Lite lystig

Mandag la Det tekniske beregningsutvalget for inntektsoppgjøret frem rapporten som skal være økonomisk grunnlagsmateriale for partene i tariffoppgjøret.

Tallene i rapporten er ikke lystig lesning for ansatte i hotell- og restaurantbransjen. De siste ti årene har de hatt lavere lønnsvekst enn gjennomsnittet.
 
Tunge år
- Vi har hatt noen tunge lønnsoppgjør, med flere konflikter, og det har ikke gitt de økningene vi skulle ønsket, sier Kirsten Renaa Bolognesi, medlem av Fellesforbundets seksjonsråd for hotell, restaurant og reiseliv fra Sør-Trøndelag, til Klassekampen.
 
Lønnsomt
Det er god vekst for store deler av bransjen. Thon Gruppen skriver i sin rapport fra første halvår i 2007 at «Den positive utviklingen i det norske hotellmarkedet fortsatte i første halvår 2007, og antall overnattinger økte med seks prosent i forhold til samme periode i fjor.»
 
De gode tidene gir også positive økonomiske resultater: «Omsetningen i hotellområdet økte i første halvår til 1 088 millioner. Omsetningsøkningen bidro til en betydelig resultatvekst i forhold til fjoråret.»
 
Også Peter Stordalens Choice Hotels gjør det godt: I 2006 var overskuddet på 16 millioner av en omsetning på over 100 millioner.
 
I Fellesforbundet
I 2006 tjente en ansatt i bransjen gjennomsnittlig 257 500 kroner i året. Frem til 2007 var hotell- og restaurantarbeiderne organisert i sitt eget forbund, men i fjor besluttet de å gå inn i Fellesforbundet.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen