Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din
Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Godbiter i pollisten
Her får du rød, hvit og rose i et og samme glass

Her får du rød, hvit og rose i et og samme glass

Sommeren er på hell, men om du ikke er ferdig med rosevinene helt, er denne vinen løsningen. Og hvis du trenger enda mer trøkk, finnes det i de to andre.
Aase E. Jacobsen
29 August 2018 - 14:45
 

Gentle Folk Blossoms 2016 er imidlertid langt fra en rosevin, men den er laget av en noe usannsynlig druemiks av bordeauxdruene merlot og petit verdot, pinot noir, chardonnay og riesling. Det har gitt en veldig åpen, innsmigrende og herlig smaksopplevelse. En rødvin på alle måter, men som er så myk og god og samtidig knusk tørr at du er litt usikker på hva du har i glasset – om du lukker øynene et øyeblikk.

Fritt valg av sofavin

 

Denne vinen er super å nippe til alene, eller når du har litt småretter som pasta eller osteretter eller vegetar i tankene.

Mens dette er en sofavin av beste sort (altså langt unna søte boksviner), så er det en annen vin fra samme produsent som har fått navnet sofavin. Det er trolig fordi Gentle Folk Vin de Sofa Light Red 2017 er litt røffere i kantene, en vin du kan drikke rett fra flaska mens du ligger på sofaen – slik etiketten antyder. Nå er nok sofalivet i Adelaide litt annerledes enn her oppe i nord, men en artig vin like fullt. Jeg anbefaler derimot å helle den i en karaffel og/eller romslige glass for at den skal åpne seg mer og at de røffe kantene skal rundes av. Da kan den nytes til pizza, taco eller pasta. Sofaposisjonen kan du imidlertid beholde.

 

Hvis du vil ha en mer «klassisk» vinstil, lager de en ren pinot noir, Gentle Folk Forest Range Pinot Noir 2016. Den er et godt uttrykk for druen med tydelig kirsebærkarakter, fine tanniner og god tørrhet. En vin som helst vil ha litt kjøtt å bryne seg på, det er slett ingen puse-pinot, også denne har glede av store glass.

Gareth Belton. Foto: Josie Withers

Bak disse vinene står de «vennlige folkene» med Gareth Belton i spissen. Vinkjelleren ligger i Adelaide Hills’ Basket Range som er blitt et sentrum for både kjøligklimavin og ikke minst naturvinprodusenter.

Det var drueplukking hos James Erskine på Jauma som fikk Gareth Belton over på vin (i stedet for en doktorgrad i marinbiologi). Det var så sent som i 2012 og etter det gikk det raskt til det han har å by på i dag. 

Også familiens minste bidrar.

Gareths viner er ikke blant de mest ekstreme naturvinene på noen måte. Men likevel langt unna styrt vinframstilling. Her er minimum innblanding regelen. Svovel brukes bare når nødvendig, spontangjæring er en selvfølge og bruken av ny eik er minimal. Han kjøper to nye fat i året. 

Det som skiller Gentle Folks rødviner og særlig pinot noir fra mange andre er at her får hele drueklasen være mer i uttrekkstiden. Det gir mer struktur og robusthet.

Druene kommer fra noen parseller i Scary Gully i Forest Range noen kilometer unna vinkjelleren. Disse ligger ved 620 m.o.h. og er øst- og sørvendte, hvilket betyr at de får et minimum av sol (på samme måte som man velger nordvendte vinmarker i Sør-Europa). Jordsmonnet er skrint og basert på sandholdig leire med skifer, kvarts og sandstein.

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig
Dagens rett
Ekte rømmegrøt

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig

Men prøv ikke å lage den med lettrømme - det blir ikke det samme. Om du synes rømmegrøt er mektig, server den i veldig små porsjoner slik de gjør på Maaemo til stor begeistring hos de mange utenlandske gjestene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En akevittpunsj er nesten selvskreven på nasjonaldagen
Ukens drink
Akevitt-punsj

En akevittpunsj er nesten selvskreven på nasjonaldagen

Med bare litt hjelp fra importert kanel og sitron blir det så helnorsk som det kan bli.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol
+
Test
15 bobleviner i basis mellom 114 og 190 kroner

Dette er de 15 beste boblene til under 200-lappen som du kan plukke med deg fra nærmeste pol

Det er fullt mulig å få tak i lekre bobler selv i budsjettklassen og selv om det er få dager igjen til den store dagen. Her er våre forslag mellom

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig
Ukens kake
Jordbærkake med vaniljekrem og pasjonscurd

Årets 17. maikake er både syrlig og kremete fyldig

Jordbær, pasjon og vanilje. En slik kake går i en egen mage. Lettlaget er den dessuten.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig
Dagens rett
Ekte rømmegrøt

Rømmegrøt og 17. mai: Du trenger bare en boks seterrømme, mel og melk. Vips så er den ferdig

Men prøv ikke å lage den med lettrømme - det blir ikke det samme. Om du synes rømmegrøt er mektig, server den i veldig små porsjoner slik de gjør på Maaemo til stor begeistring hos de mange utenlandske gjestene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten
Dagens rett
Kyllingfilet i balsamicosaus

Lag denne smakskraftige innpakningen for kyllingfileten

Balsamico sørger sammen med mange andre ingredienser for det.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak
Dagens rett
Surdeigpannekaker med grillet pak choy, hummus og aioli

Har du surdeig til overs, får pannekakene ekstra mye smak

Byggmel gjør dem ekstra saftige og mettende. Og toppingen kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Mot slutten av skreisesongen får delikatessen en vårlig innpakning
Dagens rett
Skrei med pastasalat og parmesansaus

Forsiden akkurat nå - 4

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før
Dagens rett
Kveite som wienerschnitzel

Wienerschnitzel slik du aldri har smakt den før

Når du bruker kveite istedet for kalv, blir denne klassiske og ganske enkle oppskriften en riktig så feststemt rett.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her