Kjøp heller en kokebok

The Hairy Bikers' kokebok er ikke en kokebok. Det er en reiseskildring med mer eller mindre veltilberedt mat på kjøpet.
Redaksjonen
01 Februar 2008 - 15:55

Det er med stigende undring jeg har fulgt Dave Myers og Si King på TV-kanalen BBC Food. På hver sin motorsykkel reiser de verden rundt, og med jevne mellomrom går de løs på gryter og griller. Spørsmålet som stadig melder seg er: kan disse karene egentlig lage mat?

Per A. BorglundFoto: Morten Bibow

Med boka i hånden får jeg i det minste svar på ett spørsmål: Dave og Si er ikke kokker. Det er på mange måter litt betryggende, men det gjør ikke nødvendigvis TV-programmene eller boka til noe det er verdt å bruke tid på sett fra et kulinarisk synspunkt. MC-gutta reiser fra land til land og opplever mye rart og morsomt, og støter selvsagt også på lokale ingredienser og matretter.

Amatørfotos
Og for å si det kort og brutalt: Tenner du på mat fra Irland, Namibia eller Vietnam, kjøp deg en kokebok fra dette landet. Det finnes knapt den avkrok i verden som ikke har spesialiserte kokebøker. De er (formodentlig) skrevet av eksperter, og gir dessuten et mye mer komplett bilde av det lokale kjøkkenet du er blitt nysgjerrig og sulten på. Skal du gå løs på for eksempel meksikansk mat, er det videre en fordel å finne en bok der matbildene er tatt av fotografer som behersker akkurat den kunsten. I denne boka er bildene omtrent som de du og jeg knipser når vi er ute på tur.

Og maten er altså tilberedt av amatørkokker som går løs på vilt fremmede retter for første gang.

Skjerper ikke appetitten
Men, for all del. Våre humørfylte venner har ting å by på. I tillegg til mye humor og entusiasme (ikke minst for mat og lokale særegenheter) gir de to oss veldig greie skildringer av stedene de besøker. For den som er interessert i å feriere på motorsykkel er The Hairy Bikers' kokebok en slags instruksjonsbok.

Og det kan selvsagt være moro å se bilde av to overvektige engelskmenn som tar gjørmebad i Romania, men det er ikke nødvendigvis med på å skjerpe appetitten...

349 kroner
NRK/BBC

Antall stjerner:

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Se alle de gode oppskriftene med blåbær
Guide
Oppskrifter med blåbær

Se alle de gode oppskriftene med blåbær

Blåbærene venter på deg i skogen, modne og helt gratis. Her er hva du kan lage av de søte små.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Disse munnfullene har alt av norsk sommer i seg
Ukens kake
Bringebærmuffins med bringebærglasur

Disse munnfullene har alt av norsk sommer i seg

Enten du bruker bringebær fra skogen, hagen eller butikken blir resultatet like godt. Den ideelle søtsaken til sommerkakebordet.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold
+
Ukens vin

Deilig sommerrødvin for norske forhold

Nordmenn får ikke nok av vin fra Piemonte, og denne sjarmøren tilfredsstiller så vel et stramt feriebudsjett som jakten på mest mulig naturlig vin. Bruskorken bidrar til frihetsfølelsen. Og den finnes i en enda kraftigere boksversjon.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Se alle de gode oppskriftene med blåbær
Guide
Oppskrifter med blåbær

Se alle de gode oppskriftene med blåbær

Blåbærene venter på deg i skogen, modne og helt gratis. Her er hva du kan lage av de søte små.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Disse munnfullene har alt av norsk sommer i seg
Ukens kake
Bringebærmuffins med bringebærglasur

Disse munnfullene har alt av norsk sommer i seg

Enten du bruker bringebær fra skogen, hagen eller butikken blir resultatet like godt. Den ideelle søtsaken til sommerkakebordet.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli
Dagens rett
Shakshuka

Så farge- og smaksrik kan bare en vegetarrett bli

Spiser du ikke egg, kan du erstatte med et vegansk alternativ etter behag. Alle andre kommer til å bli fascinert av kombinasjonen av de krydrete grønnsakene og de lettkokte eggene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas
Dagens rett
Briami - ovnestekt squash, poteter og tomater

Når denne retten står i ovnen, framkaller den minner fra sommerferier i Hellas

For er det noe det greske kjøkken briljerer med, så er det å lage gode smaker av enkle, men ferske råvarer. Du kan langt på vei gjenskape den følelsen i eget kjøkken.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene
Dagens rett
Iransk yoghurtsalat stil grillspydene

Dette tilbehøret gir ekstra karakter til grillspydene

Yoghurtsalat er en sommerfavoritt som skapt for ethvert grillmåltid, og så kjapp å lage at retten også midt i ferien. Prøv den også som dip til chipsen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse
Godbiter i pollisten

Hvis du trodde du ikke likte Barossa-vin, kommer du på andre tanker med disse

Fra området som har mektige og alkoholsterke shiraz-er som varemerke, kommer det også spennende viner fra nytenkende produsenter.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her