Lekker chablis premier cru

Lekker chablis premier cru

Denne chablisen smaker fortreffelig allerede samtidig som den har veldig godt lagringspotensial.

Nå kan du gratis få godbiter i pollisten som e-post. Se lenger ned for mer informasjon.

Aase E. Jacobsen Foto: Gunnar Mjaugedal

Chenevières Chablis 1.er Cru l'Homme Mort 2010 (96436) er en kraftpakke som i den strålende 2010-årgangen har enda mer fasthet og kalkmineralitet enn i eksempelvis den varmere 2007. Det kler denne vinen godt. Den kommer nemlig fra den berømte premier cru-vinmarken i Chablis, Fourchaume, som er kjent for å gi «store» viner. Vår vin bærer imidlertid navnet til underområdet L’Homme Mort.

Kalken gir karakteren

Fourchaume er en relativt stor vinmark som grenser til grand cru-en Les Preuses i sør. Hvilket forklarer kraften og rikheten. L’Homme Mort (død mann) befinner seg imidlertid i den nordre smaleste enden hvor skråningen er på sitt bratteste – derav trolig navnet. Det finnes like mange legender knyttet til dette navnet som det finnes steiner i vinmarken. Og dem er det mange av.

Les mer om chablis grand cru

For under den tynne sandjorden finner vi den karakteristiske kimmeridgekalken som gir chablisvinen dens særpreg. Denne kombinasjonen sørger for viner med frisk god syre (til chardonnay å være) i tillegg til god konsentrasjon og uttalt mineralpreg.

Kraftigere og fetere

Den finnes også i en «vanlig» utgave, Chenevières Chablis 1.er Cru Fourchaume 2010 (96437) , som har mer av Fourchaumes karakteristiske «fete» frukt, men også et godt mineralpreg. Den store frukten gjør den både til en vin som er veldig lett tilgjengelig, men også som oppleves som «kraftigere» enn L’Homme Mort.

Les mer om Chablis

Bak disse vinene og Domaine des Chenevieres står Frédéric Gueguen. En fortsatt ung og energisk vinmaker som har «bodd» i vinmarkene etter at han 12 år gammel flyttet fra Paris til Chablis. Han har lange røtter i området, onkelen er Jean Durup og fetteren er Francis Boudin på Domaine de Chantemerle.

Gift med Chablis

Og etter at han i 2002 giftet seg med Celine Brocard, datter av Jean Marc Brocard, et av de betydeligste navnene i Chablis, var han for evig og alltid bunnsolid knyttet til Chablis. Dermed var det ingen vei utenom å etablere sin egen vingård. Noe han gjorde i 2003.

Les mer om Brocard

10 år etter driver han sine 15 hektar etter økologiske prinsipper. Og lager viner med et uttalt terroir-uttrykk. Hans «vanlige» chablis, Chenevières Chablis 2011 (96439) , er langt mer intens enn hva vi forbinder med dette nivået.

Strålende magnumer

Den overgås av hans chablis vieilles vignes. Den er nemlig laget av druer fra svært gamle vinstokker, plantet mellom 1925 og 1952.

Denne vinen kommer i salg fra 3. mai i to magnumutgaver, 1996 og 2010, hvor den eldste er aller mest imponerende og et perfekt eksempel på denne vinstilens utrolig gode lagringsevne. Med priser på kroner 489,90 og 399,90 er det bare å «løpe og kjøpe».

Beste chablisboks

Ikke uventet lager Frédéric også en av de absolutt beste chablisboksene på markedet. Chenevières Petit Chablis 2012 (3816) er frisk og mineralsk med god konsentrasjon. Og selv om den «bare» er en petit chablis, har den langt mer chabliskarakter enn mange flaskechabliser.
 
Bestill vinen med en gang
Ønsker du å bestille vinen trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Vi gjør oppmerksom på at på grunn av denne spaltens popularitet, og siden enkelte viner er tilgjengelig i mindre kvanta enn andre, kan det oppstå en utsolgt-situasjon. Du vil i så fall få beskjed om det fra Vinmonopolet, samt vanligvis også en dato for når vinen atter er å få tak i.
 

Dom. des Chenevières Chablis 1er cru l'Homme Mort 2018

Produsent:
Frédéric Gueguen
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Chablis
Pris:
349,90 kr
Varenummer:
9643601
91 Poeng
Les smaksnotatene »

Dom. des Chenevières Chablis 1er cru Fourchaume 2014

Produsent:
Frédéric Gueguen
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Chablis
Pris:
339,90 kr
Varenummer:
9643701
90 Poeng
Les smaksnotatene »

Dom. des Chenevières Chablis 2018

Produsent:
Frédéric Gueguen
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Frankrike
Område:
Chablis
Pris:
219,90 kr
Varenummer:
9643901
88 Poeng
Les smaksnotatene »

Chenevières Petit Chablis 2012

Produsent:
Frédéric Gueguen, Dom. de Chenevières
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
3.000l
Land:
Frankrike
Område:
Burgund
Pris:
469,50 kr
Varenummer:
381601
86 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Godbiter i pollisten som e-post:
Hver onsdag , altså én dag før alle andre kan lese om det, får du som abonnerer på godbiter i pollisten en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis . Les mer her (klikk) og bli abonnent.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen