Kan også røde viner ha vinstein?

Ja, svarer vår spesialist Frithjof Nicolaysen og gir en grundig forklaring på hvorfor og hva vinstein er, og konstaterer at det ikke er påvirker smaken på vinen.
Redaksjonen
02 Juni 2000 - 20:13

Både røde og hvite viner kan ha vinstein. At noen forbinder det mest med hvite viner, er naturlig siden det er større sjanse for slik utfelling i hvite viner. Dette skyldes at syremengden er høyere i hvite viner (garvestoffene gjør at alle røde viner må gjennom en biologisk avsyrning, eple-melkesyregjæring). Syremengden eller pH i vinen er en av de faktorene som forårsaker utfelling. Alkoholstyrken er en annen. Tenk bare på årgangsportvinen som har betydelig med vinsteinsutfelling etter noen år.

Som spørreren riktig påpeker har dette ikke noe med smaken å gjøre hvis en da ikke skulle være uheldig å smake på noe av bunnfallet som er sandaktig og av og til bittert på grunn av garvestoffer som faller ut sammen med krystallene. I hvite viner kan krystallene som er saltet av vinsyren se ut som glasspartikler eller edelstener. I magesekken blir dette saltet løst helt opp.

Med unntak av de dyrere kvalitetsvinene blir all vin stabilisert ved lav temperatur for å unngå fremtidig vinsteinutfelling som mange opplever som fremmed og uønsket selv om det er helt ufarlig. Ettersom kunder av dyre kvalitetsviner er mer kjent med fenomenet unngår produsentene denne stabiliseringen som uunngåelig tapper vinen for endel stoffer som bidrar til opplevelsen av kvaliteten.

Viner som har lang fatlagring, for eksempel Gran Reserva i Rioja, vil sjelden vise dette ettersom utfellingen skjer i eiketønnene før flasketappingen. Ser man å innsiden av slike tretønner glinser de som om de var glassbelagte.

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ostekake blir ikke bedre enn dette
Ukens kake

Ostekake blir ikke bedre enn dette

Denne ostekaken lager seg nesten selv i kjøleskapet. Smaken blir himmelsk og oppskriften kan varieres i det uendelige.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline
Dagens rett

By på en vårlig rett fra grillen: laks med asparges og sennepsmousseline

Lakseskiver klare til å legge på grillen er en populær ingrediens i fiskedisken. Med asparges og en fyldig og syrlig saus, blir det innetier.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt
Dagens rett

Å lage søndagsmiddagen i en terracottagryte er rett og slett genialt

Bruker du skiver av lammelår, får du en usedvanlig smakfull gryterett som ikke krever mer enn noen strakser av forberedelser.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen
Dagens rett

Carpaccio er noe av det mest luksuriøse du kan lage på grillen

Sørg for å ha godt med rimeligere tilbehør som grønnsaker og brød, for indrefilet er aldri billig.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Elisabeth Kress på den høythengende listen Forbes 30 under 30

K2-medeier og gründer Elisabeth Kress (29) er valgt ut til Forbes liste over 30 mest innflytelsesrike under 30 i Europa.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter
Matkurs og vinkurs
Vinsmaking i Oslo 24. mai

Utforsk 4 stiler chardonnay kombinert med småretter

Gi helgen en pangstart – med 4 deilige viner og 4 småretter i perfekt harmoni, guidet av en førsteklasses lærer gjennom hele kvelden.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven
Ukens drink

Er pina colada det beste du vet, vil du garantert like denne martini-utgaven

Det går mot stadig lysere tider, og med det kommer lysten på tropiske drinker. Her får du en forsmak med en forholdsvis mild martiniversjon av pina colada.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her