Nå kan du gratis få
godbiter i pollisten
som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.
Aase E. Jacobsen
Foto: Gunnar Mjaugedal
Alle som har vært i Sør-Spania vet hvor varmt det kan bli, selv oppe i fjellsidene rundt Ronda hvor Friedrich Schatz holder til.
At området likevel evner å produsere viner med raffinement, dybde og ikke minst friskhet, skyldes at høyden over havet (600 m.o.h.) skaper nødvendig avkjøling og hvile for druene nattestid. Hvilket er nødvendig for en balanse mellom syre og sukker i druene.
Imponerende petit verdot
Biodynamisk dyrking og en veldig naturlig tilnærming i vinkjelleren uten bruk av hjelpemidler bidrar også til å skape sunne druer og viner.
En fyldig vin med deilig syre og imponerende god frukt samt god fasthet. Sjelden har jeg smakt petit verdot så innbydende som her. Mens den sliter med å bli moden, og dermed ofte bidrar med grønne aromaer, i sitt «hjemland» Bordeaux, oppnår den perfekt modning her.
Tyskinspirert
Veldig kul, om enn i en annen støpning, er
Schatz A Finca Sanguijuela 2007 (4015)
. Også her er druevalget franskinspirert med et spansk lett innslag. En fast og jordsmonnspreget vin som må ha mat, gjerne grillet saftig kjøtt eller også vilt.
Schatz’ mest spesielle vin når det kommer til drue er
Schatz H Acinipo 2003 (4017)
. Den er nemlig laget av lemberger, også kjent som blaufränkisch (Østerrike) og kékfrankos (Ungarn).
Pattegis eller lam
Årsaken til at en så germannisk drue har forvillet seg i de andalusiske fjell er at Schatz opprinnelig kommer fra Württemberg i Sør-Tyskland.
Denne herlige vinen passer imidlertid perfekt til en spansk spesialitet, nemlig grillet pattegris. Men ovnsstekt eller grillet lam duger også veldig godt.
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra
Apéritifs polliste
eller
søke
deg frem til de varene du er ute etter.
Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag
, altså
én dag før alle andre
kan lese om det, får du som abonnerer på
godbiter i pollisten
en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt
gratis
.
Les mer her
(klikk) og bli abonnent.
Det går mot lysere tider, og det feirer vi med en ekstra god, men fortsatt veldig lettlaget oppskrift som også inkluderer en av vinterens delikatesser, nemlig jordskokk.Les hele saken
Det går mot lysere tider, og det feirer vi med en ekstra god, men fortsatt veldig lettlaget oppskrift som også inkluderer en av vinterens delikatesser, nemlig jordskokk.Les hele saken
De aller beste av disse er viner som topper i sin kategori eller som er priset særdeles gunstig. Men selv en vin til 95 kroner fortjener betegnelsen ekstra god kvalitet for pengene.Les hele saken