Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Oppskrifter
Fyll gazpacho på en termos og du har pikniken klar

Fyll gazpacho på en termos og du har pikniken klar

Gazpacho er genial i all sin enkelhet og anvendelighet. Prøv den som midtpunkt i et piknikmåltid på stranden eller i parken.
Aase E. Jacobsen
09 Juli 2018 - 10:13

Gazpacho er identisk med fattigmannssuppa som har fått et nytt og celebert liv hos verdens fremste kjøkkensjefer. Alle lovpriser nemlig denne smakfulle og supersunne suppa som nærmest er blitt symbolet på det sørspanske kjøkken.

Billig og godt

I Andalusia som er dens hjemsted, heter det at gazpacho aldri gir fordøyelsesbesvær, og det er lett å forstå når vi studerer ingredienslisten. Tomater, daggammelt brød, agurk, paprika, hvitløk, olivenolje, eddik og krydder.

Hver og en av ingrediensene må imidlertid være av beste kvalitet for å oppnå et godt resultat, særlig er det kritisk for tomatene, oljen og eddiken. Ikke nok med at suppa er laget av de sunneste råvarer, de samme serveres som tilbehør, skåret i små biter. Det antas derfor at navnet er avledet av det latinske for bit, nemlig caspa.

Gazpacho antas å ha røtter helt tilbake til maurertiden, men da måtte den være laget med andre ingredienser siden både tomater og paprika kom til Spania fra den nye verden.

Maskin gjør jobben

Selv om gazpacho også finnes som i varme utgaver, er det den kalde som er mest berømt. Med sommertemperaturer opp mot 40 er det ikke rart at den obligatoriske suppa måtte serveres kald. Gazpacho kalles også flytende salat siden ingrediensene alltid er ukokte.

Som for en rekke andre tradisjonelle spanske retter, lages gazpacho ved hjelp av en morter. Det vil si at alt knuses for hånd til fin mos. Det er tungt arbeid for oss moderne bymennesker som bare anstrenger oss når vi er i treningsstudio.

Men så trenger du heller ikke bruke en morter så lenge du har en blender eller food processor tilgjengelig. Det er umulig å oppnå like godt resultat for hånd, for en gazpacho er mest delikat når den er helt finmost.

Sykkel eller kollektiv

På samme måte som suppe er perfekt turmat om vinteren, er gazpacho perfekt som det sentrale element i en piknik, selvsagt medbrakt i termos.

Her er våre forslag til hva du kan ha med på pikniken

Vi nøyer oss imidlertid ikke bare med å servere tomat- og paprikabiter til, men fyller mye godt i praktiske plastbokser som arrangeres utover piknikpleddet:

Oliven av begge kulører, spekeskinke og chorizo eller annen spekepølse i terninger, brødterninger stekt i olje og hvitløk og hardkokt egg i båter. Saltmat er faktisk som skapt for gazpachoens kjølende friskhet.

På undersidene finner du det du trenger av oppskrift og drikkeforslag

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig
Ukens kake
Jordbærkake med vaniljekrem og pasjonscurd

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig

Jordbær, pasjon og vanilje. En slik kake går i en egen mage. Lettlaget er den dessuten.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai
17. mai
Oppskrifter på festkaker

Disse festkakene kan alle klare til 17. mai

Hvem har sagt at de festkaker må være kompliserte? Her er en rekke enkle oppskrifter fra Kvæfjordkake og Pavlova til kransekake og kringle, som kommer til å gjøre den store festen enda større.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Denne champagnen er faktisk utrolig billig
Godbiter i pollisten

Denne champagnen er faktisk utrolig billig

Den kom inn i hyllene til 120 polutsalg fra mai, og da som en enda mer vellagret utgave enn tidligere.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol
+
Test
15 bobleviner i basis mellom 114 og 190 kroner

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol

Det er fullt mulig å få tak i lekre bobler selv i budsjettklassen og selv om det er få dager igjen til den store dagen. Her er våre forslag mellom

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til
Dagens rett
Karibisk fisketaco på grillen

I dag lager du tacoen på grillen og med mer trøkk enn du er vant til

I denne oppskriften er kjøttdeigen byttet ut med fisk og tilbehøret er av en annen verden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her
s