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Asiatiskinspirert carpaccio med kveite

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

Saus
Grønnsaker
1 stk

Fremgangsmåte

Skjær fsken i tynne skiver.

Rør sammen ingrediensene til sausen.

Skrell og del agurk i to, ta ut kjernen og skjær i biter.

Skjær vårløk i tynne ringer og grovhakk koriander.

Bland grønnsakene sammen med oljen. Smak til med salt og pepper.

Server kveiteskivene med grønnsakene over. Hell sausen over til slutt.

Her har du oppskrifter på feststemte kveiteoppskrirfter

Flere deilige retter med kveite

Her får du svært så praktiske kokketips

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Studio Deryer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Sushiruller maki

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

0.5 stk
1 stk

Fremgangsmåte

Kok risen i vann etter anvisning . Den skal være myk og klebrig.

Skjær sjømaten i strimler på ca 1 cm bredde. Skjær agurken i strimler som sjømaten.

Legg et ark tang på et sammenbrettet glasshåndkle eller en bambusmatte. Ta vann på fingrene og ta en 'ball' ris som du klemmer utover tangen.

Legg sjømat og agurk samt mangostrimler på risen. Rull sammen til en fast rull i håndkledet, som du gjør med rullekake.

Ta vann langs endekanten av tangen og press sammen. Legg rullen til side i kjøleskap. Når alle rullene er ferdig skjæres de i ca 2 cm skiver og legges på fat.

Rør ut litt wasabi i soyasaus og dypp en sushibit i sausen før du spiser den. Syltet ingefær spises mellom bitene for å 'rense' smaksløkene.
 
Husk: All fisk som skal nytes rå skal fryses i minst to dager før den benyttes for at den skal være helt trygg å spise.
 
Tips:
Bruk gjerne kamskjell eller fiskefilet fra fryseren.
 

Sendt inn av

Foto: Takashi Okuzumi

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Bakt norsk kveite med agurksalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

Grønnsaker
1 stk
2 ts

Fremgangsmåte

Skjær kveitefileten i 4 servingsstykker.
 
Del grønnsakene i pene biter og kok dem møre i saltet vann.
 
Skrell agurken og del den i skiver på langs. Bland eddik, sukker og olje og mariner agurken i noen minutter mens du baker fisken.
 
Legg kveitestykkene på bakebrett og stek i stekeovn i 8 - 10 minutter ved 100 grader.
 
Legg opp de lune grønnsakene på agurkskiven og legg kveiten ved siden av.
 
Drypp litt god olivenolje over fisken og tallerkenen, og drypp noen dråper balsamico rundt.
 
 

Sendt inn av

Foto: Audun Aagre

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Tzatziki

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

0.5 l
yoghurt, naturell
1 stk
stk
1 stk
hvitløk, finhakket
2 ss
mynteblader, finhakkete

Fremgangsmåte

Riv agurken, dryss over litt salt og ha i et dørslag.

La stå i en halvtime.

Hell yoghurten i kaffefilteret og la stå i en halv time.

Bland yoghurt, agurk, hvitløk, mynte og smak til med salt, pepper og sitronsaft.

Her er flere retter med tzatziki

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

 

Sendt inn av

Foto: Alf Börjesson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Raita

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

0.5 ts

Fremgangsmåte

Rasp agurken på grovt jern. Press ut vannet.

Vask og skjær vårløk i tynne skiver. Del chilien i to. Ta ut frøene og finhakk chilien.

Bland alt inn i yoghurten. Smak til med salt. La det trekke i kjøleskapet i ca. 30 minutter.

Passer veldig bra til Indisk kylling tandoori

 Andre sauser og diper finner du her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Her får du svært så praktiske kokketips

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Paprikasalsa

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

0.5 stk

Fremgangsmåte

Skjær et kryss i tomatene og legg dem i kokende vann noen sekunder. Ha dem over i iskaldt vann.

Ta av skinnet, del tomatene og skrap ut frøene. Del tomatkjøttet i små terninger.

Skrell agurken og del den i to på langs, skrap ut frøene.

Skjær agurk og paprika i terninger. Bland inn hakket rødløk, limesaft og chilisaus. Dryss over hakket frisk koriander.

Flere salsaer og sauser finner du her

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

Her får du svært så praktiske kokketips

 

Sendt inn av

Foto: Mari Svenningsen

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen