Kvinner vil ha rimelig vin

En britisk undersøkelse viser at 58 prosent av alle vinene kvinner i Storbritannia kjøper er i den laveste prisklassen, som der betyr under fire pund, eller i norsk valuta, om lag 52 kroner.
Redaksjonen
07 Mars 2001 - 01:00

Oslo (NW): Kvinner foretrekker ofte rimelige viner, mens menn gjerne vil ha dyrere og mer komplekse drikkevarer. Både gener og kjønnsrollemønstre spiller inn på våre vinvalg. 38 prosent av innkjøpene koster mellom fire og sju pund, mens bare fire prosent av vinene koster mer enn sju pund (over 91 kroner). Studien slår fast at kvinnene var fornøyde med sine egne vinvalg, og at de ikke var interessert i viner i høyere prisklasser.

Ikke konkurranseidrett
- Det er vanskelig å vite hva som avgjør våre vinvalg, men kjønnsrollene spiller nok inn. Kvinner drikker vin fordi de liker det, ikke fordi det er en konkurranseidrett der status teller like mye som nytelse, sier kvalitetssjef Frithjof Nicolaysen i Arcus Produkter.

Han har vanskelig for å plukke ut én enkelt kvinnefavoritt i Arcus'' vinsortiment.

- Men vi vet at halvtørre og søte tyske viner, som for eksempel Liebfraumilch Silberwein og Reiler Silberwein, er populære blant yngre mennesker, særlig unge kvinner. Rent generelt kan man si at kvinner gjerne kjøper en rimelig vin de kjenner fra før, sier Nicolaysen. Han understreker at dette er generalisering, og at norske kvinner i stadig større grad interesserer seg for vin.

- Men bransjen har nok i mange år oversett kvinnene og latt vin, i likhet med sigarer og konjakk, bli mannens domene. For eksempel er det fortsatt svært vanlig at mannen får vinkartet når et par spiser ute, påpeker Nicolaysen.

Velger det kjente
Kjellermester Remi Madsen på Hotel Continental i Oslo bekrefter tendensen til at kvinner velger kjente vinmerker de enten har smakt eller hørt om tidligere.

- Kvinner er som regel ikke ute etter å flotte seg med dyre, komplekse viner, men velger det kjente. Menn er flinkere til å prøve noe nytt, mens kvinnene er flinkere til å be servitøren om råd, sier Madsen. Han understreker at kvinner i stadig økende grad deltar i valg av vin når par spiser ute. Kvinners kunnskap om og nysgjerrighet på vin er også økende.

Genetisk kodet
Forskningsdirektør Einar Risvik på Matforsk mener kjønnsforskjellene i smak dessuten kan være nedlagt i genene våre, og ha røtter tilbake til menneskets barndom.

- Kvinnene og barna var svært viktige for artens overlevelse. Giftstoffer og umodne bær er ofte bitre og snerpende. Derfor er kanskje kvinner og barn genetisk kodet til å sky slike smaker og søke det søte, sier Risvik, som understreker at teorien er ren spekulasjon.

- Men det er hevet over enhver tvil at kvinner og unge mennesker generelt foretrekker søtt framfor bittert. Mange trenger tid til å venne seg til de jordaktige, bitre og snerpende smakene som ofte finnes i komplekse kvalitetsviner, sier Risvik.

Enkelte studier viser at kvinner er flinkere enn menn til å skille ulike smaker fra hverandre. Samtidig hevder noen forskere at dette bare skyldes at kvinner har en bedre evne til å konsentrere seg.

- Vi vet i alle fall at kvinner kan bli svært dyktige vinsmakere, sier Frithjof Nicolaysen i Arcus Produkter.

Foto: Kristian Jess / Newswire Norge

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe
Dagens rett

By på en kraftpakke av en sjømatsuppe

I denne suppa trenger du kraft av rekeskall - eller ferdig skalldyrkraft fra fryser eller butikk. Mektig godt smaker den.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle
Dagens rett

Allerede for 224 år siden var kokker eksperimentelle

Kylling Marengo er faktisk så gammel oppskrift som fortsatt fungerer utmerket. Den var altså en keiser verdig. Og et klassisk eksempel på "man tager, det man haver".

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip
Dagens rett

Når du serverer medisterpølse på denne måten, må du lage stor porsjon med solbærdip

Julematen er i butikkene allerede. Da passer det fint å prøve noen nye kombinasjoner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch
Dagens rett

Skal du smake på årets ribbe allerede nå, gjør det med en kinesisk touch

Når den klassiske ribbemiddagen er hellig, gå for denne spennende oppskriften.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her