Mat
By på en horribelt velsmakende halloweenmeny

By på en horribelt velsmakende halloweenmeny

Barn og voksne blir like henrykte over velkomstdrinken, gresskargryten og kaken vi gir deg oppskriftene på.
Aase E. Jacobsen
27 Oktober 2017 - 10:20

På neste side finner du oppskriftene til halloween-menyen

At det snart er halloween, kan du ikke ha unngått å registrere. Handelsstanden satser friskt på skumle ingredienser til hjemmefesten, og mediene bringer ideer til å gjøre festen mest mulig vellykket.

Gresskar må til

Vi er ikke mindre tilbakeholdne og byr på en bloddryppende velkomstdrink med grønn hånd, kjøttgryte som godgjør seg i selve gresskaret servert med torturert brød og til slutt en saftig og krydret gresskar-ostekake.

Om du ikke ønsker å markere halloween, kan du likevel glede deg over denne meny som altså utnytter den flotte råvaren gresskar til fulle.

Ha noe å lære

Det er ingen grunn til å legge skjul på at alt selvsagt er amerikanskinspirert, men det er jo halloweenfeiringen slik vi kjenner den også.

Og selv om mye kan sies om det amerikanske kjøkken, så er det i alle fall gresskarets muligheter langt bedre utnyttet enn i vårt hjemlige.

Skremmende godt

Det er både morsomt og vellykket å bruke gresskaret som gryte. Denne utgaven er ikke bare skremmende sunn siden den har svært høyt innhold av grønnsaker, men også skremmende god.

Mens barna kan fortsette med velkomstdrinken til gresskargryta, bør de voksne gå over til rødvin.

Californisk rødvin

Og hva er vel ikke mer naturlig enn å satse på en amerikaner, og da selvsagt fra California. Her lages viner med akkurat de egenskapene vi leter etter, saftighet, bløthet, god bærsødme og myke tanniner samt et umerkelig fatpreg. 

Sødmen fra alle grønnsakene gjør at vi fortrekker et litt modent avslepent preg på vinen.

God californisk vin er ikke billig, men Ravenswood Vintners Blend Zinfandel 2015 forsvarer prisen og ikke minst det faktum at den fremtredende bløtheten og innslaget av modne søte solbær er en meget god match til gresskargryta.

En mer forseggjort og konsentrert løsning er Ravenswood Napa Valley Zinfandel 2014.

Østerriksk søtvin

Til kaken derimot vil vi ha søt gul og moden frukt. Og på grunn av det høye innholdet av egg, må vi være forsiktige med alkoholnivået i vinfølget. En hetvin vil nemlig oppleves som bitter og kantete. 

Heidi Schröck Beerenauslese 2014 er laget av utvalgte sent høstede druer (derav navnet som betyr utvalgte druer). 

Årsaken til at slike viner ikke oppnår høy alkohol er at sukkermengden i mosten er for stor til at gjærsoppene klarer å omdanne alt til alkohol. Slik vin kan være ekstremt søt og mindre egnet til desserter, vår vin er bare perfekt. 

Harmonisk avslutning

Også som akkompagnement til vår gresskar-ostekake. Møtet med kaken løfter fra de syrlige komponentene i vinen - som tørket aprikos og sitrus - og gjør det hele til en meget harmonisk avslutning på Halloween-menyen.

Grøsserstemningen rundt bordet må du altså skape selv i form av visuelle og lydmessige effekter.

På neste side finner du oppskriftene til halloween-menyen

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak
+
Tester
Nyheter vin fra Italia spesialpol oktober 2021

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak

Mulighetene til å finne gode baroloer under 500 kroner blir stadig mindre, og spesialpolslippet er intet unntak. Her må du stort sett bla opp mye mer. Men så får du noen virkelige godsaker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skrukkete epler og overmodne bananer får nytt liv sammen med peanøttsmør
Ukens kake
Banankake med epler og peanøttsmør

Skrukkete epler og overmodne bananer får nytt liv sammen med peanøttsmør

Med denne oppskriften går altså ingen ting til spille. Bonusen er dessuten at kaken er veldig holdbar.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne produsenten overbeviser stort innen tørr, ikke helt tørr og søt riesling - men ikke bare det
Godbiter i pollisten

Denne produsenten overbeviser stort innen tørr, ikke helt tørr og søt riesling - men ikke bare det

Nik Weis er en mester med riesling i alle dens fasetter, men jammen fikser han ikke også pinot noir i både rødt og rosa.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik kan du også nyte portvin
Ukens drink
Taylor’s sour

Slik kan du også nyte portvin

Sammen med gin og lime blir den frisk, men beholder fylden, dybden og sødmen fra portvinen. Nå kan høsten bare ta helt over.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak
+
Tester
Nyheter vin fra Italia spesialpol oktober 2021

Skal du ha de beste 2017-baroloene, må du ha tusenlappene klare - men det finnes noen unntak

Mulighetene til å finne gode baroloer under 500 kroner blir stadig mindre, og spesialpolslippet er intet unntak. Her må du stort sett bla opp mye mer. Men så får du noen virkelige godsaker.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking 18. oktober Oslo

En enestående mulighet til å smake disse fornemme dråpene fra Toscana

En aften der eksklusive viner kommer som perler på en snor. Dette er et hus med Toscanske viner av ypperste kvalitet; Grattamacco, Tenuta San Giorgio, Castello ColleMassari og legendariske Poggio di Sotto

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken
Dagens rett
Squash i skiver calabacitas

Når denne squashgryten får en meksikansk vri, blir det fart i smaken

Squashen er ekstra fin å bruke nå som hovedingrediens i en rett som denne. Da trenger du ikke så veldig mye mer enn godt brød.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk
Dagens rett
Enkel lasagne

Slik lager du lasagne på et øyeblikkk

Det vil si: Lasagne må få lov å få en tur innom ovnen. Men det er vanskelig å få til en bedre hjemmelaget lasagne rett etter jobb, enn denne.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skrukkete epler og overmodne bananer får nytt liv sammen med peanøttsmør
Ukens kake
Banankake med epler og peanøttsmør

Skrukkete epler og overmodne bananer får nytt liv sammen med peanøttsmør

Med denne oppskriften går altså ingen ting til spille. Bonusen er dessuten at kaken er veldig holdbar.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her