Mens du venter på at det skal bli barolotid, kos deg med denne

Mens du venter på at det skal bli barolotid, kos deg med denne

Grignolino har syrefriskheten og urtetonene til felles med nebbiolo, og denne tilhører toppsjiktet.

 

Gaudio Bricco Mondalino Grignolino 2017 nyter godt av de gunstige forholdene i 2017 for solvarmen har gitt modne tanniner og det hjelper en syre og tannindominert drue som grignolino mens vinen er ung. De færreste har grignolino i kjelleren, men med den svært så gunstige prisen på denne vinen, kan du endre på det. Den har kostet det samme i minst to år, mens prisene på annen topp Piemonte-vin har økt betydelig.

Den er nemlig en såkalt enkeltvinmarksvin, fra en østvendt parsell kalt Bricco Mondalino. De ligger ved 308 m.o.h. som kjennetegnes av svært kalkholdig jordsmonn som gir klaser med ekstra små druer. Det sikrer både konsentrasjon og struktur, og det kjennes i denne vinen som er den beste utgaven jeg har smakt fra denne produsenten.

 

Den koster av den grunn det samme som Gaudio Grignolino Monferrato Casalese 2017 selv om dette er en enklere versjon i den forstand at den er beregnet på et tidligere konsum – mens du venter på toppvinen. Ingen stor forskjell riktignok men vinen har gjennomgått betydelig kortere uttrekkstid, 10 mot 21 dager, hvilket gir mindre tanninpreg og seks mot 10 måneder på bunnfallet i ståltakene. Begge vinene tappes ufiltrert.

Druesteinene bidrar til stilen

Selv om det er barbera som har tatt over mye av vinmarkene i det østlige Piemonte, kalt Monferrato, hvor Gaudio holder til, har grignolino lengst historie. Trolig tilbake til 1200-tallet. Navnet skal stamme fra det lokale ordet for druekjerner, grignole, siden druene har 3-4 ganger flere steiner enn det som er vanlig for andre sorter. Druesteiner bidrar sammen med drueskallet til en rødvins tanninstruktur og er derfor en av forklaringene på at en grignolino i enkelte utgaver og årganger kan være noe tørr. Men gi den tid, gjerne 10 år i kjelleren, og du får en annen og veldig kul opplevelse.

 

Helt drikkeklar er imidlertid produsentens «godtepose» Gaudio Dolce Stil Novo Malvasia di Casorzo 2016 som er en rød utgave av områdets populære søte bobleviner med lav alkohol. Den er ikke så ulik den andre røde vinstilen i denne kategorien, altså brachetto, men kjennetegnes av fyldigere frukt og mer struktur. Prøv den til typisk fete italienske oster som taleggio eller gorgonzola dulce, men den fungerer også utmerket til sjokolade eller fruktterte med creme anglaise.

Bak navnet Gaudio står tre generasjoner, Amilcare som skapte Bricco Mondalino-vinen i 1985, sønnen Mauro og barnebarnet Beatrice.

Denne delen av Piemonte fikk verdensarvstatus i 2014 på grunn av grottene som er gravd ut for hånd under vinmarkene. Den myke fossilrike kalksteinen – kalt pietra di Cantoni som er 20 til 56 millioner gammel - gjorde arbeidet overkommelig og grottene spilte opprinnelig rollen som lager for ost, spekemat og vin. Det er denne kalksteinen som gir druene herfra sine kvaliteter.

Grottene kalles infernot som betyr et lukket sted på provencalsk dialekt, og det skal finnes 100 slik grotter i området, alle gravd ut fra 1700-tallet og utover.  

Fra en av grottene i Rosignano. Foto: ILENIO CELORIA
Her er det lett å se hvordan den inntil 56 millioner år gamle kalksteinen er erodert og gjort tilgjengelig for å grave ut grotter. Foto: 

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

 

Gaudio Bricco Mondalino Grignolino 2018

Produsent:
Bricco Mondalino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
266,00 kr
Varenummer:
9941501
90 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Gaudio Grignolino 2018

Produsent:
Gaudio Bricco Mondalino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
266,00 kr
Varenummer:
10904801
89 Poeng
Les smaksnotatene »

 

Gaudio Malvasia di Casorzo Dolce Stil Novo 2019

Produsent:
Bricco Mondalino
Utvalg:
Bestillingsutvalget
Volum:
0.750l
Land:
Italia
Område:
Piemonte
Pris:
224,00 kr
Varenummer:
5170601
87 Poeng
Les smaksnotatene »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen