Julens festmeny

Julens festmeny kan du benytte deg av nær sagt hvilken som helst dag i høytiden. Tre retter står på menyen, og det er ikke de tradisjonelle rettene vi satser på. Skap derfor din egen tradisjon basert på dine egne favoritter, slik som Omar Viset her gir de
Redaksjonen
24 Desember 2003 - 02:00

Omar Viset (37) er huskokk og informasjonskonsulent på Opplysningskontoret for kjøtt. Viset har jobbet som kokk- og mellomleder ved forskjellige hoteller og restauranter i Norge. Utenlandserfaringen sikret han seg i Tyskland og Fishereihafen restaurant i Hamburg. Han har også fartstid som stuert på fisketråler, ved Falklandsøyene.

I 1994 begynte han på Norges Hotellhøgskole. Ved siden av studiene jobbet han på Gastronomisk institutt, et engasjement som ble forlenget etter at han var ferdig med studiene. Før Omar tiltrådte i Opplysningskontoret, var han innom cateringsbransjen og  var med i utviklingen av Gladmat-festivalen, og i den sammenhengen startet han også Gladmat-skolen.

Her får du Omars festmeny - en meny han vil servere til familie og venner i julen.

Under oppskriften finner du en link hvor du gratis kan registrere deg for daglig mottak av Dagens rett på e-post.

Julesylte

Julesylte

Fremgangsmåte

Skrell beter og jordskokker. Varm opp oljen. Tørk godt av røttene, skjær dem i syltynne skiver og legg dem forsiktig i oljen. Fritter på forsiktig varme, men likevel varmt nok til at det blir sprøtt og gyllent.

Ta beter og jordskokker opp av oljen, la det renne godt av seg på kjøkkenpapir. Krydre lett med salt.

Anrett skiver av julesylte, gjerne på brød sammen med beter og jordskokker, med persille og basilikum som garnityr.

By på helnorsk tapas som løfter ethvert koldtbord 

Her er rettene du skal lage til tapasbordet

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Omar Viset, Opplysningskontoret for kjøtt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp

Reinsdyrfilet med pære, potet og sopp

Fremgangsmåte

  1. Sett ovnen på 180°C. Steketid ca. 20 minutter.
  2. Potet- og pæretårn: Skrell og skjær poteter og pærer i ca. ½ cm tykke skiver.
  3. Brun potet- og pæreskivene i smør i varm stekepanne. Krydre med salt og pepper.
  4. Ta dem ut av pannen og stable annenhver skive med pære og potet til et "pæretårn".
  5. Sett pærene i en liten ildfast form.
  6. Reinsdyrfilet: Skjær forsiktig av eventuelle hinner på reinsdyrfileten. Krydre med salt og pepper.
  7. Brun filetene raskt i smør i varm panne til de får en gyllen farge.
  8. Legg dem over i formen sammen med "pæretårnene". Stekes ca. 20 minutter på 180°C.
  9. Saus: Hakk og fres sjalottløken i smør i en liten kjele. Hell på rødvin og kok uten lokk til den er redusert til halve mengden. Lag saus etter oppskrift på posen, litt av vannet erstattes med rødvinsjyen.
  10. Sopp og spinat: Skrell sjalottløken og del dem i fire på langs. Riv av stilkene på spinaten, skylles godt i kaldt vann. Rens soppen og skjær den i store skiver. Brun sopp og løk i stekepannen, vend inn spinaten de sist 2 minuttene av stekingen.

Tips: Om du ikke vil bruke sjysaus-halvfabrikata, kan du tilsette viltkraft og jevne med maisenna som du rister ut i litt kaldt vann. Kok opp under pisking og server.

Reinsdyrkjøtt er noe av de beste vi har. Prøv en av disse oppskriftene

Flere lekre oppskrifter på reinsdyr finner du her

Bli abonnent på aperitif +  og oppnå store fordeler samtidig

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Få dagens rett som nyhetsbrev

Sendt inn av Omar Viset

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Hvit sjokolade- og limeparfait

Hvit sjokolade- og limeparfait

Fremgangsmåte

Denne oppskriften har sin helt spesielle historie. Den ble nemlig kreert til Kokklandslagets deltagelse i Kokke-OL 2000. Kokkelandslaget ble hedret med bronsemedalje.
Jeg har laget desserten den slik den ble laget den gangen, i kremerhusformer.
Kremmerhusene:
Lag formene først. Klipp arkene i to, lag kremerhus og fest godt med tape. Sett formene i for eksempel en eggekartong så de står støtt.

Ha eggeplommer, sukker og fløte i en kjele, og varm opp til kokepunktet under stadig omrøring.

Bløt gelatinplatene i kaldt vann ca. 5 minutter, klem ut vannet og ha dem over i kjelen. Rør godt. Hell alt over i en bolle og pisk til det er romtemperert, bruk gjerne miksmaster.

Brekk sjokoladen i biter og ha den over i en liten bolle. Sett denne i en kjele med vann og smelt sjokoladen ved middels varm temperatur.

Visp fløten til myk krem.

Eggeblandingen og sjokoladen bør ha lik temperatur når det blandes. Hell sjokoladen i eggeblandingen, rør sammen og vend inn kremen forsiktig til slutt. Fyll massen kremerhusene og frys dem.

Ta ut parfaiten noen minutter før den skal anrettes slikt at den lett slipper formene.

Tips:  Ved å koke opp egg og fløte unngår du iskrystaller ved frysing.

Morellkompott:
Ha vann, kanelstang, sukker, sitronskall og - saft i en kjele og kok opp. La det småkoke på svak varme til det nesten blir til sirup. Tilsett moreller og la alt bli gjennomvarmt.

Server morellkompotten lun, ikke kjøleskapskald.

Dekorkjeks:
Bland sammen hvetemel, melis og kakao. Tilsett sammenpisket egg og smør og elt sammen til en tykk røre/deig.

Legg bakepapir på stekebrettet. Smør røren/deigen utover i et tynt lag. Legg et lag bakepapir over og stek kjeksen ved 160°C ca. 5 minutter. 

Ta ut brettet. Skjær/marker trekanter og stikk ut/marker tre sirkler i hver trekant. Stek videre til kjeksen er lys brun og sprø.

Form kjeksen til en bølge mens den ennå er varm.

Kjeksen kan oppbevares i tett boks et par uker.

Tips:  Kjeksen kan selvfølgelig utformes på andre måter.

Anrett desserten slik:
Legg et par spiseskjeer lun morellkompott i bunnen av en skål eller på en asjett. Sett parfaiten på og dekorer med kjeks til slutt.

Sendt inn av Omar Viset, Opplysningskontoret for kjøtt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

  • Frankrike
    Frankrike
    Volum: 0.75 l Pris: 359.90 kr Bestillingsutvalget
    87 POENG
Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil
Annonse

Aase hjelper deg: Få polets beste kjøp sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke, for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får tilsendt to ukentlige tips om viner som allerede står i polhyllene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene
Guide
Oppskrifter med agurk

Agurk kan brukes på en rekke måter - her finner du oppskriftene

Norskdyrket agurk finnes i en hver grønnsaksdisk og er en nødvendig ingrediens i mange oppskrifter, alt fra salater til drinker.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake
Ukens kake

Det blir ekstra stas på sommerfesten med en slik iskake

Den er både forseggjort og særdeles velsmakende. Spesielt om du bruker egne solbær.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut
+
Godbiter i pollisten

Det er ikke bare de vakre etikettene som gjør at disse vinene skiller seg ut

Innholdet er fascinerende og absolutt noe for seg selv i australsk sammenheng, og mannen som har gitt navn til dem, lever opp til inntrykket.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte
+
Ukens vin

Fantastisk vinvaluta fra Piemonte

70 prosent av druene kommer fra toppmarker i La Morra, men prisen er det halve.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Knallgodt riesling-kjøp i magnum
+
Godbiter i pollisten

Knallgodt riesling-kjøp i magnum

Mens GG-rieslingene blir stadig dyrere, er det andre rieslingperler som holder seg på et svært fornuftig nivå, og som er like lagringsdyktige.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Server noe skikkelig snadder i kveld - ferske vårruller
Dagens rett
Ferske vårruller med ytrefilet av svin

Server noe skikkelig snadder i kveld - ferske vårruller

Ferske vårruller bør stå oftere på menyen også på en mandag. Det er veldig lett å lage og ikke minst variere etter hva du har for hånden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene
+
Ukens vin

Topp kjøp: Sørfransk spesialitet til skalldyrene

En drøm til østers, blåskjell og reker – samt nordmenns favoritt sushi, eller når du bare vil ha en herlig frisk hvitvin i glasset.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her