Julens 13 desserter

Disse 13 dessertene fra Provence passer inn når som helst i jula.
Aase E. Jacobsen
15 Desember 2005 - 12:08

Du befinner deg her:

 

Del 1: Nytt liv for nøttene

 

Del 2: Dette drikker du til julens frukter

>>>

Del 3: Julens 13 desserter

Nå er det ikke så voldsomt som det høres ut som, for fire av de 13 er nøtter, tørket fiken, mandler og rosiner, som representerer hver sin munkeordenen, rosinene står for dominikanerne, mandlene for karmelittene, fikenene for fransiskanerne og nøttene for augustinerne. Kapusinerne må nøye seg med å være representert av nougat du capucin som er en nøtt eller mandel stukket oppi en fiken.

• Hasselnøtter og valnøtter
• Mandler
• Fiken
• Rosiner
• Appelsin/clementin, friske og syltete
• Pærer og epler
• Syltet kvede
• Muskatelldruer
• Dadler
• Mørk og hvit nougat
• Pompa d'oli

Pompe à l'huile

Pompe à l'huile

Fremgangsmåte

Løs opp gjæren i 2 dl lunkent vann sammen med 100 g mel og en klype sukker. La stå på et lunt sted i minst to timer.

Bland resten av melet i en bakebolle sammen med sukkeret. Tilsett lettpiskede egg, olivenolje, salt, appelsinsaft og -skall samt 1½ dl vann. Bland godt. Tilsett gjærblandingen og elt det hele godt sammen. Dekk bollen med et klede og sett til heving på et lunt stee i minst tre timer.

Elt deigen på ny og kjevl den deretter til en rund leiv ca 2 cm tykk. Skjær snitt med en skarp kniv ca 2-3 cm fra midten og utover, rundt hele leiven. La etterheve i minst en time.

Pensle med eggeplomme og steik i 10-15 minutter ved 210 grader. Hvis du setter en ildfast bolle med vann i bunnen av oven under steikingen vil den bli luftigere.

Kaken kan eventuelt dynkes med samme vinen du serverer til eller vin cuit som er innkokt druemost. Siden dette ikke er noe som er tilgjengelig her til lands, foreslås i stedet kreklingsirup eller solbærsirup. Men den er like god uten!

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Mørk nougat

Mørk nougat

Fremgangsmåte

Riv skallet av appelsinen fint (etter å ha vasket og tørket den). Bland med mandlene og korianderfrøene.

Varm opp honningen i en tykkbunnet kjele, helst av kopper, over middels varme. Rør hele tiden med en treskje mens den koker opp. Når den koker, tilsettes mandelblandingen.

Fortsett å røre hele tiden mens blandingen koker helt til blandingen er blitt passe dyp brun; det kan ta opp til 45 minutter avhengig av hvor sterk varme du bruker. Pass imidlertid på at varmen ikke blir for sterk slik at karamellen blir brent.

Ta av platen og fortsett å røre til karamellen er lunken.

Hell blandingen i en kakeform kledd med vanlig bakepapir. Legg bakepapir på toppen og plasser først en skjæreplate og dernest en tallerken el.l. på toppen. Sett i kjøleskap i minst 12 timer.

Dypp formen i kokende vann for å løsne fra papiret. Skjær i passende biter og legg på et serveringsfat.

Lag din egen deilige konfekt

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hvit nougat

Hvit nougat

Fremgangsmåte

Kok opp vann og sukker helst i en kopperkjele, men en tykkbunnet kjele av annet materiale går også. La koke i cirka fire minutter eller til en dråpe av sukkerlaken i kaldt vann lar seg forme til en kule. Varm opp honning i en annen kjele. Bland sirupen og honningen.

I mellomtiden ristes nøttene i tørr steikepanne til de blir gylne og eggehvitene piskes stive med en klype salt.

Tilsett den varme sirupen i eggehvitene under jevn lett pisking. Fortsett med kraftigere pisking i 10 minutter til massen er avkjølt. Tilsett nøttene. Hell blandingen i en kakeform kledd med vanlig bakepapir eller det spesielle nattverdpapiret som gir den hvite nougaten den karakteristiske overflaten. Sett i kjøleskap i minst 12 timer. Dypp formen i kokende vann for å løsne fra papiret. Skjær i passende biter og legg på et serveringsfat.

Sendt inn av Apéritif

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Lag noe ekstra godt med vannmelon
Guide

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Vannmelon er utrolig godt i sommervarmen, og her er oppskriftene du bare må prøve.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen  - med eller uten kjøtt
Dagens rett

Når tomatene er så fantastiske som nå, får de hovedrollen - med eller uten kjøtt

Om du velger vegetarvarianten, kan denne gryta faktisk serveres kald. Som en tyktflytende salat.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her