Grønt er godt for endestasjonen

Hvis du overhodet har vært i tvil: Grønne grønnsaker er sunt og særlig for endestasjonen for det du putter i deg. I følge en britisk undersøkelse som har pågått over seks år reduseres risikoen for tykktarmkreft, en typisk velstandssykdom, med 46 prosent hvis du spiser en porsjon av grønne grønnsaker om dagen.

De aller sunneste grønnsakene for tarmsystemet er altså kål, broccoli, hodesalat og blomkål som inneholder et fiber som er rikt på galaktose, et stoff som forhindrer at proteinene ved navn lectiner fester seg til innsiden av tykktarmen hvor de gjør skade og kan forårsake kreft.

Men medaljen har alltid en bakside, for hvis du spiser mye lectinholdige grønnsaker som erter, bønner, linser og peanøtter, kan effekten av inntaket av de sunne grønnsakene bli kraftig redusert.

Det dette viser er i følge professor Jonathon Rhodes ved Universitet i Liverpool som står bak denne undersøkelsen, at ikke alle grønnsaker fungerer på samme måte i kostholdet. Og at forholdet mellom kostholdet og risikoen for tykktarmkreft er styrt av hvilken type mat som inntas og ikke av fiberrik kost i seg selv slik hypotesen har vært frem til nå.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen