Grillmat
Nå skal grønnsaker og frukt på grillen

Nå skal grønnsaker og frukt på grillen

Lei av å grille kjøtt? Da skal du prøve en av de 10 lekre oppskriftene med grønnsaker og frukt i hovedrollen.
Aase E. Jacobsen
18 Juni 2014 - 11:00

Du behøver ikke være vegetarianer for å sette pris på en rett dominert av grønnsaker. Det er tvert om den hotteste trenden akkurat nå, å bytte ut animalske proteiner med grønnsaker.

Fremhever smaken

Og med det fantastiske utvalget av friske grønnsaker som er i butikkene nå midtsommers, ja, da er valget enkelt.

Å grille grønnsakene fremhever smaken og gjør dem ekstra saftige. Skiver av grønnsaker pensles med olje og legges på grillen. Grill gjerne skiver av mange forskjellige grønnsaker. Det blir festlig på sommerbuffeten. Grillete grønnsaker kan serveres varme, lune og kalde.

Prøv denne oppskriften på grillet aubergin

De aller fleste grønnsaker kan grilles. Prøv for eksempel skiver av squash, blomkål, auberginer, søtpotet, sopp, halve fennikler og hel asparges direkte på grillen. Litt olje, sitron, salt og pepper er alt som skal til.

Frukt kan også grilles

Om du ønsker kan grønnsakene marineres først, men det er absolutt ikke nødvendig.

Les mer om marinering

Sågar vannmelon kan grilles, men bare til den har fått kledelige striper. Og den kan serveres som en salt eller søt rett. En rekke andre frukttyper egner seg veldig godt til grilling som ananas, mango og fersken, men også pærer og epler.
Pass imidlertid på at fruktene ikke er for modne, men har litt motstand igjen. Og skal du bruke frukten til dessert, er det viktig at du har rengjort grillen veldig godt først. Rester av grillolje og hvitløk smaker ikke godt sammen med iskrem.

Kilde: Opplysningskontoret for frukt og grønt

Småretter og tilbehør med grillete grønnsaker

Grillet fennikel med pinjekjerner og appelsin

Grillet fennikel med pinjekjerner og appelsin

Fremgangsmåte

Forvell de halve fenniklene i lettsaltet vann i 3-4 minutter. Dette kan gjøres i god tid før grillingen. Tørk av og avkjøl.

Pensle de halve fenniklene med olje.

Grill fenniklene til de har fått fin grillriller. Bak dem videre på indirekte varme til de er møre og fine.

Serveres med pinjekjerner, fetaost, appelsinfileter og bakte tomater.

Dryss over finhakket kjørvel.

Grillet fennikel er nydelig som en egen grillrett eller som tilbehør, særlig til lam og fisk.

Se alle de utvalgte deilige oppskriftene med fennikel

Her finner du alle oppskriftene vi har med fennikel

Fennikel kan også brukes i desserter - bare se denne oppskriften

Lyst på en annen salat så finner veldig mange her

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Søtpotet og asparges på grillen

Søtpotet og asparges på grillen

Fremgangsmåte

Kok quinoa etter anvisning på pakken.

Vask og skjær søtpoteter i båter eller skiver. Pensle med olje og strø på salt og pepper.

Vask aspargesen og skjær/knekk bort det nederste grove på stilken. Pensle med olje og strø på salt og pepper.

Legg søtpotetene først på grillen, for de tar lengre tid enn aspargesen. Grill potetbåtene/skivene til de er møre og har fått fin farge - 6-8 minutter. Vend dem ofte.

Legg aspargesen på grillen og grill dem til de såvidt er møre, i 3-4 minutter, gjerne på et stykke aluminiumsfolie.

Legg søtpotetbåter og asparges over på et serveringsfat eller på tallerkner. Dryss over kokt quinoa og smak til med salt og pepper.

Her er flere grønnsaksretter for grillen

Her finner du alle aspargesoppskriftene

Mange oppskrifter med søtpotet finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Frukt.no

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillet vannmelon med sesamfrø og balsamico

Grillet vannmelon med sesamfrø og balsamico

Fremgangsmåte

Skjær vannmelonen opp i passe store skiver - ca. 1 cm. tykke.

Legg vannmelonskivene på grillen og la de ligge til de har fått tydelige grillriller (4-5 minutter på hver side). Pass på at de ikke ligger så lenge at fruktkjøttet "faller sammen" og blir grått.

Anrett skivene på et serveringsfat og strø over smuler av fetaost og sesamfrø.

Sprøyt over balsamicokrem til slutt.

Sødmen i melonen og den litt syrlig-søte balsamicokremen passer utrolig godt sammen.

Her finner du oppskrifter til veldig mange deilige salater

Lag noe ekstra godt med vannmelon

Enda flere oppskrifter med vannmelon finner du her

Her får du svært så praktiske kokketips

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillet blomkål med ertepuré

Grillet blomkål med ertepuré

Fremgangsmåte

Del blomkålen i passe og jevnt store buketter.

Forvell bukettene i lettsaltet vann i 2-3 minutter. La dem renne av og tørke godt. Avkjøl. Dette kan gjøres i god tid i forveien. Du må ikke forvelle bukettene, men det forkorter grilltiden.

Pensle blomkålen med olje og grill til bukettene har fått fine riller og farge.

Ertepuré:

Ertene forvellet et par minutter i kokende vann.

Tilsett smør og hvitløk og kjør til puré med en stavmikser e.l.

Smak til med salt og pepper.

Server ertepuréen til den grillete blomkålen som en nydelig smårett eller som tilbehør til sommermiddagen.

Se alle våre oppskrifter med blomkål

Her kan du søke i over 20 000 oppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli abonnent på Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillete grønnsaker med hummus og tzatziki

Grillete grønnsaker med hummus og tzatziki

Fremgangsmåte

Skjær grønnsakene i skiver på langs og pensle med olje. Krydre med salt og pepper etter smak.

Grill grønnsaksskivene på direkte varme til de er møre. Snu ofte.

Legg de ferdig grillede grønnsakene over på et fat.

Lag ruller med fetaost og grønnsaker. Fest rullene med en cocktailpinne eller tannpirker.

Server grillede grønnsaker med tzatziki og hummus og gjerne noen hakkede valnøttkjerner om du ønsker.

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Sliders med grillet portobellosopp og squash

Sliders med grillet portobellosopp og squash

Fremgangsmåte

Fjern stilken på soppen og pensle den med olje. Dryss på nykvernet pepper.

Grill soppen på begge sider til den er mør. Snu ofte.

Pensle squashskivene og aspargesen og grill dem møre.

Smør tzatziki på slidersene og legg i soppen og grønnsakene. Ha på litt spirer eller finhakket salat.

Her finner du mange vegetaroppskrifter

Lag din egen personlige kokebok enten ved å legge denne oppskriften direkte inn fra aperitif.nos oppskrifter eller komponere dine egne.

Bli medlem av Apéritifs Mat- og vinklubb og oppnå store fordeler samtidig

Få dagens rett som nyhetsbrev

 

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillet hel fersk hvitløk

Grillet hel fersk hvitløk

Fremgangsmåte

Fremgangsmåte
Skjær av stilken på hvitløken. Den kan du ta vare på og bruke i salater og andre retter siden.

Forvell hvitløken i fosskokende vann i et minutt. Tørk og avkjøl.

Del de hele forvellede hvitløkene i to og pensle med olje. Grill til den har fått fin farge og fine grillriller.

Dryss litt salt over før servering.

Du kan også pakke hel hvitløk i folie og bake den på indirekte varme til den er mør. Skjær da av toppen før servering.

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vurder oppskriften

Grillet fersken med vaniljeis

Grillet fersken med vaniljeis

Fremgangsmåte

Del modne ferskener i to på langs. Fjern steinen.

Smør snittflaten med valnøttolje og legg på grillen med snittflaten ned et par minutter.

Server med vaniljeis og sitronmelisse.

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillet ananas med bringebær

Grillet ananas med bringebær

Fremgangsmåte

Skrell ananasen og skjær bort "øynene" som gjerne sitter igjen etter skrelling. Skjær den i 1 cm tykke skiver. Fjern stilken/margen.

Pensle ananasskivene med flytende honning og legg dem på en varm grill. Grill på direkte varme i 2-3 minutter på hver side. La skivene "hvile" på indirekte varme til de skal serveres.

Nydelig med friske bringebær til.

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Grillet fruktsalat

Grillet fruktsalat

Fremgangsmåte

Skjær frukten i litt tykke skiver. Du kan gjerne beholde skallet på. Det vil se litt rustikt og lekkert ut ved servering. Stek fruktskivene på rist over grillen eller i en grillpanne med litt smør i til fruktskivene har fått et fint grillmønster på begge sider.

Server fruktskivene varme eller lune med kokosmasse og flytende honning over.

Sendt inn av Opplysningskontoret for frukt og grønt

Vurder oppskriften

Drikke som passer til denne oppskriften

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår SMS-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer
Ukens drink
Akevitt Sour

En syrlig og krydret drink er som skapt for midtsommer

Akevitt er veldig godt som basis for en sour - her i en sommerlig versjon som kan lages med eller uten skum.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Dagens dessert smaker av sommer og litt til
Ukens kake
Lettlaget sommerdessert

Dagens dessert smaker av sommer og litt til

Sjokolademousse, jordbær og lemoncurd med sprø knuste kjeks er det som trengs for maksimal dessertglede.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren
Godbiter i pollisten

Ja visst kan du nyte høstviner om sommeren

Rosso di Montalcino er løsningen, og denne produsenten byr på noe av det beste i denne kategorien.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Klippfisk kan også grilles
Dagens rett
Grillspyd med klippfisk, reker og kamskjell

Klippfisk kan også grilles

Godt utvannet klippfisk gir grillspydene ekstra karakter. Prøv denne oppskriften neste gang du fyrer opp grillen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften
Dagens rett
Ceviche Chifero

Imponer gjestene med denne vidunderlige ceviche-oppskriften

Denne oppskriften ser kanskje komplisert ut, men er egentlig ganske så enkel. Lager du den klassiske tigermelken kvelden før, har du i tillegg en meget sofistikert middag på under 15 minutter.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen
Dagens rett
Gresk gyros

Gyros er grekernes svar på rullekebab og  er det perfekte tilskuddet til helgekosen

Om du har tenkt til å ta frem grillen denne helgen eller kose deg innendørs ,er gyros fredags-middagen du har lengtet etter.

Les hele saken
Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole
Matkurs og vinkurs
Apéritifs kokkeskole

Bli en mesterkokk med Apéritifs tredagers kokkeskole

Årets julegave for den gryende kokkespire - Våre dyktige kokker lærer deg kjøkkenets viktigste grunnprinsipper gjennom tre intense dager.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat
Dagens rett
Klassisk Cæsarsalat

Dette er den eneste oppskriften du trenger på cæsarsalat

Cæsarsalat er kanskje verdens mest berømte salat, og det med god grunn.  Dette er beskjedenhet i all sin prakt.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken
Dagens rett
Zrazy fylt med russekål – fylte ukrainske potetboller

Om du ikke tør å plukke ingrediensene selv, kan du bruke grønnkål fra butikken

I disse potetbollene er det nemlig en av de mest forhatte "ugress"-sortene som inngår. Russekål kan du med god samvittighet plukke.

Les hele saken
Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her