Nesten helt gresk

Det er på tide å hente frem ferieminnene og lage en gresk aften - om ikke helt som du husker den, så i alle fall nesten.

Aase Jacobsen Foto: Eva Brænd

Hvis du tror at ukens rett er av japansk opprinnelse, må du tro om igjen. Den er nemlig gresk, og ordet saganaki er navnet på pannen denne retten lages i. I utgangspunktet kan de fleste råvarer, både fra land og hav, inngå i denne lettlagete tilberedningen. Tomatsausen er nærmest obligatorisk, mens fetaosten er mer sporadisk. Morrpølseskivene er selvsagt en tilsnikelse, men siden de gir retten ekstra bredde i smaken, klarte jeg ikke å motstå fristelsen. Når det gjelder hovedingrediens foreslår jeg tigerreker, vanlige krabbeklør eller de eksklusive kamchatkaklørne. Lommeboken avgjør. Som den vil gjøre det for hvilken vin du velger til.

En skjult skatt
Selv om tilbudet av gresk vin er begredelig i Norge, drister jeg meg til å prøve i alle fall de beste alternativene. Mens retsina alltid (om noen gang?) smaker best på stedet, er de øvrige greske hvitvinene mer anvendelig på våre breddegrader. Vi må ta til takke med den ene som finnes, men den er til gjengjeld svært god. Tsantali Assyrtiko 2004 (20461) er i motsetning til de fleste andre greske hvitviner en kraftig sak. Druene vokser under svært så tøffe forhold på øya Santorini. Vinstokkene vokser i kurvformasjon for at druene skal beskyttes mot den kraftige vinden og selvsagt stekende solen. Jordsmonnet er svært skrint og mineralrikt og setter sitt umiskjennelige preg på den endelige vinen. Mineralpreget er intenst men overdøver ikke den nydelige aprikosfrukten som følges av gode syrer og flott fylde.

Denne vinen er ikke mindre enn en av polets skjulte skatter, og til retten passer den helt utmerket. Den har både fylde, fruktsødme og syre nok til å møte de samme elementene i maten, uavhengig av hvilke skalldyr du velger.

Den minner ikke så lite om gode utgaver av chenin blanc fra Loire. Hvis du virkelig tar spanderbuksene på deg og smeller til med kamchatka i saganaki'en, så kan du godt velge den fantastiske Clos de Saint Yves 1999 (47387) fra Baumard. En stor og rik vin som egentlig er altfor ung til å nytes nå, chenin blanc-druen eldes nemlig utrolig godt. Med tiden kommer mineralpreget mer og mer frem sammen med honning og bivokslignende toner.

Rødt passer også fint
Et annet og rimeligere nordeuropeisk alternativ er østerrikske Graf von Kreuzen Grüner Veltliner 2006 (20701) . Den har ikke på langt nær samme fylde som de to andre, men er en frisk og behagelig løsning. Spesielt hvis du velger det rimeligste løsningen på retten, nemlig tigerreker.

Men denne retten passer, skalldyrene til tross, også fint til en rødvin. Forutsatt at den er på den saftige, bærfruktige siden. Det beste greske alternativet, Tsantalis Nemea 2003 (6177) er en helt grei vin som fungerer rimelig bra til maten siden den er både bløt og saftig. Husk å servere den lett avkjølt.

Mer vellykket er norditalienske Vajra Langhe Rosso 2012 (31236) fra Vajra som med sin ungdommelige bærprakt, flotte syrer og bløte tanniner gjør dette til en svært god kombinasjon. Også denne vinen bør serveres ved 14-15 grader.

Bestill drikkeforslagene fra Ukens mat- og drikkematch med en gang
Ønsker du å bestille noen av drikkeforslagene trykker du bare på produktnavnet og du flyttes direkte til Apéritifs Polliste og bestillingsrutinen.
Dersom du ønsker å bestille flere produkter, kan du også velge fritt fra Apéritifs polliste eller søke deg frem til de varene du er ute etter.

Saganaki-skalldyr - med norsk vri

Fremgangsmåte

Lag tomatsaus ved å frese løk, hvitløk, gulrot og stangselleri samt paprika i olivenolje til mykt. Tilsett hvitvin og kok inn. Hell tomatboksens innhold i kjelen og la småkoke i 10 minutter.

Kok opp fiskekraften i en annen kjele og la den koke til halvparten gjenstår. Alternativt kan du bruke fiske- eller grønnsaksbuljong. Tilsett tomatsausen og kok opp. Smak til med salt og pepper. Spe eventuelt med litt vann hvis den blir for tykk.

Varm olivenolje i en vid panne og fres rekene raskt på hver side. Hell over tomatsausen. Hvis du velger krabbe, tilsettes den sammen med tomatsausen. Tilsett fetaterningene og morrpølseskivene og gi et raskt oppkok. Dryss over finhakket persille. Server med godt brød og gjerne en grønn salat.

Sendt inn av

Vurder oppskriften

/5 etter anmeldelser
Din vurdering:

Legg i min kokebok

Gå til min kokebok »

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen