JULEMAT: Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten
Julemat
(Bilde: svetlana kolpakova)

Oksetunge kan serveres på mange måter

 

Oksetunge med ruccolapesto, potet- og tomatform

Fremgangsmåte

Hvis tungen er lettsaltet, må den vannes ut på forhånd. Gjerne over natten.

Legg alt i en kjele og fyll opp med vann til tungen er godt dekket. Kok opp og skum av. Skru ned varmen og la trekke under lokk i 1-1½ time.

Tungen er kokt når skinnet lett lar seg fjerne. Ta kjelen av varmen og la tungen avkjøles i kraften. Du kan godt oppbevare tungen i kraften inntil et døgn før du bruker den. Det som måtte blir til overs kan du fryse.

Når tungen er passe kald fjernes skinnet samt eventuelle fett- og hinnerester.

Skjær i jevne skiver ca 1 cm tykke. Stek på sterk varme i grillpanne eller på grillen til tungen er pent brune på begge sider.

Ruccolapesto:
Kjør alt bortsett fra osten i en food processor til middels grov masse.

Bland i parmesanen og juster eventuelt konsistens med mer olje.

Potet- og tomatform:
Skrell potetene og skjær dem i 2-3 millimeter tykker skiver, gjerne med mandolin.

Sett ovnen på 200 grader.

Skjær tomatene i 5 millimeter tykke skiver. Legg poteter og tomater på taksteinvis i en ildfast form. Dryss over hvitløk, olje, salt og pepper.

Stek i ovn ved 200 grader i 30 minutter.

Servering:
Legg tomat- og potetform på en tallerken, legg deretter på tungeskiver og ha pesto og parmesanskiver på toppen. Server med en grønn salat eller dampede aspargesbønner vendt i olje og salt.
 
 
 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

Hummer, oksetunge og skogssopp

Fremgangsmåte

Kok hummeren i ca 5 minutter i lettsaltet vann. Avkjøl i laken. Rens hummeren og del kjøttet opp i fire porsjoner.

Del tunga i pene biter.

Rens soppen og del den i biter. Blancher den ca. 3 minutter i vann. La den renne av seg på et håndkle og stek den i noen klatter med smør. Smak til med salt og pepper.

Riv skallet av lime og bland yoghurt, limeskall og noen vaniljefrø. Smak til med litt maldonsalt. Drypp over den ferdig anrettede salaten. Gir en fin kontrast til det salte i tunga og hummeren.

Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten

Klassiske retter til tapas finner du her

Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene

Her får du svært så praktiske kokketips

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

 

 

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

 

 

Oksetunge til juletapas

Antall porsjoner

6

Tilberedningstid

15 minutter

Ingredienser

1 stk
oksetunge i skiver (3-4 skiver pr. person)
1 stk
rødbet, rå
1 stk
gulbet, rå

Fremgangsmåte

Skrell beter og jordskokker. Varm opp oljen. Tørk godt av røttene, skjær dem i syltynne skiver og legg dem forsiktig i oljen. Fritter på forsiktig varme, men likevel varmt nok til at det blir sprøtt og gyllent.

Ta beter og jordskokker opp av oljen, la det renne godt av seg på kjøkkenpapir. Krydre lett med salt.

Anrett skiver av oksetunge, gjerne på brød sammen med beter og jordskokker, med persille og basilikum som garnityr.

Slik lager du oksetunge

Lag noen av disse rettene med julepålegget

Tapas er en god løsning for jule- eller nyttårsfesten

Klassiske retter til tapas finner du her

Lag ditt eget pålegg med disse velprøvde oppskriftene

Her får du svært så praktiske kokketips

Apéritifs store jule- og nyttårsmeny gir deg svar på de fleste spørsmål

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne

Få dagens rett som nyhetsbrev 

 

Sendt inn av

Foto: Astrid Hals

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen