Norsk prisvinner

Et norsk fiskeprosjekt og den franske kokken Anne-Sophie Pic er årets prisvinnere av Kungsfenan

Norsk, internasjonal innsats som i over 30 år har arbeidet for å hjelpe verdens kystland med å forvalte sin fiskebestand, deler i år Kungsfenan The Swedish Seafood Award, med en som mange anser å være verdens fremste, kvinnelige kokk med fisk som spesialitet.
 
Førsteklasses
Prisvinnerne i de to kategoriene Bærekraftig fiskeri ("Hållbar Fiskenäring") og Maritim Gastronomi, deler 500 000 svenske kroner. Nykommerprisen, Årets Skarpsill, på 30 000 svenske kroner går til Savolax/Eurofish som leverer førsteklasses råvarer til nasjonale og internasjonale restauranter.
 
Overrekkelsen av prisen vil foregå 21. september i år med kongelig glans på GöteborgsOperan.
 
De fleste av verdens fiskere - 40 millioner mennesker - lever i utviklingsland. Disse landene har verken folk eller økonomiske ressurser til å undersøke, planlegge og forvalte sin fiskebestand på en bærekraftig måte for fremtiden.
 
Unikt prosjekt
Det norske Fridtjof Nansen-programmet er et unikt prosjekt som startet i 1975. Hensikten er å hjelpe kystland med undersøkelser av fiskebestandene i havet. Denne veldig verdifulle norske innsatsen omfatter både teknisk kompetent personale og utrustning i form av et avansert forskningsfartøy. Kungsfenan i kategorien Hållbar Fiskenäring går i år til Fridtjof Nansen-programmet, Norge. Prisen er på 300 000 svenske kroner.
 
Verdig vinner
I 1997 startet Anne-Sophie Pic, bare 28 år gammel, å drive den tradisjonelle og anerkjente restauranten La Maison Pic videre. Hun er fjerde generasjon på restauranten.
 
I år fikk hun tilbake den tredje stjernen i Guide Rouge (tidligere Guide Michelin), noe som La Maison Pic mottok første gang i 1934.
 
I dag anses Anne-Sophie Pic av mange til å være verdens fremste kvinnelige kokk gjennom sitt spesielle håndlag med fisk og skalldyr, og spesielt i forhold til Middelhavets fangster.
 
Dristig
- Med sin dristige og særegne tolkning av den klassiske havgastronomien skaper hun gode harmonier som overrumpler og tiltaler smaksløkene, konstaterer juryens leder, landshøvding Göte Bernhardsson. Kungsfenan i kategorien Maritim Gastronomi går i år till Anne-Sophie Pic, Frankrike. Prisen er på 200 000 svenske kroner.
 
Familiebedrift
Nykommerprisen ("Uppstickarpriset"), Årets Skarpsill går i år til fiskerøkeriet Savolax i Göteborg. Med røkt, gravet og saltet laks av ypperste kvalitet, har den lille familiebedriften imponert så vel franske topprestauranter som monakiske fyrstehus og Nobelbanketten. Årets Skarpsill for skarp nytenking går i år till Savolax/Eurofish AB. Prisen er på 30 000 svenske kroner.
 
Det prestisjefylte fiskeprisen Kungsfenan The Swedish Seafood Award vil deles ut for sjette året på rad i GöteborgsOperan den 21. september i år.
 
Kungsfenan The Swedish Seafood Award deles ut av bransjeorganisasjonen Svensk Fisk.

Kommende kurs

Forsiden akkurat nå

Til toppen