Å lage sin egen gravlaks er enklere enn mange tror, og retten er en selvfølge på et hvert koldtbord eller til en fest midt i uka som her. Men gravlaks på menyen krever planlegging, så vi har forståelse for at det er lettvint å velge butikklaget i stedet.
Restene av gravlaksen kan du bruke i en salat eller du kan grille den. Skal du først grille den må du bare passe på å ikke salte laksen for mye når du graver den. Saltsmaken blir nemlig konsentrert ved varmebehandling. Derfor er hjemmelaget gravlaks det tryggeste valget for grilling.
Du kan også gjøre gravlaksen til din egen ved å grave med den akevitten du liker best, men klar akevitt er best til graving.
Denne og mange andre oppskrifter kan du legge inn i din egen oppskriftsamling - les mer her
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Bestill dagens rett som e-post
Gravet laks
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Fjern alle bein fra fiskefiletene og tørk dem godt. Bland salt, sukker og hvit pepper og gni blandingen godt inn i fiskefiletene på begge sider.
Legg dill i bunnen av en form eller et fat. Legg halvparten av fiskefiletene med skinnsiden ned i fatet over dillen.
Strø salt/krydderblanding og rikelig med dill over filetene. Legg neste filet med kjøttsiden ned og legg dill på toppen, strø over resten av salt/krydderblandingen.
Om du ønsker kan filetene dryppes med 3-4 ss cognac eller tørr hvitvin.
Dekk til fisken og la den stå kaldt i 2 døgn, snu den et par ganger i døgnet. Skjær fisken i tynne skiver og server den med stuede poteter og sennepssaus .
Tips: Dersom du vil ha en annen smaksvariant kan du bytte ut dillen med ca 1 dl knuste einerbær og dryppe 2-3 ss akevitt over kjøttsidene på fiskefiletene. Salt, sukker og grovmalt pepper som før. Denne kan du servere med rømme og grovt brød.
Flere oppskrifter med gravet laks
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Matprat.no
Foto: Matprat/Mari Svenningsen
Drikke som passer til denne oppskriften
-
90 Poeng
Kinn Kveldsbris
Norge
Volum: 0.750 Pris: 97,00 Basisutvalget -
88 Poeng
Beyer Gewurztraminer 2015
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 235,00 Bestillingsutvalget -
85 Poeng
Boon Framboise
Belgia
Volum: 0.380 Pris: 63,40 Basisutvalget -
87 Poeng
Aalborg Jubilæums Akevitt
Danmark
Volum: 0.500 Pris: 289,90 Basisutvalget -
85 Poeng
Gentil Hugel 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 159,50 Basisutvalget -
87 Poeng
Dagueneau Pouilly-Fumé 2018
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 214,90 Basisutvalget -
81 Poeng
Joël Delaunay Le Grand Ballon Sauvignon Blanc 2019
Frankrike
Volum: 0.750 Pris: 149,90 Bestillingsutvalget -
82 Poeng
Egge Gård Sommerakevitt
Norge
Volum: 0.500 Pris: 332,00 Bestillingsutvalget -
81 Poeng
Hardanger Sider Tradisjonell 2018
Norge
Volum: 0.750 Pris: 155,70 Bestillingsutvalget -
89 Poeng
Åkre Gard Edel Sider
Norge
Volum: 0.750 Pris: 154,20 Basisutvalget -
84 Poeng
Brennivín Icelandic Aquavit
Island
Volum: 0.700 Pris: 415,00 Bestillingsutvalget -
90 Poeng
Lindheim Cider Rosé
Norge
Volum: 0.380 Pris: 96,00 Bestillingsutvalget
Dillstuete poteter
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Smelt smør/margarin og tilsett hvetemel.
Spe med varm melk mens du rører godt. La sausen koke opp og la den småkoke i ca 5 minutter. Smak til med salt, pepper og muskatnøtt.
Skrell de kokte potetene og skjær dem i store terninger eller båter som tilsettes i sausen. Sausen skal nå småkoke til potetene er varme, men ikke så lenge at de går i stykker.
Ha i klippet dill.
I stedet for dill kan du bruke kruspersille, forskjellige krydder eller krydderurter. Løk, hvitløk eller purre smaker også godt.
Dillstuede poteter passer til både fisk, røkt kjøtt, pølseretter, spekemat samt gravet kjøtt og fisk.
Se alt det gode du kan bruke poteter til
Alle oppskriftene med poteter du kan tenke deg
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt
Foto: Mari Svenningsen
Sennepssaus til gravlaks
Antall porsjoner
Tilberedningstid
Ingredienser
Fremgangsmåte
Bland sennep, sukker, vineddik og litt salt og pepper sammen i en bolle med en håndvisp eller stavmikser.
Tilsett oljen litt etter littt, først i dråper, så i en tynn stråle til det blir en tykk, kremaktig saus. Bland i finhakket dill til slutt.
Flere sauser og marinader med sennep
Tips: Pass på hvilken olje du bruker til denne sausen. Olivenolje og soyaolje har ganske sterk egensmak og bør derfor ikke benyttes. Prøv heller mais- eller solsikkeolje.
Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter
Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig
Sendt inn av Apéritif
Foto: Synøve Dreyer