Endelig er jordbærene her og de kan nytes på utallige måter - bare se her

Oppskrifter jordbær 

Jordbær er ikke bare fantastisk godt og en velkommen ingrediens i matlagingen. De røde bærene er i tillegg noe av det sunneste du kan spise. De lubne godbitene kan senke kolesterolet, øke potensen og bidra til "evig ungdom".

Mange bruksområder

Madame Tallien, en av de mer prominente kvinneskikkelser ved keiser Napoleons hoff, ble berømt fordi hun badet i frisk jordbærjuice.

Til hvert bad trengte hun ikke mindre enn 11 kilo bær. Det er vel unødvendig å si at damen ikke badet daglig.

Hva madame Tallien ikke visste, er at jordbær inneholder hele kombinasjonen av antioksidanter og naturstoffer som inngår i moderne anti-aldringsteorier, og at hennes luksuriøse jordbærbad har kommet til heder og verdighet igjen.

Lag din egen saft og syltetøy

Men lurere enn å bade i dem, er det å spise jordbær. De kan nemlig gjøre deg både frisk og fyrig i tillegg til at de sprer glede.

Supersunne vitaminbomber

De søte, røde bærene er nemlig en ernæringsmessig juvel, som inneholder store mengder vitamin C og K, sink, fordøyelsesfiber, jod, kalium, folsyre, vitamin B2, vitamin B5, vitamin B6, magnesium og kopper.

Dyprøde, friske jordbær inneholder store mengder næringsstoffer kalt fenoler. Fenoler er blant de kraftigste av de kjente antioksidantene, og har i en rekke forsøk vist seg å beskytte kroppens cellestrukturer mot skader av såkalte frie radikaler.

Godt for hele kroppen

Jordbærets unike innhold av fenoler har vist seg nyttige for å beskytte hjertet, det beskytter mot betennelser.

Flere studier har vist at jevnlig inntak av friske jordbær motvirker oksidativt stress og beskytter mot aldersrelatert nedsatt hjernefunksjon.

Forskere har også funnet at forsøksdyr som spiser sine daglige jordbær forbedrer både læringsevnen og motorikken radikalt.

Med alle disse fantastiske egenskapene er jordbær virkelig et mirakelbær, men det er også utgangspunkt for en rekke deilige oppskrifter.

På de neste sidene finner du mange fristende måter å bruke sommerens jordbær på

Enten du vil ha deilige kakeoppskrifter, lage jordbærsuppe, is eller vil ha spennende forslag til hvordan du serverer jordbærene som en forrett eller i en salat - oppskriftene finner du i Apéritifs store kokebok.

Flere lekre oppskrifter med jordbær finner du her

Slik lager du enkelt jordbærsyltetøy

Antall porsjoner

1

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Fremgangsmåte

Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor bør det kokes små porsjoner av gangen. Rens bærene godt slik at dårlige bær blir sortert ut. Vei opp og sett over til koking, helst under lokk.

Kok bærene til alt er gjennomkokt. Rør av og til. Når bærene er ferdig kokt, etter 8-10 min., tas sukkeret i.

Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst.

Fyll syltetøyet straks over i ren emballasje. Avkjøl.

Her finner du mange oppskrifter på sysltetøy, marmelade og gele

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: frukt.no

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Jordbær- og bringebærsyltetøy

Antall porsjoner

2

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

400 g

Fremgangsmåte

Det er viktig å få gjennomkokt alle bærene på kortest mulig koketid. Derfor bør du koke små porsjoner av gangen.

Rens bærene godt slik at dårlige bær blir sortert ut.  Vei opp og sett over til koking, helst under lokk.

Rør av og til. Ha i sukkeret når bærene er gjennomkokt, etter ca. 8 - 10 min.

Rør godt og gi syltetøyet et nytt oppkok. Alt sukker må være oppløst.

Fyll syltetøyet straks over på helt rene glass eller krukker. Fyll helt opp, slik at det blir minst mulig luft under lokket, men ikke la det renne over.

Tørk av kantene med en ren klut.

Lukk glassene med en gang og avkjøl syltetøyet. Sjekk deretter om lokket er skrudd godt nok til. Syltetøyet oppbevares mørkt og kjølig.

 Flere deilige oppskrifter med jordbær

Slik tar du vare på sommerens bær

Her finner du veldig mange deilige oppskrifter på desserter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Stockxpert og Synøve Dreyer

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Slik lager du jordbærsaus

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jordbærsuppe

 Se våre andre oppskrifter på jordbærsuppe

 

Cottage cheese pannekaker med jordbær og krem

Antall porsjoner

8

Tilberedningstid

30 minutter

Ingredienser

0.25 ts
4 stk
0.5 dl
Fyll:
3 dl

Fremgangsmåte

Ha hvetemel, vaniljesukker og salt i en bolle.

Visp sammen egg, melk og cottage cheese eller bruk en stavmikser slik at ostekornene blir most. Tilsett dette i melet og visp røren sammen. Rør inn smeltet smør.

Dekk til røren og la den stå i ca. 30 min.

Varm en teflonpanne over middels varme og smelt litt smør. Ha litt røre i pannen. Snu kaken med en stekespade når den begynner å stivne på overflaten.

Lag ca. 8 pannekaker. Smør pannen om nødvendig.

Fyll:
Visp kremfløten med litt sukker til luftig krem og fyll pannekakene med jordbær og krem.
 
Vispet krem kan erstattes med vaniljekesam.
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

  

Jordbærcarpaccio med myntepesto og svart pepper

Fremgangsmåte

Kok opp vann og sukker til sukkeret har løst seg opp. Avkjøl sukkerlaken.

