Gledens druer

Oz Clarke har gjort det igjen. Denne gangen har han gitt oss et drueleksikon som gir forståelse for hvor viktig råvarene, altså druene, er for den ferdige vinen, og det på en morsom og inspirerende måte.
Aase E. Jacobsen
15 August 2002 - 09:00

Hovedboken i Bokklubben Mat- og Vinglede i august presenteres av Aase E. Jacobsen, redaktør Apéritif:

Druer og viner fra hele verden av Oz Clarke og medforfatter Margaret Rand, i norsk utgivelse fra Gyldendal Forlag, har en annen innfallsvinkel til kunnskap om vin enn de fleste vinbøker, nemlig gjennom selve råvaren, altså druen. Alle vet at druer må til for å lage vin, men ikke alle kjenner den enorme bredden av druetyper som er i bruk verden over. De fleste skaffer seg kunnskap om vin gjennom de forskjellige vintypene som gjerne har fått navn etter området vinen kommer fra.

Mer enn et leksikon
Derfor er navn som Bordeaux velkjent for mange vinelskere som også vet hva som kan forventes av en vin med dette navnet på etiketten, men hva en slik vin er laget av er ikke alltid like selvfølgelig kunnskap. Samtidig eksponeres vi for druenavn gjennom vinetikettene hvor ingrediensene i økende grad nevnes. Denne utviklingen kan vi takke moderne viner fra den sørlige halvkule, den såkalte nye verden, og fra dynamiske vinregioner i den gamle verden for. Cabernet sauvignon og merlot er navn som nå brukes med den største selvfølgelighet når gode viner diskuteres.

Men hva er det egentlig disse druene gir til vinen som skiller dem fra andre sorter, og hvilken betydning har vekstområdet for smaken en gitt drue bidrar med til den ferdige vinen. Og hva blir resultatet når en eller flere druetyper blandes. For det er et faktum at de fleste viner er laget av mer enn en druesort. Disse og andre lignende spørsmål er det Oz Clarke gir svar på gjennom denne boken som er langt mer enn et leksikon.

Praktisk tvers gjennom
Vel presenteres mer enn 300 druetyper i alfabetisk rekkefølge, og dette er bokens hoveddel, men forfatterne nøyer seg ikke med en skjematisk gjennomgang av drue for drue. De 17 viktigste druene i verden er viet ekstra oppmerksomhet. Disse såkalte klassiske druetypene beskrives både hva angår historisk bakgrunn og geografisk utbredelse samt hva som karakteriserer de forskjellige områdene for disse druesortene. Dessuten gis det rask innføring i hvordan den aktuelle druen behandles i vinkjelleren både hva angår dyrking, innhøstning og fremstilling.

Viktigst av alt er hvordan den enkelte drue smaker som ferdig vin, til hvilken type mat slik vin passer og hvilket lagringspotensial vi snakker om. Selvsagt gir praktikeren Clarke detaljer som synonymer, alle druer har nemlig mange navn, tips om de beste produsentene som dyrker og lager vin av den aktuelle druen og om de beste kjøpene.

Utover de klassiske druesortene har ytterligere 15 druetyper fått en bredere presentasjon enn resten. Dette er druer som har mindre global betydning enn de klassiske men som er viktige enten for en større region eller er druer som har et mer eller mindre uutnyttet potensial. Som albariño, pinotage og malbec.

Flotte illustrasjoner
En oversikt over hvilke viner som lages av hvilke druer finnes selvsagt også. Og her er detaljeringsnivået ganske stort, spesielt for Frankrike hvor antall såkalte appellasjoner, altså begrensete vinområder, er forvirrende omfattende. For de som ikke har fått med seg vinens historie og hvordan bildet innen verdens vinproduserende regioner er i dag, gir boken en kjapp og grei innføring også til dette.

 Illustrasjonene i boken, som er så vel fotografier, tabeller, grafer og malerier, er av svært høy kvalitet. De fargerike og til dels naivistiske maleriene som illustrerer hver av de i alt 17 klassiske druene er verd en ekstra omtale da de er laget spesielt for denne boken av den engelske kunstneren Lizzie Riches. Hun har tolket druens betydning både faktisk og mytisk, eksempelvis presenteres cabernet sauvignon sammen med symbolet for solkongen, strålende, selvhøytidelig og eneveldig. Mens merlot assosieres med det franske navnet for svarttrosten som angivelig skal være den største merlotelskeren av alle. 

Oz Clarke har et stort antall vinbøker, og den aller første interaktive vin-CD-romen, på samvittigheten samtidig som han har fast spalte i Daily Telegraph og i en rekke magasiner verden over. Dessuten er han ofte å se/høre i TV- og radioprogrammer. Hans popularitet skyldes kombinasjonen av bred kunnskap og en lett, underholdende og samtidig pedagogisk stil.

Meld deg inn i Bokklubben Mat- og Vinglede og få boken til medlemspris.

Oz Clarke:
Druer og viner fra hele verden
Originalens tittel: Grapes and Wines
Forlag: Gyldendal Fakta
Til norsk ved: Thor Richard Teien
Format: 19,5 x 25,5 cm
Sider: 320

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Har du plukket mye bær fra hage eller skog, har du det du trenger til denne lettlagde langpannekaken
Ukens kake
Saftig bærkake i langpanne

Artikler detail - section 11 Dagens rett

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Har du plukket mye bær fra hage eller skog, har du det du trenger til denne lettlagde langpannekaken
Ukens kake
Saftig bærkake i langpanne

Forsiden akkurat nå - 2

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten
Dagens rett
Arni Kleftiko lammegryte fra Hellas

By på en autentisk gresk smaksopplevelse med denne lammegryten

Den godgjør seg i ovnen i porsjonspakker og setter en ekstra spiss på måltidet. Greske viner i toppklassen løfter måltidet enda noen hakk.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fordyp deg i sangiovesedruens kvaliteter med Master of Wine Sebastian Bredal
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking Oslo 6. September

Fordyp deg i sangiovesedruens kvaliteter med Master of Wine Sebastian Bredal

Du får smake 7 viner fra topp produsenter som alle tolker sangiovesedruen på ulike måter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her