Julegavetips i siste liten

Om du ikke har rukket å kjøpe alle julegavene ennå, er dette et tips du absolutt bør vurdere.
Aase E. Jacobsen
22 Desember 2010 - 13:00

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Castell'in Villa Chianti Classico 2009 (49925) er ikke bare å finne i samtlige polutsalg i Norge, men den vil garantert bli veldig godt mottatt av den heldige.

For her snakker vi om en chianti i lekker-klassen og til bare to hundre kroner. Den karakteriseres av veldig god syre og fine slanke tanniner, samt et nydelig preg av modne røde bær. Et flott følge til alt av lam, lyst kjøtt og rike pastaretter.

Aase E. JacobsenFoto: Gunnar Mjaugedal

Lange tradisjoner
Litt mer av alt, også modning, men altså til dobbel pris, får du med produsentens toppvin, Castell'in Villa Chianti Classico Riserva 2004 (63313).

Men den må du altså vente til over jul med å få tak i hvis du ikke er så heldig å være i nærheten av de polutsalgene i Oslo (Steen & Strøm) og Trondheim (Munkegata) som har den inne.

Castell'in Villa er en veldig tradisjonsrik vingård i Castelnuovo Berardenga helt sør i Chianti Classico-området. Bare en drøy mil øst for Siena. Den har røtter tilbake til 1200-tallet, men som på 1960-tallet ble overtatt av den greskfødte prinsessen Coralia og hennes mann Riccardo Pignatelli della Leonessa som kommer fra en av Italias mest prominente familier. Derimot ikke for å lage vin, men heller for å planlegge for fremtiden, les alderdommen.

Tradisjonell fremstilling
Men som alle andre vingårder inkluderte de til sammen 300 hektarene også vinmarker. Dette skulle bli Riccardos lidenskap, men da han døde i 1971 hadde Coralia valget mellom å selge eller å involvere seg. Hun valgte det siste, og kvaliteten på Castell'in Villa borger for at det var et fornuftig valg.

Castell'in Villa-vinene lages på en veldig tradisjonell måte med naturgjær og store velbrukte fat til modningen. Coralia som i dag er 73 år har vært en sterk motstander av alt som heter barrique og moderne fremstillingsteknikker. Resultatet er en svært elegant og altså langt fra "gammelmodig" sangiovesestil som også lagrer godt.

Vellagret vare
I januar kommer hennes riserva i 1995-utgave i et begrenset utvalg, men den finnes allerede på spesialpolet Vika i Oslo til kroner 450 (93 p) om du er i nærheten. Der har de også 1991-utgaven i magnum til kroner 940 (92 p). Mens 1995 fortsatt er fast og lovende, er 1991 en drøm i mykhet og orientalsk preg.

Grunnen til at vi kan nyte så vellagrete utgaver i dag, er at det for hver god årgang holdes tilbake en viss mengde vin for fremtidig lansering. Den høye kvaliteten skyldes også det faktum at Coralia bruker kun rundt en firedel av druene som de 54 hektarene gir. Resten selges til andre.
 

Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag, altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis. Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine
+
Klubb
Ny spalte: Ukens kombo - unike mat- og vinkombinasjoner

Tonkatsu og vin fra Loire, en kombo som vil rocke smaksløkene dine

Jeg kan love deg at du vil huske denne kombinasjonen lenge.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser
Godbiter i pollisten

Sikre deg Sonoma-pinot noir og Napa-cab til fantasipriser

I reklamen står det at dette er en no-brainer å drikke, men jeg vil si at det er å underselge denne Sonoma-pinot noiren grovt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til
+
Ukens vin

Imponerende kvalitet for en liten penge er umulig å si nei til

De to sørfranske vinene har alt du trenger for en sensommerlig vinglede og mye kjærlighet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen
Dagens rett
Fiskepanetter som i India

Når du lager disse av fiskerestene, blir det ikke en smule igjen

Panetter eller kroketter er reneste snacksen som er helt umulig å ikke like. Kanskje bør du lage dobbel porsjon først som sist.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt
Dagens rett
Sennepsmarinert sild

Når du først får smaken på stekt sild på denne måten, er du solgt

Den syrlige og lett skarpe smaken av sennep og rømme matcher veldig godt den delikate men også umiskjennelige smaken av vårsild.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.
Matkurs og vinkurs
Apéritifs Vinskole del 1

Apéritifs Vinskole gir deg en unik sjanse til å fordype deg i vinfaget over fem kvelder.

Å kunne noe om vin blir stadig viktigere. Både å forstå hva vin er, hvordan den smaker og hvordan du velger riktig vin til mat. Nå tilbyr vi deg som tørster etter enda mer kunnskap om vin, å bli elev ved Apéritifs Vinskole.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik tar du vare på soppen
Guide
Oppskrifter med sopp du har plukket selv

Slik tar du vare på soppen

Du kjenner deg kanskje igjen - soppkurven bugner og du vet ikke hvordan du skal ta vare på soppen du har plukket. Vi har oppskriftene.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her