Godbiter i pollisten
Nå er det tiårsjubileum for denne vinen i basis, og det er all grunn til å feire

Nå er det tiårsjubileum for denne vinen i basis, og det er all grunn til å feire

Lalama, blant venner, er nå i sin ellevte årgang og den er så god som denne vinen er på sitt beste. At prisen bare er 31 kroner mer på 10 år gjør den ekstra prisgunstig.
29 April 2020 - 13:45
 
Aase E. Jacobsen er Apéritifs faste vinanmelder. Foto: Julie H. Amundsen

Dominio di Bibei Lalama 2016 er en slik herlig vin med på den ene siden mye aroma og på den andre en veldig god drikkevennlighet, den er frisk med en veldig tiltalende syrlig skogsbærfrukt og akkurat passe fast til at den kan følge en rekke matretter. Super til grillsesongen som har fått en slik knallåpning og til andre innendørsmåltider eller -aktiviteter. Hell den i et romslig glass og innta sofaen og din favorittserie, og stunden blir minneverdig.

Og om du skulle lurer på det, 250 kroner er faktisk rimelig. Vinen var gunstig priset i 2010, og det i enda større grad i dag, for normal prisstigning skulle tilsi en pris på 265 kroner. Og med dagens eurokurs i bakhodet, er den et regelrett kupp

2006-årgangen smakte jeg i februar 2010 – og den var en umiddelbar forelskelse for min del. Jeg ble aldeles forført av kombinasjonen av mye smak, saftig og leskende og samtidig konsentrert skogsbærfruktighet og ikke minst et uttalt mineralpreg. Hvilket er kjennetegnet for rødvinstilen fra Ribeira Sacra.

De møysommelig oppbygde terrasserte vinmarkene gir landskapet i Ribeira Sacra et spesielt utseende.

Her kan du gå i dybden om dette vinområdet

Et spansk vinområde som på det tidspunktet var et forholdsvis ubeskrevet blad i Norge, så at en slik vin ble gjort tilgjengelig i basisutvalget, var en «sensasjon. Det er det for så vidt at den fortsatt finnes i basis, riktignok kun i de 62 største polutsalgene, men dette er en perle vi må ta vare på, en perle som står i fare for å drukne i konkurranse med billige amaroner og søtladne ripassoer – for slik fungerer systemet som bestemmer hva som skal stå i hyllene.   

Denne vinen er laget under helt andre forhold enn de fleste viner i denne prisklassen. Ikke bare er naturen svært dramatisk med sine utilgjengelige vinmarker med oppsmuldret skiferjordsmonn, som krever 100 prosent manuelt arbeid, men også druemiksen gir en helt annen – og langt mer interessant karakter enn vinene den konkurrerer med rent prismessig.

Den moderne vinkjelleren skimtes på toppen av vinterrassene med hovedsakelig mencia-planter.

Vi snakker om mencia som er en av vinverdenens virkelige hotshots, som har fått følge av en annen veldig hypa (absolutt velfortjent) druer nemlig garnacha. Den første utgaven jeg smakte hadde en tredje drue, den høyst lokale brancellao, men den må vi klare oss uten. 

For det er mencia som er budbringeren for området og som altså evner å formidle det på en så god måte. For en del år siden fantes det en mer påkostet utgave fra samme produsent, men den kan du bare lese om for øyeblikket.

Merk disse vinene som favoritter og/eller legg dem i din digitale vinkjeller

Hvis du vil ha tips om flere slike viner, sørg for å registrere deg for våre nyhetsbrev 

Du kan også få vintips sendt som sms - les mer om det her

Alt som er godt her i livet kommer i små porsjoner. Det gjelder også for god vin. Siden denne spalten er veldig populær, kan de omtalte vinene bli utsolgt i løpet av kort tid. Noen ganger er det snakk om midlertidig utsolgt. Da kan det lønne seg å prøve igjen etter en uke. For viner som velges ut som godbiter er det dessuten mindre tilgjengelighet enn for ukens vin. Det er gjerne dyrere viner. Men også disse kan bli raskt utsolgt, og da er det ofte et år til de kommer på polet igjen, men da som ny årgang.  Den som venter på noe godt....

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene
Dagens rett
Kremet jordskokksuppe med blåskjell

Denne jordskokksuppen får ekstra smak og kraft fra blåskjellene

Jordskokk er sammen med blåskjell blant vinterens delikatesser. Når de kombineres, blir det ekstra mye smakskraft og dermed en aldri så liten fest.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger
+

Mesteren med pinot noir-champagne tar det enda lenger

Det tradisjonsrike champagnehuset Bollinger har i de senere år intensivert sitt fokus på pinot noir og blanc de noirs-champagne gjennom lansering av flere terroirspesifikke cuvéer.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe
Tester
Drikke til ribbe

Slik finner du det beste drikkefølget til ribbe

Juleribba skal man ikke tukle med, og ikke drikkefølget heller, tenker du kanskje. Men om du har lyst å prøve noe annet, får du noen gode alternativer her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Dette drikker du til pinnekjøtt
Tester
Drikke til pinnekjøtt

Dette drikker du til pinnekjøtt

De siste årene har det blitt mer og mer populært å velge vin i stedet for øl og akevitt til pinnekjøttet, men hva skal vi tenke på før valget tas?

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken
Tester
Drikke til lutefisk

Slik velger du perfekt drikke til lutefisken

Hvis du har lyst til å prøve noe nytt til lutefisken, eller ønsker deg flere alternativer så får du vite alt du trenger her

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata
Dagens rett

Nå som kalkunfilet er i alle butikker, kan du lage et riktig så velsmakende måltid med gremolata

Nå senhøstes blir det ofte mange tunge middager - dagens rett av kalkunfilet med italiensk vri er derfor perfekt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam
Dagens rett

Slik lager du middelhavsinspirert gryte med lam

I dag kan du la søndagsmiddagen passe seg selv mens du gjør andre ting. Og det passer perfekt i den travel adventstiden.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her