Legger alkopress på Norge

Snart kan nordmenn kanskje bestille vin og sprit på Internett. Norske myndigheter må gå igjennom alkoholloven.

I begynnelsen av juni slo EU-domstolen fast at svenskenes forbud mot privatimport av alkohol strider mot EUs regler. Dette kan få konsekvenser for Norge.
 
I et brev til Helse- og omsorgsdepartementet ber EFTAs overvåkingsorgan ESA Norge om å vurdere alkoholloven etter den svenske dommen som åpner for privatimport.
 
Kort frist
ESA gir Norge kort frist til å besvare brevet. Fristen er 1. august og da må Norge komme med et svar i saken.
 
For nordmenn kan en lovendring bety at folk kan bestille vin og sprit over nettet.
 
Men ser man på prisen blir det trolig lite å spare for folk flest. De som har noe å hente er folk med store vinkjellere eller folk som er på jakt etter spesielle viner.
 
Trenger tid
Helse- og omsorgsdepartementet har bedt ESA om utsettelse av fristen for å behandle saken videre.
 
- Dette blir en ganske omfattende gjennomgang av lovverket, så derfor har vi bedt ESA om mer tid til å forberede et svar, sier statssekretær Rigmor Aaserud til ba.no. 
 
Dommen i Sverige er en innskrenkning av Systembolagets rekkevidde, fordi det i Sverige, akkurat som i Norge kun var mulig å bestille vin og sprit fra utlandet til privat forbruk gjennom Vinmonopolet.
 
Ikke bekymret
Arcus er ikke bekymret for konkurranse fra utlandet og at folk begynner å bestille fra nettet.
 
- Dette kan kanskje være aktuelt i utkantstrøk, hvor det ikke finnes vinmonopol, men ellers tror jeg folk vil kjøpe på de gamle utsalgsstedene sine, sier Frithjof Nicolaysen, fagsjef i Arcus.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen