Mot ny rekord i grensehandelen med alkohol

Salgsstatistikk fra Systembolaget viser at nordmenn handler alkohol i Sverige som aldri før. Siden Svinesundbroen åpnet i juni, har nordmenns grensehandel økt med 12 %.
Redaksjonen
01 November 2005 - 10:55

- Vi frykter at grensehandelen med alkohol i år vil slå alle rekorder, sier Ingunn Jordheim, generalsekretær i Vin- og brennevinleverandørenes forening (VBF)

Store avgiftsforskjeller, ny bro over Svinesund og sterk norsk krone gjør at tørste nordmenn reiser til Sverige som aldri før for å kjøpe alkohol. I tredje kvartal økte nordmenns grensehandel av vin med 14,2 % mens grensehandelen med brennevin økte med 10,2 %, sammenliknet med samme periode i fjor. Totalt i 3. kvartal kjøpte nordmenn over 300.000 liter brennevin og nærmere 2 millioner liter vin i Sverige.

- Grensehandelen har nå en sterk vekst og vi frykter at svært mange i år vil kjøpe juleakevitten på Systembolaget fremfor Vinmonopolet. Vin og brennevin er videre en svært viktig lokkevare i grensehandelen ved at man også kjøper kjøtt, sjokolade og andre produkter når man først reiser på handletur til utlandet, sier Jordheim.

Økt salg av vin
Det er først og fremst grensehandelen med vin som øker. I 2001 kjøpte nordmenn 3,8 millioner liter vin i Sverige mens VBF anslår at årets grensehandel vil utgjøre hele 6,5 millioner liter.

- Sammenliknet med 2001, da Sem-erklæringen tok til orde for å redusere grensehandelen, vil nordmenn kjøp av vin i Sverige ha økt med nærmere 60 %. Vi håper derfor at den nye regjeringen vil vise handlekraft i denne saken, og redusere de norske alkoholavgiftene, sier Ingunn Jordheim.

Norsk grensehandel med alkohol i Sverige 3. kvartal

Totalt

1000 liter

Kvartalets salg

Endring

2004

2005

1000 liter

Prosent

Brennevin

293

323

30

10,24

Vin / sterkvin

1715

1959

244

14,23

Øl (ikke folkeøl)

1913

2112

199

10,40

Cider / ferdigdrinker

223

239

16

7,17

Totalt, alkoholliter 

429,8

481,8

52

12,11

Kilde: Systembolaget, Butikkrapporter (månedlig).
Se også: NOU 2003:17, kapitel 6.1.3 og tabell 6.4 - 6.5.
Legg merke til at 2004-tall for "cider / ferdigdrinker" har blitt oppjustert av Systembolaget siden 2004.
 
Norsk grensehandel med alkohol i Sverige september
 

12,49

Totalt

1000 liter

Månedens salg

Endring

2004

2005

1000 liter 

Prosent

Brennevin

72,0

79,4

7

10,28

Vin / sterkvin

385,9

434,1

48

Øl (ikke folkeøl)

401,3

460,4

59

14,73

Cider / ferdigdrinker

41,6

46,7

5

12,26

Totalt, alkoholliter 

97,3

109,2

12

12,29

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak
+

Norsk sherrysatsing - minst i volum, stor i smak

På en 300 år gammel eiendom i Jerez lager paret Brita Wergeland Hektoen og Agustin Benjumeda sherry i mikrovolum, og på en annen mer tradisjonell måte enn de klassiske sherrybodegaene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne
+
Godbiter i pollisten

Slik smaker bobler fra det opprinnelige Champagne

Vi snakker om Vallée de la Marne som er det mest dominerende underområdet i Champagne, men samtidig det mest anonyme. Det var før.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Dette er den beste julevinen
+
Ukens vin

Dette er den beste julevinen

Den «julete» etiketten er tilfeldig, for den har sett slik ut i siden 2008, og innholdet er av en helt annen klasse enn juleviner.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Det har ikke blitt laget så lite vin siden 1961

2024 ga rekordsmå avlinger over store deler av vinverdenen. Klimaendringene har hovedskylda.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen
Dagens rett
Cannelloni med chili og cottage cheese

En litt hissig pastarett setter fart på diskusjonen

Pasta er alltid godt. I dagens oppskrift gir vi deg en rimelig, enkel og ikke minst vegetarisk og småsint utgave av arten.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er
+
Tester
80 portvin, madeira, sherry, vermut, rivesaltes, banyuls og andre hetviner testet

Her får du beviset for hvor lagringsdyktig vintage portvin er

28 år gammel portvin som er i like god toppform som 2022-utgaven. Det forteller alt om denne vinstilens selvfølgelige plass i en hver vinkjeller med ambisjoner. Men også at du ikke trenger en vinkjeller for å oppleve vellagret vin.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her