Seier på hjemmebane: Verdens beste ost kommer fra Ostegården i Fana
Foto: (Matkanalen/ Thomas Mortveit)

Seier på hjemmebane: Verdens beste ost kommer fra Ostegården i Fana

Den lagrete goudaosten fra Fana-ysteriet ble best av 3472 ostetyper fra 40 land i Oste-VM 2018 som fant sted i Bergen i dag.
Aase E. Jacobsen
03 November 2018 - 02:10

I den 25. utgaven av World Cheese Award ble Ostegården i Fanas lagrete gouda kåret til den aller beste. Og det av 3472 påmeldte oster fra 40 land som ble vurdert av 230 jurymedlemmer fra 29 nasjoner. 

Ostegårdens gouda fikk 71 av 80 mulige poeng av superjuryen bestående av 16 dommere fra ulike nasjoner som skulle finne den aller beste osten blant de 16 SuperGolds.

Jørn Hafslund med trofeet. Foto: Odd Mehus

- Min inspirasjon er hollandsk gouda, men av norsk melk, sier en overveldet vinner, Jørn Hafslund fra Ostegården I Fana.

Ler mer om SuperGold-vinneren fra i fjor

- Jeg elsker smaken av terroir og smaken av karamellsødme, sa Jose Pizzarro i superjuryen. May-Liss Røsberg Heggland fra Tine var i gruppen som plukket ut denne osten i første omgang. - Jeg visste ikke at den var norsk en gang, men den traff meg rett i hjertet, så nå er jeg veldig stolt, sier hun tydelig rørt fra superjuryplassen.

Jørn Hafslund har ystet i 12 år, og på Ostegården brukes melk fra hans 12 melkekyr.

Les mer om Ostegården her

Dette er andre gang i historien at en norsk ost vinner denne konkurransen. Kraftkar var den første i 2016.

Les mer om Kraftkar her

Les mer om Oste-VM her

Ikke nok med det, blant de til sammen 16 såkalte SuperGolds, kom en brunost av setertype fra Barbro Stordalen på en sensasjonell delt andreplass. Dette er jo ikke en ost etter vanlig definisjon, siden melkeproteinene er tatt ut, men superjurymedlem Moo fra Japan mente han ikke kunne få nok av denne typen ost. 

Her finner du mer om Barbro og hennes brunost

Årets 16 SuperGold-oster ble valgt ut av i alt 78 gruppevinnere, en av disse var Lille Aske fra Bo Jensen.  

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker
Dagens rett

By på en hjemmelaget pizza med bare grønnsaker

Intet er vel bedre enn hjemmelaget pizza - også den helt uten kjøtt. Rykende fersk fra stekeovnen, har de pizzasteinplate, blir bunnen enda sprøere.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Bare utseendet til disse rosévinene frister til utforskning
+
Godbiter i pollisten

Forsiden akkurat nå - 3

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her
Dagens rett

Det er utrolig hvor mye smak det er i sjampinjong - spesielt når den får spille hovedrollen som her

Pasta og sopp er en utprøvd og utvilsomt vellykket kombinasjon på kjøkkenet. Med fløte eller creme fraiche i tillegg er du i mål.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Smak unike viner sammen med vinmakeren
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 5. juni

Smak unike viner sammen med vinmakeren

Den 5. juni kan du smake viner til småretter med sjømat og få et eksklusivt møte med den karismatiske vinmakeren, Leopardo Felici.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis
+
Ukens vin

Ny rimelig libanesisk favoritt i basis

Den er leskende og krydret – og perfekt for sesongens behov for rødvin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her