(Foto: Carin Tegner)

Når denne mannen entrer scenen, lytter hele verden i spenning

Forventningene var enorme da verdens beste kokk Ferran Adria kom tilbake til scenen etter åtte års fravær. Returen ble for mange et antiklimaks siden elBulli etter renoveringen ikke åpnes som restaurant, men som forskningslaboratorium og kreativt senter.

Ferran Adría holdt et stort presskorps i ånde da han under matmessen Madrid Fusion kom med siste nytt om elBulli 2.0.

Han forklarte på sin energiske måte hvordan han og hans gruppe på 25 personer jobber med å bygge opp en gigantisk kunnskapsbank som vil ligge på deres nettside.

Her finnes oppskrifter fra elBulli 1.0, skisser og ideer til matretter, bokforslag, filmer, videoer, intervjuer med mer. Alt gjøres tilgjengelig for abonnentene.

- For 25 år siden var vi avantgarden som gjennomførte et paradigme, som snudde opp ned på gastronomiens perspektiv, det er sant, men herregud, hvem kan vre avantgarde i 25 år. Det finnes så mange unge spennend ekokker som er den nye avantgarden. Det vi skal gjøre er å forske og grave oss dypt ned i den kulinariske historien, sa Ferran Adría til et målløst publikum.

Fakta er at hans gamle restaurant i Cala Montjoi er bygget om og ut til 4000 m2. Men det som skal skje her er innovasjon. Med hjelp av blant annet tre workshops med speiselt inviterte gjester i tre omganger med start i 2020, skal han og hans team skape ny kunnskap.

Det er profesjonelle innen økonomi, vitenskap, research, kultur, kommunikasjon og datakunnskap som skal kunne delta i workshops som varer i to måneder.

  Foto:  Carin Tegner

– De fleste plassene er allerede fylte, men noen skal også loddes it. Vi vil ha en bred base av mennesker med ulik bakgrunn som skal involveres i vårt kunnskapsprosjekt, forteller han.

Det nye prosjektet kalles Elbulli1846 (for å hedre antall retter som ble skapt mens restauranten holdt åpnet) og har en forskergruppe med fokus på ulike gastronomiske aspekter.

Elbulli1846 omfatter også tre andre prosjekter som han har jobbet med i åtte år: Bulligrafía (et filmmuseum i ElBulli), Sapiens pedagogiske metode og elBulliDNA, med tusenvis av dokumenter som er tilgjengelig på nettet.

- Da jeg begynte som kokk, forsøkte man alltid å holde oppskriftene sine hemmelig. I dag er alt åpent og tilgjengelig overalt i verden. Det er fantastisk, sier han.

Elsker Masterchef

Som den mest kjente representanten for det som kalles det molekylære kjøkkenet, står han overraskende nok med begge beina godt plantet på bakken.

- Det vi gjorde var å teste grenser og nye teknikker. Det molekylære kjøkkenet var noe som journalistene skapte. I min verden fantes det bare kjøkkenet fra Middelhavet, det var vårt utgangspunkt og derfra kom produktene vi jobbet med, sier Ferran Adriá.

Han er også overbegeistret for det som ofte foraktes av gourmetsnobbene – nemlig matkonkurranser som Masterchef.

- Det er jo helt utrolig. Her får vi en mengde vanlige mennesker med stor kunnskap som viser hva man kan gjøre til millioner av seere, sier han.

At han kom tilbake til Madrid Fusion etter åtte år for å fortelle om sitt nye prosjekt gjorde mange skuffet.

De hadde nemlig håpet at magikeren skulle komme tilbake til grytene og reåpne restauranten som fortsatt har rekorden som verdens beste.

Fem år på rad toppet elBulli Worlds50 Best-listen før Ferran Adría i 2011 fortalte at han skulle stenge restauranten.

- elBulli kommer ikke tilbake, for elBulli har aldri forlatt oss. Vi har bare forandre formen på vår kulinariske forskning, sier han.

Og nye elBulli blir noe helt unikt i verden, kan han forsikre, ikke som restaurant, men som en laboratorieutstilling.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen