Like billig som i Strømstad

Denne smaksrike australieren er satt ned i pris akkurat nå når grillsesongen går mot sine aller største høyder.

Nå kan du gratis få Ukens vin som e-post . Se lenger ned for mer informasjon.

Peter Lehmann Barossa Shiraz 2011 (31755) koster nå det samme i Norge som den gjør i Sverige i rene kroner. Hvis australsk vin topper handlelisten, er det altså ingen grunn til å ta bilturen over grensen. Og hva passer bedre akkurat nå når grillrøyken legger seg over bygd og by, kveld etter kveld, enn en fullblods australsk rødvin?

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Denne australieren er en gammel kjenning som dessuten nærmest kan kalles prototypen på en Barossa-shiraz . I klartekst betyr det mye av alt; stor bærfylde og -sødme, godt med alkohol og fatkrydder og sjenerøst med syrefriskhet. Og heldigvis for det siste, for uten god syre, kan en slik rik australsk shiraz lett bli for tung og søt.

Trofast mot Barossa
Hvorfor shiraz blir så rik i Barossa, har selvsagt mye med klima og jordsmonn å gjøre. Eller som mannen bak vinen, Peter Lehmann , sier det: "When God invented Shiraz, he did so with the Barossa in mind!"

Det faktum at det her fortsatt finnes upodete shirazvinstokker siden vinlusa aldri kom hit på sine herjinger, er også av betydning. Nå er det langt fra all Barossa-shiraz som kommer fra gamle vinstokker, men vår vin smaker i alle fall som om druematerialet har nådd en anselig alder.

Peter Lehmann som har sin base i Barossa, og primært lager vin av lokal frukt, skiller seg ut fra resten av den australske vinverdenen. Ikke fordi produsenten er liten, for det er den absolutt ikke. Men heller fordi den står utenfor konstellasjonene som dominerer australsk vinindustri.

Konkursfare
Det hele startet i 1979 som en form for kooperativ. Lehmann gikk sammen med mange andre små vinbønder for at de ikke skulle være avhengige av de store druekjøpernes forgodtbefinnende som faktisk truet mange med å gå konkurs på 70-tallet.

I dag teller antall druedyrkere 185, i tillegg til at Lehmann selv eier en del vinmarker. Til sammen dreier det seg om druer til drøyt ni millioner liter vin. Dessuten presser Peter Lehmann også druer for andre vinprodusenter.

Seriøst useriøs
Selv på enkleste nivå, smaker Lehmanns viner godt. Peter Lehmann Weighbridge Shiraz 2005 (41826) er langt mindre seriøs enn den rene Barossa-versjonen, men sammenlignet med annen australsk vin under hundre kroner, er den veldig seriøs. Perfekt for uformelle grillfester eller rødvinskos i kjølige maikvelder.

Peter Lehmanns toppshirazer som Peter Lehmann Stonewell Shiraz 1997 (42000) (som for øvrig er på vei til å bytte årgang fra 1997 til 2001) egner seg ikke til grillparty, men er et godt bevis på Barossa-shirazen sitt potensial. Ikke rart denne produsenten nyter så stor respekt, blant annet mottok han utnevnelsen International Winemaker of the Year og Australian Producer of the Year fra International Wine & Spirit Competition i London, og det både i 2003 og 2006.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Peter Lehmann Barossa Shiraz 2017

Produsent:
Peter Lehmann
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
Barossa
Pris:
199,90 kr
Varenummer:
3175501
78 Poeng
Les smaksnotatene »

Peter Lehmann Weighbridge Shiraz 2013

Produsent:
Peter Lehmann
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
South Australia
Pris:
144,90 kr
Varenummer:
4182601
81 Poeng
Les smaksnotatene »

Peter Lehmann Stonewell Shiraz 1997

Produsent:
Peter Lehmann
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Australia
Område:
Barossa Valley
Pris:
379,00 kr
Varenummer:
42000
88 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen - som MMS, SMS og WAP

Ukens vin på MMS: Send UKENS til 2004 , og du mottar Ukens vin - med bilde og fyldig tekst - én uke før publisering. Les mer her (klikk)

Ukens vin på SMS: Send VARSLE UKENSVIN til 1986 , og du mottar Ukens vin som kortfattet tekstmelding til din mobiltelefon hver uke. Les mer her (klikk)

Ukens vin på WAP: Send MAT til 2244 , og du kan lese Apéritif på mobilen med WAP. Les mer her (klikk)

Ukens vin som e-post:
Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Selvfølgelig helt gratis .
Les mer her (klikk) eller gå helt nederst på siden:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen