Løp og kjøp-viner fra Portugal

Stadig flere superviner dukker opp fra Portugals vinmessige bakevjer hvor kvalitetsskalaen stoppet på middels inntil for noe år siden. Denne uken får du ikke bare et meget prisgunstig tips til kjelleren, men også en aldri så liten perle, om enn i en høyere prisklasse.

Nå kan du få Ukens vin som e-post . Tjenesten er gratis. Se nederst i denne artikkelen for mer informasjon.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Estremadura som ligger som et smalt belte mellom Lisboa og Coimbra har alltid vært en av landets største vinregioner, i volum, men nå skjer det mye på kvalitetssiden. Både i form av at de billige vinene blir bedre, det finnes en del eksempler på det blant annet blant boksvinene. Men også, og det som er mer interessant, er at det dukker opp mindre produsenter som hvor det satses helhjertet i små kvanta. Vingården Quinta de Chocapalha er en av de som overbeviser mest for øyeblikket.

Kvinnelig supervinmaker
Eiere er Alice og Paulo Tavares da Silva som kjøpte den sjarmerende gården fra 1500-tallet for 20 år siden for å bytte beite fra sjøfart til jordbruk. Store deler av vinmarkene på til sammen 40 hektar måtte plantes på ny i det kalk- og leirholdige jordsmonnet. Og moderne arbeidsteknikker er introdusert hvilket selvsagt betyr streng kontroll av utbyttet. Men det var først i 2000 at avlingene var av høy nok kvalitet.

For det er datteren Sandra Tavares da Silva som er ansvarlig for å konvertere druene til vin. Noe hun har de beste forutsetninger for siden hun også gjør det hos Quinta do Vale Dona Maria. Dette er et av prestisjeprosjektene til Cristiano van Zeller, som er toneangivende for det nye Douro, både når det gjelder portvin og bordvin.

Dekantering anbefales
På hjemmebane har hun tatt vare på den gamle portugisiske tradisjonen med fottråkking av druene i de åpne gjæringsbassengene, lagares. Eneste forskjellen i forhold til gamle dager er at druene avstilkes. Som gjøres for å unngå grønne tanniner i den endelige vinen. Deler av vinen gjærer og modnes i små franske fat. Av de lokale druene castelão, tinta roriz og alicante bouschet lager Sandra en Vinho Tinto, Quinta de Chocapalha 2005 (41959) , som i 2005-versjon er en skikkelig kraftpakke i hvert i forhold til hva vi er vant til å få for kroner 125. Og prisen er ekstremt god når vi tenker på at denne vinen kun er laget i 7600 eksemplarer. Og at det er en vin som vil holde seg i hvert fall i fire-fem år.

Fortsatt er duften noe lukket men vi kan forvente mer av den elegante bær- og jordsmonnskarakter med tiden. I munnen er den saftig og fast med litt jordlig preg, konsentrert og med lang ettersmak av røde og mørke bær, noe alkohol og litt fat i finishen. En utmerket vin til rødt kjøtt. Det kan lønne seg å dekantere den en time før den skal nytes for at duften skal få utvikle seg mer.

Små kvanta
Sandra gir seg imidlertid ikke med ansvaret for to vinkjellere. Sammen med mannen sin, Jorge Serôdio Borges, som for øvrig er vinmaker hos den største personligheten i Douro, nemlig Dirk Niepoort, lager hun en superportugiser. Pintas 2001 (41954) , som er oppkalt etter deres felles hund, er i 2001-versjon en massiv sak.

Fargen er nesten mørk som natten. Duften holder seg også i det mørke leiet. Og smaken er enorm med stor bærsødme, gode syrer og tanniner som gjør smaksbildet behagelig tørt, fatet er godt integrert, og ettersmaken er meget lang med mye syrlige og søte mørke bær. Topp til rike retter med rødt kjøtt. En meget stoffrik, karakterfull og spennende vin som er moderne uten å være for søt og bløt.

Den er laget av ikke mindre enn 30 ulike druesorter, alle med bakgrunn fra portvinstradisjonen. Også for denne innebærer fremstillingen avstilking og fottråkking i lagares. Her er det selvsagt investert mer i fatbruken for å forberede vinen på et langt liv, og den vil trolig holde i minst ti år til. Tradisjonelt laget bordviner fra Douro har vist seg å ha en utrolig lang livssyklus. Viner fra rett etter krigen drikker fortsatt meget godt. Så den som lever får se om Pintas klarer å kopiere historien. Om du får tak i den da for til Norge kom det bare 120 av en produksjon på 5000.

Bestill Ukens vin med en gang
Ønsker du å bestille Ukens vin trykker du bare på vinnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
 

Quinta de Chocapalha 2005

Produsent:
Casa Agricola das Mimosas
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Estremadura
Pris:
99,90 kr
Varenummer:
4195901
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Pintas 2001

Produsent:
Wine & Soul
Utvalg:
Bestillingsutvalg
Volum:
0.750l
Land:
Portugal
Område:
Douro
Pris:
325,00 kr
Varenummer:
4195401
94 Poeng
Les smaksnotatene »
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Ukens vin på mobilen
Står du på Polet og ikke husker hva Ukens vin heter, kan du få det på tekstmelding på mobiltelefonen din. I samarbeid med Cellus AS tilbyr Apéritif deg det.

Slik gjør du:
1. Skriv: ukensvin (i ett ord)
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Etter sekunder får du Ukens vin på displayet.

Få Ukens vin fast tilsendt
1. Skriv: varsle ukensvin
2. Send denne tekstmeldingen til telefonnummer 1986
3. Du får Ukens vin sendt til din mobiltelefon hver uke. Hvis du på et senere tidspunkt ønsker å avslutte abonnementet, sender du kodeordet: Stopp ukensvin til 1986.
Pris for tjenesten er kr 5, - pr mottatte melding.

Ukens vin som e-post er en ny spennende tjeneste fra aperitif.no, og selvfølgelig gratis . Hver tirsdag , altså én dag før alle andre kan lese om den, får du som abonnerer på Ukens vin en e-post rett i postkassen din. Alle andre kan først lese om Ukens vin på onsdag. Det gir deg et forsprang når du vil kjøpe en av godbitene, samtidig som du rekker å bestille dem til helgen.
 
NB!
Dersom du har mottatt Ukens vin som e-post er du allerede registrert .
 
Benytt påmeldingsfeltet nedenfor for å melde deg på Ukens vin:

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen