Juryens bedømmelse 2008

30 norske kokebøker ble meldt inn til Apéritif og Norli sin kåring av Beste norske kokebok 2008. Les hva juryen mente om de fem finalistene.

Den norske kokebokhøsten viser frodighet og ikke minst en stor bredde i konsepter.
 
Juryen gikk gjennom til sammen 30 kokebøker som ble vurdert etter 20 kriterier fra design, via fotografisk og trykkteknisk kvalitet, til originalitet og appetittvekkende evne.

Juryen endte opp med fem kandidater som skilte seg ut fra de øvrige. De fem beste er alle veldig forskjellige, men fire av dem har det til felles at de ser mat og vin i sammenheng, og det er helt klart en trend som har etablert seg i den norske kokebokkonseptet.

På den negative siden bærer mange norske kokebøker preg av hastverksarbeid, varierende kvalitet på det forlagsmessige arbeidet og til dels fotokvaliteten, men aller dårligst stilt er det når det kommer til repro og trykk. Her ser altså juryen et stort forbedringspotensial.
 
Beste norske kokebok 2008 - Stiansen inviterer til fest
Årets norske kokebok er Annette og Bent Stiansens bok Stiansen inviterer til fest. Denne boken er en storslått, raus og ikke minst nyttig kokebok.
 
Gjennomgående gode fotos ledsager en lettfattelig og velskrevet tekst om det som skal til for å lykkes med alt fra den minste til den største festanledning. De mange oppskriftene er instruktive og gjennomførbare, og de mangfoldige tipsene nyttige.
 
Selv om det visuelle inntrykket er litt traust, gjør det bunnsolide kjøkken- og restaurantarbeidet som ligger til grunn, at boken vil bli en klassiker innenfor sjangeren.
 
 
Fire gode finalister
Om de øvrige norske kokebøkene i toppskiktet av årets utgivelser, uttaler juryen:
 
Ole Martin Alfsen og Tom Victor Gausdals MER er en inspirert og inspirerende moderne kokebok forfattet i en personlig, velskrevet og morsom stil.
 
Rettene som presenteres i takt med årets 12 måneder er ledsaget av godt fotohåndverk og leseverdige kommentarer. Oppskriftene er både lettfattelige og gjennomførbare selv om boken som sådan er mer en lese- og lærebok enn en du har med deg på kjøkkenet.
 
Boken er proppfull av kunnskap og smittende, "cool" entusiasme. 
 
 
 
Ole Johnny Eikfjords Gourmet for folket er på en gang en flottenfeiersk og folkelig kokebok.
 
Den er estetisk dristig og lekker, det nærmeste vi kommer matporno i år, og evner samtidig å forklare tilsynelatende avanserte gourmetretter med enkle ord og med ingredienser som er tilgjengelig overalt.
 
Gourmet for folket er mettet av kompetanse og inspirasjon. Årets stiligste norske kokebok!
 
 
Toralf Bølgen og Trond Mois nye kokebok Kjøtt og Vin er en stimulerende og solid kokebok i et format som kombinerer det klassiske og det moderne.
 
Med stor troverdighet og variasjon kommenteres de ulike kjøttslagene og deres anvendelighet, fra vilt og innmat til fjærkre, svin og storfe.
 
Så selv om drikkeforslagene er vel generelle, er dette en bok til stor nytte og gedigen nytelse.
 
 
 
Arne Brimi, Den siste fristelse (Versal forlag) er en lærerik og fargerik dessertkokebok man umiddelbart blir inspirert av. Både på grunn av usedvanlig fristende bildekvalitet, men også på grunn av valg av retter.
 
Dette er Brimi på sitt beste: Innovativ innenfor det tradisjonelle, pedagogisk, stringent og entusiastisk.
 
Årets dessertkokebok!
 
 
Beste norske kokebok 2008
Det lages en rekke kokebøker av meget høy standard her til lands, og konkurransen "Beste norske kokebok 2008" arrangeres av Apéritif og Norli.
 
I alt ble det meldt på 30 kokebøker til konkurransen, og den kvalifiserte juryen har hatt en møysom jobb i å plukke ut fem finalister og tilslutt en vinner.
 
Temaene er mange og varierte på årets kokebøker, og det er kun norskproduserte kokebøker som kunne meldes på til konkurransen. Det vil si at oversatte kokebøker ikke vil bli vurdert.
 
Apéritif har tidligere anmeldt en rekke kokebøker, både norske og internasjonale - les mer om disse her .
 
De enkelte bøkene vurderes etter mer enn 20 kriterier, deriblant:
• Design / forside
• Bildekvalitet / trykk / papirvalg
• Brukervennlighet
• Kvalitet på oppskriftene
• Tilgjengelighet på råvarer benyttet i oppskriftene
• Blir man "sulten" av boken?
 
Juryen
Det er en meget sterk jury satt sammen fra flere matfaglige områder som har vurdert de enkelte bøkene. Juryen har bestått av:
 
• Aase E. Jacobsen, ansvarlig redaktør, Apéritif
• Kjersti O. Hartmann, seksjonsleder, Norli Universitetsgaten
• Gulla Aase Formo, Innovasjon Norge, prosjektleder Taste of Norway
• Harald Berger, matfaglig konsulent, Kulinarisk Akademi
• Knut Stene Johansen, professor i litteratur og matskribent
 
Foto: Gaute Gusrud

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen