Ikke Giardia - så langt

Det er så langt ikke funnet spor av giardiaparasitten i tester av vannet i Oslo.

Men Mattilsynet har kommet med noen retningslinjer til næringsmiddelvirksomheter som er tilknyttet Oset vannbehandlingsanlegg.
 
Bakgrunnen er problemene med vannet i deler av Oslo-området. Sent torsdag kveld var sju av 21 vannprøver analysert og ingen av disse inneholdt giardiaparasitten. Men det kan finnes diarébakterier i Maridalsvannet.
 
På bakgrunn av at ikke alle tester er analysert og fordi det finnes diarébakterier i Maridalsvannet velger Mattilsynet å komme med noen retningslinjer.
 
Mattilsynet ber blant andre følgende næringsmiddelvirksomheter innenfor det aktuelle forsyningsområdet om å være spesielt oppmerksomme: Hoteller, restauranter/spisesteder, puber/gatekjøkken og institusjonskjøkken.
 
Ikke springvann
Rådene fra tilsynet er å ikke server drikkevann fra springen. Samtidig er det viktig å gi informasjon til gjestene. Dispensere for brus/juice som bruker springvann bør stenges.
 
I tillegg må hoteller varsle gjestene om at vannet ikke må drikkes.
 
Kokt vann
Salat og andre grønnsaker bør vaskes med kokt vann.
 
Isbiter må være basert på kokt vann.
 
Knekk parasitten
Oppkok av drikkevann og matvarer tar knekken på parasitter. Det holder med et oppkok og det er ikke nødvendig å koke vannet i tre minutter som har blitt nevnt tidligere. Vannkoker holder.
 
Fisk som spises rå må eventuelt være nedkjølt med is basert på kokt vann
 
Til nedkjøling av næringsmidler (for eksempel pasta og pølser) som ikke kokes eller stekes i ettertid, skal det brukes kokt vann.
 
Næringsmidler som gis tilstrekkelig varmebehandling trenger ikke være basert på kokt vann
 
Ikke traktekaffe
Kaffetraktere er ikke tilstrekkelig varme til å drepe parasitter. Koking av vannet anbefales.
 
Det er greit å bruke springvannet til rengjøring av lokaler og utstyr. Utstyret må være tørt før det tas i bruk. Oppvask (manuell eller maskin) er også greit. Det er viktig at temperaturen er høy og at oppvasken blir tørket.
 
Mattilsynet kommer med mer informasjon fredag.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen