Nikolai Haram Svorte sikret nordisk vinkelner-sølv
Foto: (NVKF)

Nikolai Haram Svorte sikret nordisk vinkelner-sølv

Den regjerende norgesmesteren kan derfor legge en ny seier til sin merittliste.
08 Oktober 2023 - 23:41

Det var under Nordisk Vinkelnermesterskap 2023 fant sted i Helsinki i helgen, at Nikolai Haram Svorte, Head Sommelier i Speilsalen på Britannia Hotel i Trondheim, tok en sterk andreplass. Han ble bare slått av Jonathan Gouveia fra Formel B i København. Svenske Emma Ziemann fra Restaurant Äng sør for Göteborg, ble nummer tre.

- Dette var Nikolai Haram Svorte sitt andre nordiske mesterskap, og forrige gang kom han på tredjeplass. Han har hatt en svært bratt læringskurve de siste par årene, og vi gleder oss til å følge ham videre, sier Liora Levi, President i Norsk Vinkelnerforening.

Hun vet selv hva hun snakker om all den tid hun vant nordisk i 2012, som en av i alt seks norske seiere i denne årlige konkurransen. De andre er Robert Lie (2004), Merete Bø (2008), Simon Zimmermann (2013), Francesco Marzola (2018) og Sander Johnsson (2022).

Finalistene venter på dommen fv: Nikolai Haram Svorte, Emma Ziemann, Jonathan Gouveia Foto: Teemu Reunila

Om det er Nikolai Haram Svortes tur neste år, forutsetter at han blir en av to norske kandidater. De velges ut etter NM for vinkelnere på nyåret. 

Kåringen roterer årlig mellom de fem nordiske landene og i år var det Finland som fikk æren av å være vertskap. Den Finske Sommelierforeningen med Heidi Mäkinen MW i spissen hadde organisert en spennende og utfordrende konkurranse.

Krevende konkurranse
Dagen startet som seg hør og bør med en omfattende skriftlig teorioppgave; hvor deltakerne fikk kun 60 minutter til å overbevise dommerne.

I tillegg skulle de blindsmake to søte viner; Nittnaus Trockenbeerenauslese Exquisit 2018 fra Burgenland i Østerrike og Manincor Le Petit 2019 fra Alto Adige i Italia.

Til denne oppgaven fikk deltakerne 15 minutter, og til gjengjeld forventet dommerne en fullverdig analyse og beskrivelse av disse to særegne vinene.

Om noen av deltakerne trodde de nå var ferdige tok de grundig feil, for semifinalen fortsatte med en meget relevant oppgave; nemlig å servere to gjester to ulike viner på kun tre minutter. Én vin med skukork; Stift Klosterneuburg Wiener Gemischter Satz  Ried Weisleiten 2021, og én med naturkork; Netzl Anna-Christina Ried Bärnreiser 2017.

Seks oppgaver i finalen
I finalen sto scenen klar for kveldens gjester, og finalistene fikk bryne seg på seks ulike oppgaver, alle med tidspress og under dommernes skarpe blikk:

- Servering av aperitiff, PetNat og Extra Dry Martini (med oliven), til to gjester

- Servering av hvitvin: Wittmann Morstein GG til tre gjester (høres kanskje enkelt ut? Ikke fullt så enkelt når flasken ikke finnes og det eneste man har tilgjengelig er en Wittman Westhofener...)

- Dekantering: dekantere og servere Clos de l'Oratoire des Papes mens kandidatene blir stilt spørsmål om druer og historien til Châteauneuf-du-Pape

- Mat & Vin: anbefale ulike "salte" retter til samme vin, før gjestene selvfølgelig heller ønsker seg en vegetarrett.

- Identifisere fire ulike viner, samt kommentere på kvalitet:

19 Crimes Chardonnay 2018, South Eastern Australia

Perlage Canah Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut NV, Veneto

Sogrape Mateus The Original Rosé NV

J.P. Chenet Cabernet Sauvignon Syrah 2022

- Identifisere fire ulike brennevin:

Jim Beam Rye Whiskey

Monnet Cognac VS

Pernod Absinthe

Sensèa Monovitigno di Chardonnay Grappa

 

Få unike vintips sendt rett til din mobil
Annonse
Vintips som sms

Få unike vintips sendt rett til din mobil

Du står på polet og vet ikke hva du skal velge. Fortvil ikke – for hjelpen er nær: Bestill vår sms-tjeneste og du får 2 ukentlige vintips.

Les hele saken

Artikler detail - section 11

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken

Artikler detail - section 11 Dagens rett 2

Artikler detail - section 11 Ukens vin

Denne varme fristelsen virker mot mer enn sår hals
Ukens drink

Denne varme fristelsen virker mot mer enn sår hals

Det heter seg (litt omskrevet) at av all medisin som ikke virker, smaker varmt brennevin best. Og denne klassikeren har trøstet mange opp gjennom årene.

Les hele saken
Forsiden akkurat nå
Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak
Dagens rett

Bacalao på italiensk betyr ekstra mye god smak

Denne oppskriften er fra Liguria, hvor de tradisjonelt bruker tørrfisk - derav navnet stoccafisso - men klippfisk er også utmerket her.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 2

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott
Dagens rett

Helgekosen blir ekstra god med andebryst, søtpotetmos og rødløkskompott

Andebryst slik du får det på restaurant, kan du fint lage hjemme. Bare følg denne oppskriften.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 3

Svanen bykser oppover verdens beste bar-lister

Nå er Svanen verdens 74. beste bar og Oslo har fortsatt to barer blant de 100 beste, ifølge Worlds50Bestbars.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 4

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage
+

London setter fortsatt tonen for cocktailbarer – og noen går enda lenger - som Rémy Savage

London er en magnet på unge talenter og et episenter for trendsettende barkonsepter og innovative cocktails. Metropolen byr på et svimlende bredt utvalg, og er et sted hvor trender skapes. Også trender bortenfor trendene.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 5

Den perfekte fredagssnacksen er med bacon, kylling, aubergine og pesto
Dagens rett

Den perfekte fredagssnacksen er med bacon, kylling, aubergine og pesto

En skikkelig godbit er hva vi frister deg med til fredagskosen.

Les hele saken

Forsiden akkurat nå - 6

Få ukentlig nyhetsbrev fra Apéritif rett i innboksen din Hver søndag får du de mest leste sakene fra Apéritif
Les mer om de andre nyhetsbrevene våre her