Gjennomført god smak

Denne uken lader vi opp til Bob Dylan entrer scenen i Oslo Spektrum med både den store rockerens favorittrødvin og -whisky.
Aase E. Jacobsen
28 Mars 2007 - 02:01

Ingen Bob Dylan-fans ville noensinne mistenke den store helten for å gå på akkord med sin egen smak - ei heller selge sjela for en kommersiell sak.

Når Rosso Conero 2006 (48734) og Springbank 10 Years Old (45387) knyttes til Dylan er det heller ikke fordi han promoterer produktene på noen måte - annet enn ved å uttrykke en forkjærlighet for dem.

Ikke for drikkfeldige
Selv om Dylan har hatt sine svært så fuktige perioder, så er verken den italienske rødvinen eller whiskyen noe du heller innpå i store mengder.

De passer egentlig veldig godt sammen. Hvem du velger å starte med er egentlig hipp som happ. Blant vinvenner er det dødssynd å nyte brennevin før vin - og i hvert fall en såpass røykpreget sak som Springbank 10 years.

Oppkalt etter Dylan-sanger
Men Fattoria le Terrazze Rosso Conero 2004 er så robust at den tåler det meste. Rik og god med masse mørke bær, fine syrer og gode tanniner. En saftig blodig kjøttstykke er hva den trenger - og kanskje "Blood on the tracks" i cd-spilleren?

"Planet Waves" eller "Visions of Johanna" (fra Blonde on Blonde) er kanskje det produsenten av vinen, Antonio Terni, hadde valgt. I alle fall har han kalt opp noen av vinene sine etter dette albumet og denne låten fra den store mesteren.

Lover godt
Og det er gjort i full forståelse med Dylan som er en god venn av Terni som for øvrig kjennetegnes av å alltid bære musikklegenden på brystet. Dylan har sågar "bestilt" og signert Planet Waves-vinen som har fått litt merlot inn i blandingen.

Kanskje Bob syntes den rene montepulciano-vinen i toppsjiktet, Visions of J., som kun lages i de beste årgangene, ble for tøff? Uansett er ingen av disse å få tak i her til lands - ennå.

Inntil videre må alle Dylan-fans nøye seg med Rosso Conero 2004 som er husets enkleste. Og den lover godt for fortsettelsen.

Bekrefter god smak
Enn så lenge må altså Dylan-vinen få følge av Springbank. Når det gjelder Dylans forhold til denne whiskyen er muligens bare et gammelt rykte som er blitt en etablert sannhet. I hvert fall har ikke jeg funnet kilden til påstanden. Men uansett bekrefter den at Dylan har god smak i sitt valg av drikke.

I sine sanger er det imidlertid whiskey med e (altså av amerikansk opprinnelse) han synger om i blant andre "Cold Irons Bound" (Time out of mind, 1997) og "The Ballad of Ira Hayes" (A fool such as I, 1973) som for øvrig er hyperaktuell nå i forbindelse med at Clint Eastwoods mye omtalte "Brev til Iwo Jima" går på kino.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere
+
Tester
74 vinnyheter fra Tyskland testet spesialpol april 2024

2022 har gitt tørr riesling som kan vinne nye tilhengere

Men kombinasjonen av solvarme og tørke har også gitt noen aldeles fortryllende kabinett-rieslinger.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren
+
Godbiter i pollisten

Kupp i basis: kjøp den nå og legg den i vinkjelleren

Denne vinen har allerede dokumentert sitt store lagringspotensial.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist
+

På Rosetta i Mexico by lager Elena Reygadas taco med en grønn tvist

Blant levende planter og grønn vegetasjon malt på veggene i restauranten Rosetta i Mexico by, serveres retter av Elena Reygadas, utnevnt til The World’s Best Female Chef 2023 av The World’s 50 Best Restaurants. Men det er ikke en vegetarrestaurant.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse
Dagens rett

Med disse grillspydene får du en helt annen smaksopplevelse

San Jeok er en veldig tradisjonsrik koreansk rett som passer utmerket også i et grillmåltid her til lands.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør
Dagens rett

Stekt asparges med nøtter kan serveres alene eller som tilbehør

Nå er aspargesen blitt så tilgjengelig og rimelig, at du fint kan la den spille hovedrollen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin
Matkurs og vinkurs
Vinmiddag i Oslo 13. juni

Sett tonen for sommeren med sjømat, musikk og vin

Den 13. juni inviterer vi til en helaften med smakfull sjømat, livlig musikk og nøye utvalgte viner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset
+
Ukens vin

Lengselen etter Hellas-ferien blir mindre intens med dette i glasset

For her får du bedre vin enn på de fleste «tabepnaer».

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her