Ha sjokolade, pinjekjerner, mynte, sukkerlake og sitronsaft i en blender (eller bruk stavmikser og bolle) og kjør til grov pestokonsistens.

Skyll og rens jordbærene og kutt dem i tynne skiver. Fordel skivene utover et serveringsfat eller fire tallerkener.

Legg litt pesto oppå hver skive og kvern til slutt svart pepper over.

Tips:
Du kan også droppe pestoen og bare rive over den hvite sjokoladen som på bildet.

Flere deilige oppskrifter med jordbær

Slik tar du vare på sommerens bær

Her finner du veldig mange deilige oppskrifter på desserter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

 

Slik lager du hoffdessert

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

1 time

Ingredienser

Hjemmelaget jordbæris
Marengs
250 g

Fremgangsmåte

Pisk stiv eggedosis av eggeplommer og sukker. Bland inn stivpisket kremfløte og rørte jordbær. Frys til is. Rør i isen av og til under innfrysing.

Marengs:
Stivpisk eggehvitene. Dryss på sukkeret og pisk videre til marengsmassen er stiv og blank. Sett små topper med sprøytepose på bakepapirkledd plate og la marengsene tørke i ovn, ved 100 °C i 1-2 timer. Avkjøl på rist.
 

Lag kuler av isen og legg is og marengs lagvis på fat.

Flere deilige oppskrifter med jordbær

Slik tar du vare på sommerens bær

Her finner du veldig mange deilige oppskrifter på desserter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Bengt Wilson

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jordbær med sabayonne

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

20 minutter

Ingredienser

Sabayonne
Pynt

Fremgangsmåte

Pisk eggeplommer og sukker til luftig eggedosis med miksmaster i en bolle. Tilsett vinen i eggedosisen under rolig pisking. Imens koker du opp vann i en vid kjele. Hell eggedosisen i en mindre kjele (eller glassbolle) og sett den oppi vannkjelen som skal holde en temperatur oppunder kokepunktet (men ikke fosskoke) og fortsett piskingen med håndvisp til eggedosisen tykner. Det tar rundt 6-7 minutter.

Server lun over jordbær som du har tatt ut av kjøleskapet i god tid slik at de ikke er helt kalde. Dryss revet sjokolade på toppen.

Flere deilige oppskrifter med jordbær

Slik tar du vare på sommerens bær

Her finner du veldig mange deilige oppskrifter på desserter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: iStockphoto

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Pai med jordbær og vaniljekrem

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

45 minutter

Ingredienser

Bunn
1 stk
1 ss
Topping:
1 ss

Fremgangsmåte

Ha hvetemel, sukker, smør i tynne skiver (bruk en ostehøvel), egg og vann i en foodprosessor og kjør deigen i ca 10-15 sekunder til den får en finkornet konsistens. Får du den ikke samlet må du tilsette litt mer vann. Elt deigen godt og form den til en rund leiv. Legg deigen i en plastpose og la den hvile i kjøleskapet ca 1 time.

Kjevle ut deigen og legg den i formen. Renskjær kanten. Prikk bunnen med en gaffel. La paibunnen hvile i kjøleskapet i ca 15 minutter, og stek den i stekeovnen ved 200 grader i ca 15 minutter.

Avkjøl paibunnen før det tas forsiktig ut av formen. Visp fløten til luftig krem og bland den med vaniljekrem. Hell kremblandingen i paiskallet. Kutt jordbær i skiver og pynt paien. Dryss evt melis over.

Slik lager du vaniljekrem selv

Her finner du mange oppskrifter på paier

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få ukens kake som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Elena_Danileiko

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Jordbær og spinatsalat

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 pakke(r)
0.5 pakke(r)
Dressing:
0.5 ts

Fremgangsmåte

Skyll jordbær og spinat. Del jordbær i to eller fire. 
Del evt store spinatblader i to og fjern veldig grove stilker.
 
Pisk dressingen sammen og hell over salaten. 
 
Tips:
 Du kan godt blande spinat med andre salatsorter som ruccula eller frisee.

 

Sendt inn av

Foto: Ryan Herron

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Sommersalat med jordbær, fetaost og spekeskinke

Antall porsjoner

4

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 pakke(r)
0.5 stk
radicchiosalat
1 pakke(r)
Dressing:
0.5 ts
0.5 ts

Fremgangsmåte

Salaten skylles, tørkes og deles opp og legges over på et egnet fat eller i bolle.  Jordbærene og tomatene skjæres i skiver og fordeles over salaten sammen med oppsmuldret fetaost og spekeskinke. 

Dressing:
Pisk sammen ingrediensene og hell over salaten. 

Tips:
Du kan alternativt servere en syrlig rømmedressing med litt estragon og sitron  til denne salaten.

Har du lyst på en annen salat finner du veldig mange oppskrifter her

Lei av å lage den samme salaten? Her er 15 gode oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Salat med fenalår og jordbær

Fremgangsmåte

Vask salaten godt og la den tørke på et håndkle.

Fordel salaten utover et stort fat og fordel alle ingrediensene over. Drypp over med balsamico og olivenolje.

Server med litt ost ved siden av som gjestene selv kan rive eller høvle over salaten.

Dette er en lett og enkel forrett. Med fenalår og jordbær har du en frisk og sommerlig salat.

Selv om den er enkel passer den både til store lag og enkle vennemiddager.
 

 

Sendt inn av

Foto: Studio Dreyer-Hensley

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen