Klassisk til knallpris

En god bordeaux til drøyt hundrelappen er definitivt verd å ta med fra taxfree-butikken.

Ch. Peyre-Lebade 2005 som finnes i taxfree-butikkene på alle hovedflyplassene, byr på utrolig mye smak for 119 kroner. Flott intensitet i frukten som vil si solbær og bjørnebær, behagelig snev av jordsmonn, bra syre, gode tanniner fin fasthet og lengde. En super kjøttvin i dag og de neste fem-seks årene.

Vinslottet er nå en del av Domaines des Barons de Rothschild og deler derfor paraply med blant andre Lafite. Det ble imidlertid overtatt allerede for 30 år siden, og siden den gang eiendommen 100 prosent rehabilitert med drenering og omplanting av vinmarkene samt ny vinkjeller.

Merlotdominanse
Årsaken til Rothschilds interesse i Peyre-Lebade er at den er en såkalt Cru Bourgeois som er et stepp opp fra vanlig bordeaux. Vinslottet ligger i kommunen Listrac-Médoc og er nabo med mer kjente Ch. Clarke som også eies av Rothschild. I motsetning til det som er god tone på venstrebredden i Bordeaux, er Peyre-Lebade dominert av merlot. Og merlot får en helt annen kjøttfull og fast karakter her enn hva vi er vant med for eksempel fra høyrebredden (St. Emilion, Pomerol m.fl.).

Jordsmonnet reflekteres i navnet, Peyre-Lebade betyr pierre levée, brukket stein, og viser til kalksteinbruddet som lå her tidligere.

Vinstokker har vokst i jorden her siden 1100-tallet da et cistersienserkloster dyrket druer på stedet.

I dag er det baron Benjamin Rothschild som står for driften.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen